
Een Leopard 2 op de Veluwe. Onder Rutte deed Nederland deze tanks van de hand. De industrie die de onderdelen van zulke tanks kan maken werd weggejaagd. Daar krijgen we nu spijt van.
Geopolitieke realiteit zet CO2-heffing en stikstofpolitiek op losse schroeven
Nederland moet de CO2-heffing afschaffen voor de industrie. Dat betoogt CDA-leider Henri Bontenbal. Eerder deze maand pleitte minister Ruben Brekelmans om de krijgsmacht uit te zonderen van de stikstofregels. Milieuregels die eerst in beton gegoten waren, worden vloeibaar onder druk van de Europese veiligheidssituatie.
Energie is drie keer zo duur als in Frankrijk
Henri Bontenbal reageert met zijn CO2-pleidooi op het nieuws dat twee grote chemiebedrijven uit de Rotterdamse haven vertrekken. De bedrijven hebben last van de Chinese concurrentie en kijken waar ze kunnen snijden. Dan komt Nederland snel in beeld. De energieprijzen zijn verhoudingsgewijs heel hoog. Een Kamerbrief uit 2024 wijst uit dat bedrijven in ons land 95 euro per megawattuur kwijt zijn. Dat is in Frankrijk slechts 32 euro. Voor een bedrijf dat zeer veel energie gebruikt voor de productie van staal of chemicaliën is de keuze snel gemaakt.
Zonder aluminium en zink geen onderzeeboten
Bontenbal pleit voor drastisch ingrijpen, onder andere de afschaffing van de CO2-heffing. Het bedrijfsleven en de politiek moeten om tafel gaan, aldus de CDA-leider. "Deur op slot en zoeken naar oplossingen. Dit is echt een urgente situatie." De exodus is extra zorgwekkend nu Europa economisch en industrieel meer op eigen benen moet staan. Je kunt niet zelf onderzeeboten maken als je niet eens aluminium en zink kunt produceren: de laatste fabrieken voor deze stoffen hebben Nederland in 2024 verlaten.
Ruben Brekelmans
Dezelfde urgentie voelt defensieminister Ruben Brekelmans. De krijgsmacht moet rap uitbreiden, wil Nederland zichzelf en haar NAVO-bondgenoten kunnen verdedigen in de nieuwe geopolitieke situatie. Daarom wil de VVD-minister nieuwe oefenterreinen in gebruik nemen. Alleen zijn dit vaak gebieden met een Natura 2000-status. Ze zijn bovendien onderworpen aan strikte beperkingen rond stikstof, PFAS en de waterkwaliteit. "Om de paraatheid van onze krijgsmacht te kunnen garanderen, moet er voor Defensie een uitzondering komen op sommige Europese regels," zegt Brekelmans.
Lees ook: ‘De stikstoffuik’ fileert de pseudo-stikstofcrisis
Stikstofregels bij de boeren
Wie had dat twee jaar geleden gedacht? Midden in de stikstofcrisis leek heel Nederland tot stilstand te komen. Sectoren als de bouw, transport en veehouderij dreigden in een langdurige lockdown te komen. De stikstofregels waren nu eenmaal onontkoombaar, drukten politici van Bontenbals CDA en Brekelmans VVD ons op het hart. Boeren die hun familiebedrijf moesten opdoeken hadden simpelweg pech. De boerenstand diende geofferd te worden op het altaar van de stikstofreligie. Het is dezelfde waanzin die nu de chemiesector treft: hun energieprijzen door de fikse belastingen die zogenaamd nodig zijn om de catastrofale klimaatverandering te bestrijden.
Onder druk wordt alles vloeibaar
Linkse politici hebben TINA tot een hoeksteen van hun ideologie gemaakt. There is no alternative: het kan nu eenmaal niet anders. Wie het toch anders wil, beledigt de mensenrechten, de internationale verdragen, de rechtsstaat, enzovoort. Maar het TINAïsme wordt ontkracht door een ingrijpende crisis als de coronapandemie en de Russische invasie van Oekraïne.
Zelfs in Brussel pleit men voor voedselzekerheid
Oekraïne brengt ons terug bij de boeren. Het land staat bekend als de graanschuur van Europa. Die status is evenwel onzeker geworden door de oorlog. Moeten we onze boeren niet vrijstellen van de regels rond stikstof en PFAS? Is een sterke, ongehinderde boerenstand niet cruciaal voor de nationale voedselzekerheid? Een zekerheid die Nederlandse soevereiniteit bevordert in een onzeker Europa?
Afscheid van Frans Timmermans' Green Deal
Zelfs in Brussel begint het te dagen. Daar pleit Europees Commissaris Christophe Hansen in een nieuw visiedocument voor Europese "voedselsoevereiniteit" door middel van méér landbouw en veeteelt. Zijn voorstel bevat nog wel duurzaamheidsdoelen, maar die zitten duidelijk op de achterbank. Er is weinig heel van Frans Timmermans' Europese Green Deal. De verontrustende veiligheidssituatie schudt Europeanen wakker uit hun groenrode droom.
Laatst bijgewerkt: 29 maart 2025 06:40