Hoe ‘shariadeskundigen’ bij de NOS de waarheid mogen verdraaien

Hoe ‘shariadeskundigen’ bij de NOS de waarheid mogen verdraaien

THEMA'S:

De NOS, Neêrlands eigen staatsomroep, heeft deze weken een lastige taak. Het moet aan de ene kant – zoals het al jaren doet – positief blijven berichten over de islam en de sharia, de islamitische wet. Aan de andere kant moet het afkeurend schrijven over de gewelddadige Taliban, die de sharia juist letterlijk toepast in het heroverde Afghanistan. Om uit deze paradox te komen, roept de NOS-redactie in een online artikel met de kop Arabist: Taliban noemen het sharia, maar het gaat over macht, de hulp in van twee vrouwelijke ‘experts’ die gelukkig de oplossing hebben.

Multi-interpretabel

Sharia-deskundigen Laila al-Zwaini en Anne Kwakkenbos leggen uit dat de sharia van de Taliban niet de échte sharia is. Volgens al-Zwaini zijn er meerdere soorten sharia en is de versie van de Taliban in strijd met de Koran. Kwakkenbos beaamt dat de sharia “heel erg multi-interpretabel is” en leert ons verder dat de meeste vrouwen heel goed kunnen leven met de sharia. Zou ze dat ook gevraagd hebben aan de vrouw die onlangs van de Taliban veertig zweepslagen kreeg omdat ze aan de telefoon met een andere man gesproken had?

Lees ook: ‘Afghaanse asielzoeker excelleert in gewelddadige verkrachting’

Ware communisme

Het is het excuus dat aanhangers van het communisme (ja die bestaan nog!) gebruiken om hun verafgode ideologie te verdedigen: het échte communisme is nog nooit geprobeerd. De ideologie van Stalin, Mao en Pol Pot, met hun tientallen miljoenen doden, was niet het ware communisme. We moeten het gewoon nog een keer proberen, want dit keer zal het lukken een harmonieuze communistische heilstaat te bouwen. De sharia-experts gebruiken dezelfde verontschuldiging. De sharia van de Taliban is niet de échte sharia. De ware sharia is gematigd en vreedzaam jegens andere culturen. Een harmonieuze samenlevingsvorm waarbinnen moslims vrij en gelukkig kunnen leven. Die is alleen nog nooit ergens geprobeerd.

Rechtstreeks geopenbaard

Het is een hallucinante houding ten opzichte van de strenge islamitische wetgeving. Natuurlijk zijn er verschillen in hoe de sharia in verschillende landen wordt toegepast, maar dat betekent niet dat de sharia zelf meervoudig of meerduidig is. Onderzoek van het toonaangevende Pew Research Center in 2013 toonde aan dat een grote meerderheid van moslims in moslimlanden de sharia zien als het rechtstreeks geopenbaarde woord van Allah. Ook gelooft de meerderheid dat er maar één interpretatie van de sharia mogelijk is. Logischerwijs geldt dat hoe vromer de moslim is, hoe sterker hij deze overtuiging heeft. Niet-vrome moslims zullen immers meer te lijden hebben van de sharia.

Bron: https://assets.pewresearch.org/wp-content/uploads/sites/11/2013/04/gsi2-chp1-1.png

Barbaars

De uitvlucht van de experts bij de NOS – door de omroep klakkeloos aanvaard – lijkt dus typisch westers wensdenken dat totaal niet overeenkomt met hoe moslims zelf de sharia beschouwen. Het is een uitweg om de barbaarsheid van de sharia niet onder ogen te hoeven zien. Daarmee zou immers de linkse idealistische houding ten opzichte van de islam volledig ondergraven worden. Want barbaars is het, de verzameling wetten die het leven van de moslim bepaalt. Ze zijn volstrekt onverenigbaar met de moraal en wetten van een christelijke samenleving. Wat te denken bijvoorbeeld van de regels die bepalen hoe de vrouwen van een moslimman om beurten voor zijn gerief moeten zorgen. Of instructies in hoe hij opstandige vrouwen moet slaan, zodat er geen botten worden gebroken.

Doodstraf voor afvalligen

De sharia bevat vele wetten en regels die gaan over het kopen en behandelen van slaven. Daartoe behoren ook mensen die men als oorlogsbuit genomen heeft. Welbekend is de doodstraf voor afvallige moslims. Wanneer een volwassen man bij zinnen vrijwillig de Islam verlaat, verdient hij het te worden gedood. Degene die hem doodt mag daarvoor niet worden gestraft. Minder gruwelijk, maar wel veelzeggend voor de houding die moslims voor onze samenleving koesteren, is het verbod om moslimkinderen door niet-moslims te laten opvoeden, want “dat is een positie van autoriteit en een niet-moslim heeft geen recht op autoriteit” over moslims. Het verklaart de opstandige en minachtende houding van moslimkinderen op scholen.

Sharia 2

Uit het beschreven shariahandboek. Foto ons door een behulpzame medestander ter beschikking gesteld.

Kindbruiden

Ronduit ijzingwekkend is een passage over het uithuwelijken van maagdelijke bruiden. De betreffende wet luidt: “Wanneer de bruid een maagd is, mag de vader of vaders vader haar uithuwelijken aan iemand zonder haar toestemming, hoewel het aangeraden is om haar toestemming te vragen als ze de puberteit heeft bereikt.” En: “De niet-maagdelijke bruid mag niet worden uitgehuwelijkt aan een ander nadat ze de puberteit heeft bereikt zonder haar uitdrukkelijke toestemming.” De implicatie hiervan is duidelijk: de mogelijkheid van kindbruiden die nog niet de puberteit hebben bereikt maar al wel uitgehuwelijkt of ontmaagd zijn.

Sharia handboek

Deze passages komen uit een officieel sharia handboek van een gezaghebbende islamschool. De teksten zijn niet moeilijk te begrijpen en er is geen sprake van meerdere mogelijke interpretaties. Hoe zou men bijvoorbeeld het gebod op het doden van afvalligen gematigd willen interpreteren? Hooguit zijn er gematigde moslims die de wetten niet willen gehoorzamen. De geboden zelf zijn duidelijk. Het maakt de mooipraterij van de NOS absurdistisch. Misschien willen toch nog twijfelende lezers het dan aannemen van een moslim zelf, die online een review van het sharia-handboek achterliet:

Prijs Allah dat hij deze kennis in mijn leven gebracht heeft. Heel makkelijk te lezen en nergens vaag in het benaderen [van de sharia]. Haalt alle twijfel weg bij de gelovige en niet-gelovige. Je krijgt de antwoorden op vele onbeantwoorde of bevooroordeeld-beantwoorde vragen. Dit is een krachtige referentie en een geweldige manier voor het bouwen en vergroten van je kennis en het juist begrijpen van de Islam.

Bestel moskeerapport

Laatst bijgewerkt: 30 augustus 2021 10:44

Doneer