Hoe 'psychonauten' de samenleving op een duister en macaber pad willen brengen

Hoe 'psychonauten' de samenleving op een duister en macaber pad willen brengen

THEMA'S:

Aan de buitengrenzen van de onwerkelijkheid verkennen sommige mensen nieuwe grenzen waarvan ze hopen dat ze verder komen dan een vluchtige staat van gedrogeerde extase. Deze pioniers zoeken geestverruimende ervaringen die dagen kunnen duren, met behulp van een opkomende technologie die bekend staat als extended-state DMT.

'Psychonauten'

De zaken staan nog niet op hun plaats, maar de dag nadert snel waarop dergelijke reizen zouden kunnen plaatsvinden. Ze noemen zichzelf 'psychonauten' en beweren waarde te vinden in een langdurig verblijf in de drugswereld. De linkse website The New Republic bericht over het gebruik van de hallucinogene molecule N,N-Dimethyltryptamine (DMT), die via een intraveneuze infusie door het lichaam kan worden geleid. In plaats van de minutenlange highs veroorzaakt door het roken van DMT-bevattende stoffen, kan het nieuwe systeem worden geregeld om uren of zelfs dagen te duren. De psychonauten worden niet naar de ruimte, maar naar de psychedelische ruimte gelanceerd om de grenzen van de verbeelding te testen.

Petitie Handen af van eigen huis

Overheid staat steeds meer toe

Dergelijke reizen in het luchtledige bevinden zich nog maar in de beginfase van hun ontwikkeling omdat ze door de overheid goedgekeurde processen en monitors vereisen die dienen als een soort missiecontrole om te voorkomen dat de lange reizen verkeerd aflopen. Recente veranderingen in de nationale drugwetgeving hebben er echter toe geleid dat "onderzoeks-," therapie- of behandelingscentra als paddenstoelen uit de grond schieten. Colorado en Oregon zijn de belangrijkste staten die een dergelijk potentieel gebruik classificeren als "natuurlijke geneeskunde". De kiezers in Colorado hebben zojuist psychedelische "therapie" goedgekeurd in door de staat goedgekeurde "genezingscentra" die uiteindelijk DMT-behandelingen zullen omvatten.

Cannabis

Momenteel "trainen" psychonauten met kortere sessies met cannabis en ketamine. Ze moeten hun ervaringen terughalen door gedetailleerde verslagen te schrijven van wat er gebeurt tijdens deze korte trips die meestal snel uit het geheugen vervagen. In Boulder beweert een centrum dat dergelijke oefeningen deel uitmaken van door de FDA goedgekeurd klinisch onderzoek volgens de strengste veiligheidsprotocollen om de uitgebreide "psychedelische gemeenschap" in het gebied te dienen.

Ondernemingen in het onbekende

Natuurlijk beweren de betrokkenen bij het onderzoek dat DMT-programma's met een lange staat van dienst helpen bij de behandeling van trauma's, depressies of algemene gevoelens van zinloosheid. De korte trips bieden gebruikers stimulerende ervaringen die vaak worden omschreven als "echter dan echt". Het onderzoek doet weinig aan de oorzaken van de psychologische problemen. De uitgebreide DMT-experimenten zijn ondernemingen in het onbekende. De gedetailleerde verslagen van deze drugstrips zijn van twijfelachtige wetenschappelijke waarde. Tot voor kort beschouwde de wetenschappelijke gemeenschap het hele gebied als iets van de krankzinnige rand van de geneeskunde.

Lees ook: De oorlog tegen drugs moet nodig gevoerd worden, vooral geestelijk

Experimenten in een "wilde westen"

De nieuwe experimenten vinden dus plaats in een "wilde westen" dat rommelig en ongereguleerd is. Terwijl DMT infusie een logisch platform is voor langere drugstrips, weet niemand van de extra risico's die gepaard gaan met lange sessies. Bovendien geloven velen dat hallucinogenen geestelijke stoornissen zoals psychose kunnen veroorzaken, en dat langere trips de zaak nog veel erger zullen maken. Veel van degenen die werken als DMT-begeleiders zijn niet eens artsen. De betrokken professionals houden hun namen voorlopig verborgen. Oregon en Colorado zijn nog bezig de details uit te werken over hoe het proces kan worden toegediend als "natuurlijke geneeskunde".

Drugsverslaving wordt nog langer en krachtiger

Experimenten met dit "natuurlijk medicijn" zijn nog steeds schimmig. Daarom overwegen DMT-promotors een centrum op te zetten in Jamaica, waar de drugswetten laks genoeg zijn om de wettelijke risico's te minimaliseren. Bevorderaars onderzoeken nog steeds hoe om te gaan met lichaamsfuncties tijdens meerdaagse drugsverdoving, waarbij sommigen astronautenluiers voorstellen. Alles aan het project wijst op een excuus voor verslaafden om hun drugsgebruik nog krachtiger en langduriger te maken.

