
Agnes Joseph (NSC) in debat over pensioen met Marleen Haage (GroenLinks-PvdA)
Kamerleden kruisen de degens: is pensioen privé-eigendom?
Is je pensioen je eigendom? Over die vraag debatteerden Agnes Joseph (NSC) en Marleen Haage (GroenLinks-PvdA) woensdag in de Tweede Kamer.
NSC wil inspraak in pensioen
De Tweede Kamer debatteert deze week over het nieuwe pensioenstelsel. Dat leek in kannen en kruiken, tot Nieuw Sociaal Contract protest aantekende. Pensioenwoordvoerster Agnes Joseph wil dat individuele deelnemers aan pensioenfondsen inspraak krijgen. Deze wens wordt gedeeld door een hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten. “Geen inspraak maar wel alle risico’s dragen en verplicht deelnemen aan pensioenfondsen – het kan niet meer verdedigd worden,” schrijft professor Van Meerten in De Telegraaf.
Lees ook: Hoogleraar pensioenrecht: 'ABP moet uitstapmogelijkheid bieden'
Agnes Joseph
Agnes Joseph van NSC verdedigt in het pensioendebat de opvatting dat pensioen privé-eigendom is. Dit tot ergernis van Marleen Haage (GroenLinks-PvdA). “U heeft het telkens over bezit,” zei het linkse Kamerlid woensdag. “Als ik bijvoorbeeld een huis of een hond heb en als ik kom te overlijden, gaat dat bezit naar mijn nabestaanden, bijvoorbeeld naar mijn zoon. Maar bij pensioenen is dat echt anders.” Haage beschuldigde Joseph van het creëren van “wantrouwen”. “Door telkens over 'eigendom' te spreken wekt u de indruk dat mensen iets wordt afgepakt wat nooit hun bezit is geweest.”
"Het is uitgesteld loon"
“Mensen hebben nu een vaste uitkering toegezegd gekregen,” reageerde Joseph. “Mensen hebben hun leefpatroon ingericht op basis van de uitkering die zij verwachten. Het is toegezegd. Het is uitgesteld loon.” Als de inkomensverwachting op de schop gegooid wordt, moet er de mogelijkheid van inspraak zijn, was het hoofdbezwaar van Joseph.
Privé-eigendom met haken en ogen
Nog fundamenteler dan de verstoring van financiële verwachting is het bezwaar dat pensioen in zeer wezenlijke zin wél privé-eigendom is. Het is wel eigendom met haken en ogen. Zo kun je pas bij je pensioengeld vanaf je 67ste. Nalaten aan familie is niet zomaar mogelijk. Maar sinds wanneer is geld alleen privé-eigendom als je er volledig vrij over kan beschikken? Denk aan een huis op erfpachtgrond, waarbij de gemeente bij verkoop het eerste recht krijgt om het pand of de grond terug te kopen. Je zou zo’n huis ‘beperkt privé-eigendom’ kunnen noemen. In beginsel is en blijft het evenwel privébezit.
Pensioendeelnemers beschermen tegen eigen wispelturigheid
Het recht op privé-eigendom staat niet los van het algemeen belang. Om een welvarende oude dag te garanderen, heeft de wetgever ingesteld dat je pas vanaf je 67ste bij je pensioengeld kan. Zo beschermt de wet de pensioendeelnemers tegen hun eigen wispelturigheid. Wie het principe van privé-eigendom erkent als een heilig recht, kan best leven met deze beperkingen, zolang ze bijdragen aan een samenleving waarin mensen in redelijke vrijheid kunnen genieten van de vruchten van hun arbeid.
Socialistische hetze tegen privé-eigendom
Maar de relativering van privé-eigendom wordt zorgwekkend als die uit de mond van een GroenLinks-PvdA’er klinkt. De socialistische ideologie van de partij ziet privé-eigendom als obstakel op weg naar een nieuwe wereldorde, waarin niemand iets heeft en iedereen happy is, om met het World Economic Forum te spreken. Alle eigendom, pensioen incluis, komt eigenlijk de overheid toe in de droomwereld van GroenLinks-PvdA. Zolang deze socialistische geest rondwaart in het pensioendebat, blijft ons pensioengeld in gevaar.
Laatst bijgewerkt: 24 april 2025 12:57