Hoofdpiet bijt zijn tanden stuk en staakt strijd tegen Zwarte Piet!

Erik van Muiswinkel

Hoofdpiet bijt zijn tanden stuk en staakt strijd tegen Zwarte Piet!

Erik van Muiswinkel, beter bekend als de Hoofdpiet, trekt een streep door zijn carrière bij het Sinterklaasjournaal. Daarmee komt een einde aan zijn jarenlange poging om van binnenuit Zwarte Piet te verdrijven.

Erik van Muiswinkel

Van Muiswinkel: “Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien.” In 2014 was Van Muiswinkel nog gelukkig met de transformatie van Zwarte Piet naar een ‘Roetveegpiet’. “Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.”

Sinterklaasjournaal

De Hoofdpiet had graag meer verandering gezien. Na de evaluatie van het Sinterklaasjournaal 2015 werd Van Muiswinkel duidelijk dat de verandering niet doorgezet werd: “Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden zeg maar, ‘aangehoord’ maar kregen er weinig op terug.”

'Regenboogpieten'

Voor Zwarte Piethater Van Muiswinkel was de roetveegpiet niet genoeg. Er moesten nieuwe Pieten komen die nog grotere vervreemding zouden veroorzaken bij het publiek. Denk maar aan ‘Blanke Pieten’ of ‘Regenboogpieten’. Toen het Sinterklaasjournaal voet bij stuk hield tijdens de evaluatie van afgelopen jaar, begreep de ex-Hoofdpiet dat verandering er toch echt niet in zat.

Volg COV op Telegram

Petitie van Cultuur onder Vuur maakt het verschil

Het Sinterklaasjournaal ontketende in 2014 een revolutie door ‘Roetveegpieten’ te introduceren. Die moesten de goede oude Zwarte Piet vervangen. In 2015 was Zwarte Piet er echter gewoon bij. De revolutie faalde. Dit is voor een groot deel te danken aan de acties die zijn gevoerd in 2014 en 2015. De Zwarte Piethaters kregen flink wat tegengas toen onze actie Red Zwarte Piet 2014 200.000 handtekeningen afleverde bij burgemeester Eberhard van der Laan voor het behoud van Zwarte Piet. Ook in 2015 werden diverse acties op touw gezet.

Exit Erik

Van Muiswinkel zei afgelopen jaar nog dat Zwarte Piet ‘een racistisch icoon is uit een tijd die racistisch was’. Tegen Algemeen Dagblad voorspelde het orakel dat de zwarte knecht ‘over 20 jaar’ verdwenen is. Ons lijkt het realistischer dat over 20 jaar niet Zwarte Piet, maar Erik van Muiswinkel van het podium verdwenen is, met pek en veren besmeurd door Nederlanders die het zat zijn om door deze politiek-correcte commissaris verteld te worden wat mag en wat niet mag.

Strijd werpt vruchten af

De tegenstanders van Zwarte Piet zijn een van hun meest prominente spelers kwijt. De ex-Hoofdpiet, die de karikatuur van zijn eigen rol zo veel schade toebracht, heeft zijn ontslag ingediend. De strijd voor Zwarte Piet begint zijn vruchten af te werpen!

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 13:43

Doneer