Een donkere mystieke kant

Er zit echter een sinistere kant aan het uitgebreide DMT "onderzoek". Het moderne gebruik van hallucinogene drugs heeft altijd te maken gehad met ontsnappen aan de werkelijkheid. De explosie van de drugscultuur in de jaren zestig ontketende het verlangen om de irrationele fantasieën van de verbeelding te verkennen en te ontsnappen aan de beperkingen van de rede, de moraal en het bewustzijn. De boventonen ervan zijn antiwesters, antirationeel en bevrijdend, ondanks de duidelijke gezondheidsrisico's.

Lees ook: Gnostiek: de duistere kracht achter de chaos van onze tijd

Toegangspoort tot de geestenwereld

Pre-modern gebruik van drugs in stamverband leidde tot droomtoestanden, transcendente ervaringen en hallucinaties. Drugs dienden als toegangspoort tot de geestenwereld, waarbij bijgeloof, hekserij, magie en het occulte een rol speelden. Inheemse samenlevingen ontdekten ook dat deze processen een staat van pseudo-mystiek kunnen opwekken die de menselijke behoefte aan spirituele vervulling vervangt. De nieuwe uitgebreide DMT-ervaring keert terug naar deze vroegere beelden om te ontsnappen aan een wrede wereld die de oorzaak is van de mentale stoornissen die het wil verhelpen. Het introduceert een macabere fantasiewereld die de echte wereld wil vervangen. Het roept nieuwe en gevaarlijke geesten op.

Ayahuasca

De psychedelische gemeenschap omarmt de tribale connectie in de nieuwe DMT inspanningen door zich voor te doen als natuurlijk medicijn. Een populaire ervaring is het drinken van ayahuasca, een primitief brouwsel van planten die DMT bevatten, gebruikt in heidense religieuze en genezingsceremonies onder Peruaanse Indianen. Door de jaren heen hebben Peruaanse sjamanen westerlingen geïnstrueerd over het ceremoniële gebruik van de gedrogeerde drank. Tegenwoordig bestaan er ondergrondse netwerken in de Verenigde Staten en Europa waar postmoderne sjamanen - meestal geen Zuid-Amerikanen - ayahuasca-brouwsel serveren en mensen begeleiden bij de urenlange kots-opwekkende ceremonie op zoek naar DMT extase.

Sjamaan ayahuasca

Een vrouw ondergaat een ayahuasca-ceremonie bij een sjamaan in Ecuador. Naïeve Westerlingen zetten de deur open naar een demonische wereld.

Semi-mystieke ontmoetingen met vreemde wezens

De DMT-ervaring sluit verbindingen met de geestenwereld niet uit. Rick Strassman, een klinisch psychiater gespecialiseerd in psychedelische studies, beweert dat langdurige DMT-ervaringen een "stabielere en intensere communicatie met de wezens" mogelijk maken. Veel DMT trippers melden herhaaldelijk dat vreemde en intelligente wezens verschijnen in semi-mystieke ontmoetingen.

Big Pharma komt om de hoek kijken

Het vermogen van DMT om iemand uit een depressie te halen is de Big Pharma niet ontgaan. Wetten hebben farmaceutische bedrijven lang verboden zich met psychedelica bezig te houden. Nu blijkt dat het pad zo breed is als de Amazone. De nieuwe wettelijke mogelijkheden zetten bedrijfsonderzoek aan tot het openen van een wereldwijde markt voor psychedelische drugs die miljarden dollars waard zou kunnen zijn. Toekomstige projecten omvatten al een ayahuasca-pil en een DMT injectie.

Farma-CEO's verdienen straks goud geld

De optimisten zien DMT als een creatief instrument om verbijsterende oplossingen voor problemen te vinden. De meer pragmatische maar wakkere bedrijfsleiders zien een verandering om een ESG-vriendelijke lijn van producten die er goed uitzien in hun portefeuilles te verzilveren. Eén ding is duidelijk. Met de steun van Big Pharma, wordt DMT mainstream. Binnenkort zullen verlengde verblijven in de psychedelische ruimte open zijn voor de massa.

COV WhatsApp-banner

Een zelfvernietigend pad

Het verschijnen van de psychonauten is een indicatie van waar de hele maatschappij naartoe gaat. De verlengde DMT-trip is slechts een van de vele ervaringen (zoals de metaverse) die leiden tot een terugkeer naar duistere heidense tijden, versterkt door nieuwe geestverruimende technologieën. Het is een stap in een absurd proces van totale ontsnapping aan de beperkingen van realiteit, identiteit, moraal en zelfs bewustzijn. Het resultaat kan alleen maar zelfvernietiging en illusie zijn. Dergelijke namaakmethoden kunnen het spirituele verlangen van de menselijke ziel niet aanpakken.

Rationele christelijke spiritualiteit

Inderdaad, de Kerk heeft de heidense wereld bevrijd van de onderdrukking door bijgeloof, magie en het occulte. Zij leerde de volkeren de werkelijkheid onder ogen te zien en het door de gevallen natuur veroorzaakte lijden te dragen. Bovenal maakt een ware en rationele christelijke spiritualiteit een vereniging mogelijk met een liefhebbende God en een verbinding met alles wat goed, waar en mooi is. De zoektocht van de psychonaut moet aan de kaak worden gesteld voor wat het is - een helse en macabere reis naar onwerkelijkheid.

Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2023 09:26

Doneer