Gemeente Amsterdam geeft subsidie aan demonstranten op de Dam

Gemeente Amsterdam geeft subsidie aan demonstranten op de Dam

Wel 5.000 mensen kwamen maandag op de Dam samen. Ze protesteerden tegen vermeend racisme in de Verenigde Staten. Met de zegen van burgemeester Femke Halsema. Sterker nog: haar gemeentebestuur geeft flinke subsidies aan organisatoren Mitchell Esajas en Jerry Afriyie.

Jerry Afriyie

De organisator van het protest “tegen anti-zwart geweld in de VS en EU” is Zwarte Piethater Jerry Afriyie en zijn Stichting Nederland Wordt Beter. Deze stichting ontvangt voor het jaar 2020 een subsidie van 8.000 euro van de Amsterdamse overheid. Dat blijkt uit het subsidieregister van de gemeente. Ook in 2017, 2018 en 2019 ontving de club subsidie.

Alleen argumenten tegen Zwarte Piet

De gemeentelijke subsidie is meestal voor de ‘Dag van Empathie’, die Nederland Wordt Beter organiseert. Het wordt besteed aan onder andere een lespakket om “in dialoog [te gaan] over controversiële onderwerpen” als Zwarte Piet. Daarbij krijgen kinderen alleen argumenten tegen Zwarte Piet aangereikt. Bijvoorbeeld: “Verandering is altijd goed.” En: “Ik heb me wel eens buitengesloten gevoeld.” In een ander lespakket dat Nederland Wordt Beter maakte, zijn hele delen geplagieerd – een strafbaar feit.

Lees ook: Jerry Afriyie ontvangt subsidie voor lespakket tegen Zwarte Piet

Mitchell Esajas

Medeorganisator van het protest op de Dam is Mitchell Esajas. Deze activist vindt de vernielingen en brandstichtingen in de Verenigde Staten een legitieme verzetsdaad, zo lezen we bij NOS. Plunderingen noemt hij een "begrijpelijke en natuurlijke tegenreactie". Esajas zit in het bestuur van Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Gemeentesubsidie in 2020: 525.550 euro. Esajas is daarnaast voorzitter van Stichting New Urban Collective. Gemeentesubsidie in 2020: 15.000 euro.

Manifestatie "te belangrijk"

De warme subsidiebanden van Amsterdam met Afriyie, Esajas en Nederland Wordt Beter verklaart de opstelling van burgemeester Femke Halsema. Die noemde de manifestatie “te belangrijk” om te ontbinden. Halsema demonstreerde zelfs mee, zo leek het, door als een gewone burger tussen de demonstranten te gaan staan. Zonder mondkapje. Zonder anderhalve meter afstand.

Doden herdenken mag dan weer niet

De demonstratie zorgde voor veel ophef op sociale media. Mensen die al maanden hun zieke moeder niet mogen bezoeken in het verpleeghuis, moesten toezien hoe linkse activisten met duizenden mochten samenkomen op de Dam. De vergelijking met de Dodenherdenking drong zich op. Zelfde locatie, maar zonder publiek. Samen je oorlogsdoden herdenken mag niet; demonstreren tegen vermeend racisme aan de overkant van de Atlantische Oceaan mag wel – en wordt door de burgemeester juist hartelijk aangeraden.

Links grijpt corona aan

Het is hypocriet maar wel logisch. Politiek-correct links grijpt corona aan om zijn agenda door te drukken, zo toont de campagne Cultuur onder Vuur aan in zijn verklaring over de coronacrisis. Regels zijn ondergeschikt aan dat doel. Ze hoeven niet te gelden als dat de goede linkse zaak bevordert.

Goedpraten van politiek geweld

Wat is die goede linkse zaak? Revolutie, geweld, plundering, anarchie. Dat is wat we in Amerika zien. Antifa en Jerry Afriyie's bondgenoten van Black Lives Matter trekken door de straten. Winkels worden geplunderd. Caféhouders worden in elkaar geknuppeld. Kerken worden in brand gestoken. Hoofdstad Washington D.C. staat in brand. Demonstranten drommen zelfs samen rond het Witte Huis, het centrum van het Amerikaans imperium. Linkse politici en celebrities juichen het allemaal toe. Het gebruik van politiek geweld en het goedpraten door de gevestigde orde... Het geeft het gevoel in de Weimarrepubliek te leven. We weten allemaal hoe dat afliep.

Afriyie gebruikt zelf geweld

Jerry Afriyie gloeit van bewondering. Zelf heeft hij ook geweld gebruikt, tegen politieagenten bij een Sinterklaasintocht. Daar is hij door de rechter in hoger beroep voor veroordeeld. In 2019 bedreigde Afriyie’s club Kick Out Zwarte Piet – een satelliet van Nederland Wordt Beter – Haagse ondernemers die de Sinterklaasintocht sponsorden. Een maand later drongen Afriyie en zijn medeactivisten een gemeentehuis binnen om te propaganderen.

Jerry Afriyie stookt onrust en predikt haat tegen de Nederlandse cultuur. De overheid moet hem geen euro van ons belastinggeld geven. Teken daarom de petitie aan premier Rutte: Stop direct de subsidie aan Jerry Afriyie!

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2024 07:36

Doneer