Greta Thunberg is volwassen geworden en laat haar ware kleur zien: donkerrood

Greta Thunberg voert een marxistische strijd tegen kapitalisme. Bron afbeelding: Europees Parlement / Flickr.

Greta Thunberg is volwassen geworden en laat haar ware kleur zien: donkerrood

THEMA'S:

Toen klimaatactiviste Greta Thunberg enkele jaren geleden op het toneel verscheen, vierden de media haar als een kinderheld die het milieu op aarde wilde redden. Ze schold de wereldelites uit omdat ze haar van haar kindertijd beroofden, een daad die van haar een onmiddellijke sensatie maakte. Time Magazine koos haar als persoon van het jaar. Nu de 19-jarige Zweedse activiste volwassen wordt, laat ze haar ware aard zien. En de kleur is rood, niet groen.

Greta Thunberg gaat tekeer tegen kapitalisme

Bij een recente boekpresentatie in Londen schokte Greta sommige waarnemers door het Westerse "onderdrukkende" kapitalistische systeem aan te wijzen als de oorzaak van alle klimaatkwalen. Deze stap is verrassend omdat ze altijd royaal gebruik heeft gemaakt van dit onderdrukkende systeem om haar alarmerende boodschap te verspreiden. Sterker nog, Greta heeft er geen moeite mee het kapitalistische marketingsysteem te gebruiken als platform om haar nieuwe boek te promoten. Ze ziet er ook geen kwaad in om veel bomen op te offeren die de uitgeversindustrie nodig heeft om boeken te drukken voor een massapubliek.

Lees ook: Is klimaatactivisme het nieuwe totalitarisme?

Naïeve kinderlijke houding

Wat velen echter verbaast, is dat deze vreemde lieveling van de groenen zich zo duidelijk achter marxistische ideeën schaart. Een deel van haar effectiviteit was haar vermogen om een naïeve kinderlijke houding te tonen die degenen die haar hoorden psychologisch ontwapende. Ze leek immuun voor linkse propaganda en niet in staat tot een verborgen agenda.

Ecologie versmelt met marxisme

Terwijl ze opgroeit in haar bitterheid, komt het posterkind van de klimaatbeweging uit de rode kast. Haar omhelzing van links bewijst dat klimaatactivisme tot het uiterste leidt tot antiwesterse communistische ideologie. De verschillende doctrines van links smelten uiteindelijk allemaal samen. De katholieke denker en activist prof. Plinio Corrêa de Oliveira, vergelijkt dit met duizend individuele branden die samenkomen tot de eenheid van één enkele bosbrand. Zo versmelt ook de ecologische zaak in de marxistische pot.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Greta Thunberg ziet 'uitbuiting aarde' en 'economische onderdrukking' als één

Zo wordt "uitbuiting" van de aarde naadloos synoniem met economische onderdrukking. Greta roept nu op tot "systeembrede transformatie". Ze gaat tekeer tegen "de machthebbers", die ze aanwijst als de oorzaak van de afbraak van het klimaat. Al deze dingen maken deel uit van "de uitbuiting van mensen en de planeet." Ze stelt zich voor dat het systeem "wortels heeft in racistisch, onderdrukkend extractivisme (sic!)" dat er alleen op uit is om "de kortetermijnwinsten voor enkelen te maximaliseren."

"Kolonialisme, imperialisme, onderdrukking en genocide"

Greta neemt nu geen blad voor de mond en roept op tot de omverwerping van het hele kapitalistische systeem, dat "een systeem is dat is gedefinieerd door kolonialisme, imperialisme, onderdrukking en genocide door het zogenaamde mondiale Noorden om rijkdom te accumuleren en dat nog steeds onze huidige wereldorde vormgeeft." Geen marxistische aanval is compleet zonder een tirade tegen de oppositie, die zij onmiddellijk bestempelt als "fascistische bewegingen die gemakkelijke, valse oplossingen en zondebokken bieden voor complexe problemen." Al deze aanvallen komen rechtstreeks uit het marxistische script.

Vul de peiling in: Moet Nederland stoppen met de  EU-klimaatdoelen?

Links trekt alles uit de kast voor de marketing van Greta Thunbergs boek...

De aanval op het kapitalisme stond de verkoop van haar boek niet in de weg. De de-growth activiste verscheen eind oktober in de prestigieuze Royal Festival Hall in Londen om haar 464 pagina's tellende manifest, The Climate Book: The Facts and Solutions. Het linkse establishment trok alles uit de kast om dit boek, dat de vernietiging van het Westen nastreeft, te verwelkomen. De algoritmen van Amazon zijn al hard aan het werk om van dit boek in kleur een bestseller te maken. Penguin Press zoekt de publiciteit op terwijl het in Engeland en wereldwijd wordt uitgebracht. Amerikanen zullen moeten wachten op de officiële Amerikaanse release op 14 februari 2023.

...Een boek dat zij niet zelf geschreven heeft

Het tumult gaat over een werk dat Greta niet helemaal heeft geschreven. Volgens goed marketinggebruik is haar naam aan het werk verbonden. Zij heeft slechts een compilatie van essays van 100 linkse "deskundigen" aan elkaar genaaid, die het grootste deel van de inhoud van de titel vormen. Verspreid over de pagina's staan bekende linksen als schrijfster Naomi Klein, Tedros Adhanom Ghebreyesus, eco-schrijver Bill McKibben en de Franse econoom Thomas Piketty.

Lees ook: World Economic Forum: drijf de prijs van olie en gas op, versnel de energietransitie

Obscure experts en inheemse 'leiders'

Maar voor het grootste deel is de diverse verzameling een who-is-not-who van obscure wetenschappers, romanschrijvers, inheemse leiders en andere "deskundigen" die deel uitmaken van de gesloten eco-wereld van activisten die hun vermoeide onheilsverhaal verkondigen. De meeste mensen zullen de "deskundigen" niet herkennen of hun pseudowetenschap volgen.

Bomen omhakken om boeken te maken mag, als het de klimaatrevolutie dient

Het nieuwe boek heeft een aantal verdiensten. Het laat zien dat hoewel de linkse experts zich verschillend manifesteren, ze allemaal samenkomen om één zaak te promoten. Het boek documenteert ook Greta's transformatie van een campagnevoerder voor klimaatverandering tot een antikapitalistische, anti-alles linkse militant. De lancering maakt duidelijk dat Greta een creatie van de media is, gesteund door het linkse establishment dat ze haat. De koolstofrijke productie van het werk laat zien hoe activisten hun eigen regels breken als het gaat om het bevorderen van hun revolutie. De schande is echter dat het een verspilling van goede bomen is...

Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022 16:19

Doneer