Klimaatideologen pleiten voor dictatuur: ‘Vier jaar zou goed zijn’

Klimaatideologen pleiten voor dictatuur: ‘Vier jaar zou goed zijn’

THEMA'S:

Klimaatideologen krijgen hun zin niet via democratie. Daarom pleiten Jan Rotmans en Marcel Levi in HP/De Tijd voor een “verlichte dictatuur” om de wensdromen van de klimaatbeweging realiteit te maken.

Kerkhof aan niet uitgekomen voorspellingen

De klimaattransitie in Nederland gaat veel te traag, klaagt hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans. Veel te traag om de snel stijgende zeespiegel aan te kunnen. Nieuw-Zeeland verwachtte tot 2600 veilig te zijn, maar daar denken ze nu dat in 2040 al land onder water komt. Een claim waar we op z’n minst sceptisch over kunnen zijn: de klimaatbeweging heeft een heel kerkhof aan nooit uitgekomen voorspellingen over naderende ijstijden en hongersnoden.

Grote publiek wil geen klimaattransitie

De desastreuze klimaatverandering is een mythe, die telkens weer door de realiteit gelogenstraft wordt. Vandaar dat het ideologen niet lukt om het grote publiek mee te krijgen. Vooral omdat de rekening van de groene fantasie bij datzelfde publiek gelegd wordt. De rekening voor ‘van het aardgas af gaan’ is voor een gemiddeld huishouden 40.000 euro.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Vier jaar dictatuur

Daarom is de enige oplossing dictatuur. Dat bepleiten Rotmans en Levi sans ironie. “[V]oor een jaar zou een dictatuur geen gek idee zijn”, zegt Levi, internist en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Eén jaar dictatuur ziet Levi wel zitten. Rotmans gaat nog een stap verder. “Ik pleit zelfs voor een wat langere periode. Niet te lang, maar misschien vier jaar.”

Liefdesverklaring aan Chinese dictatuur

Nederland mag volgens Rotmans een voorbeeld nemen aan China. “Ik was ooit in Shanghai en ik struikelde daar bijna letterlijk over de elektrische fietsen en elektrische auto’s. Dat was top-down gepusht vanuit de overheid. Dat werkt dus wel.” Een ongegeneerde liefdesverklaring aan de communistische dictatuur van Xi Jinping, die meer dan een miljard mensen onderdrukt en christenen in concentratiekampen gevangen houdt. Dit is de huiveringwekkende toekomst die klimaatgoeroe Rotmans wil.

Groeiende bewondering

De campagne Cultuur onder Vuur heeft in de brochure De coronacoup gewezen op de groeiende bewondering van Westerse intellectuelen voor communistisch China. Dáár is daadkracht. Dáár wordt niet geklaagd over vrijheid en grondrechten. China maakt handig gebruik van deze bewondering door zich internationaal te profileren als overwinnaar op het coronavirus. En door het genereus financieren van Westerse wetenschappers, de collega's van Levi en Rotmans.

Banner coronacoup

Corona en klimaat lopen naadloos in elkaar over

Het Chinese draaiboek van coronalockdowns moeten we gebruiken om in Nederland de klimaattransitie erdoor te krijgen. Die verbinding tussen corona en klimaat leggen Levi, die afgelopen jaar vrolijk meezong in het koor van coronapaniek, en Rotmans overigens zelf. “Ik denk dat er na deze coronacrisis een klimaatcrisis komt die ons een spiegel zal voorhouden”, profeteert Rotmans. Levi noemt zo’n crisis een “katalysator” die je nu eenmaal nodig hebt om radicale stappen te zetten.

"Remmers van beroep"

De remmende factor in Nederland is onze poldercultuur, met veel overleg, inspraak en bezwaarmogelijkheden. “Wij hebben heel veel remmers van beroep in Nederland,” klaagt Rotmans, “die voor elke radicale verandering gaan liggen.”

Dictatuur niet eens nodig

Was het maar waar. Poldertijgers als Doekle Terpstra, voorzitter van de installatiebranche, drijven maar wat graag radicale verandering door. Er bestaat in Nederland een monsterverbond van commercieel belanghebbenden en ideologisch gedrevenen die maar wat graag de burger aan de warmtepomp krijgen. De klimaatideologen hebben eigenlijk niet eens een dictatuur nodig.

COV WhatsApp-banner

Laatst bijgewerkt: 1 juni 2022 12:03

Doneer