Andreas Kinneging: 'Deze vraag stelt geen partij bij EU-verkiezingen'

Andreas Kinneging mist de wezenlijke vraag bij het debat over de EU. Bron afbeelding: YouTube / DemoFürAlle.

Andreas Kinneging: 'Deze vraag stelt geen partij bij EU-verkiezingen'

THEMA'S:

“De hoofdvraag in de Europese verkiezingen van 6 juni wordt door geen van de partijen goed onder woorden gebracht.” Dat zegt hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging op X.

EU-verkiezingen

Het debat over de EU-verkiezingen gaat vaak over meer of minder bevoegdheden voor Brussel. Of over technische zaken als een opt-out van asielverdragen of een vetorecht over uitbreiding.

EUSSR

Het zijn belangrijke zaken, maar de partijen laten de hoofdvraag liggen. Een vraag die in ons nieuwe boek EUSSR uitvoerig gesteld én beantwoord wordt.

Bestel brochure EUSSR

Moet de EU een soevereine staat worden?

De hoofdvraag is, in de woorden van Kinneging, “of de EU een soevereine staat moet worden, waarin de nationale lidstaten niet meer zijn dan onderhorige provincies, dan wel een statenbond van gelijkwaardige, soevereine staten.”

'Kleine staten worden beter bestuurd dan grote'

Kinneging geeft een voorzet voor een antwoord. “Omdat kleine staten bijna altijd beter bestuurd worden dan grote, en grote gedecentraliseerde beter dan grote gecentraliseerde staten, valt er veel voor te zeggen te stemmen op een partij die de bevoegdheden van de EU zoveel mogelijk wil beperken.”

Lees ook: 'Linkse ambtenaren saboteren komend kabinet', waarschuwt professor Andreas Kinneging

Lex Hoogduin

Minder Brussels centralisme, dat is ook het advies van econoom prof. Lex Hoogduin op X. “Een federale EU is geen sterk Europa. Integendeel: het wordt een reus op lemen voeten, waarin NL weinig te zeggen heeft.”

"Flexibel verband van soevereine staten"

Hoogduin, ex-DNB, pleit voor de EU als “een flexibel verband van soevereine staten met vrijhandel, een sterke munt, begrotingsdiscipline overal, deregulering, realistisch klimaat- en natuurbeleid.”

Minder EU is noodzakelijk voor herstel van Nederland

Alleen als de EU een stap terug doet krijgen we in Nederland “lagere belastingen, ruimte voor ondernemers, afschaffen rondpompen van belastingen naar gezinnen en bedrijven en herstel van gemeenschappen (het middenveld) door particulier initiatief.”

Laatst bijgewerkt: 4 juni 2024 06:46

Doneer