Franse oud-generaals waarschuwen voor burgeroorlog. En de Nederlandse?

Hoe lang zal deze vlag nog waaien op de Balkan? Foto: Håkan Dahlström / Flickr

Franse oud-generaals waarschuwen voor burgeroorlog. En de Nederlandse?

Burgeroorlog in Frankrijk: daarvoor waarschuwen twintig oud-generaals in een open brief aan president Macron. De brief is gepubliceerd door het conservatieve weekblad Valeurs actuelles De generaals roepen de Franse regering daarin op “haar eer te hervinden” en op te treden tegen “dodelijke gevaren” die het land bedreigen. Wanneer de regering nalatig blijft, is een “maatschappelijke explosie” te verwachten. Ingrijpen van het leger ter bescherming van de beschaving en de maatschappelijke veiligheid zal dan onvermijdelijk worden, aldus de generaals. Het alternatief is burgeroorlog, “en de doden, waarvoor u de verantwoordelijkheid draagt, zullen in de duizenden lopen.”

Commando’s

Franse militairen worden geacht terughoudend te zijn in het ventileren van opvattingen. In Nederland is maatschappelijke kritiek van militairen eveneens zelden te horen. In 2016 beklaagde zich echter een groep commando’s van de Engelbrecht van Nassau-kazerne in Roosendaal over de nabijheid van een moskee. Dat kun je als kritiek opvatten dat je, terwijl je je als soldaat moet voorbereiden op riskante missies in Afghanistan, in je eigen vaderland al de strijdkreet van de vijand over je heen moet laten gaan. Het protest in Roosendaal betrof een particuliere actie van enkele commando’s. Toch zou het niet gek zijn als ook de Nederlandse legertop zich eens over de situatie van het land zou uitlaten, en de moed zou opbrengen het Franse voorbeeld te volgen. Zoveel kleiner is het risico op burgeroorlog in Nederland nu ook weer niet.

Sharia

De Franse generaals voeren drie argumenten aan voor hun stelling dat hun land zich naar de afgrond beweegt. Allereerst het haat zaaiende ‘antiracisme’ dat zich vergrijpt aan de traditie en cultuur van het land, en dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet. In Nederland manifesteert zich dat bijvoorbeeld in het activisme tegen Zwarte Piet. Ten tweede de islamitische “horden” in de buitenwijken van de grote steden, die deze steeds meer in bezit nemen en onderwerpen aan de aan Frankrijk wezensvreemde sharia. Ontwikkelingen in dezelfde richting zien we in de grote steden van Nederland, waar Mohammed sinds jaar en dag de populairste jongensnaam is.

Gele hesjes

Tenslotte noemen de oud-generaals de blindheid van het gezag voor de wanhoop van de Fransen over dit alles, zoals die onder meer tot uitdrukking komt in de beweging van de gilets jaunes, de ‘gele hesjes’. Hun verzet wordt keihard de kop ingedrukt, “terwijl geïnfiltreerde en gemaskerde individuen bedrijven plunderen”, aldus de generaals, zinspelend op het anarchisme van extreemlinks. Hun open brief wordt ondersteund door zo’n 1200 andere militairen, terwijl nieuwe ondertekenaars zich nog in groten getale blijven aanmelden. Bovendien zou volgens een enquête 58% van de bevolking het met de brief eens zijn.

Aanvallen op kerken

Gehoorzamend aan de Franse revolutionaire traditie van laicité, maken de generaals geen melding van het feit dat de oorlog tegen de Franse beschaving in wezen een oorlog is die zich richt tegen de christelijke cultuur van het land. Daarvan is ondanks de enorme vernielingen van de Franse revolutie veel bewaard gebleven, zoals de schitterende erfenis van Franse kerken en kathedralen bewijst. Aanvallen, vernielingen en besmeuringen van kerken vinden echter dagelijks plaats. Ernstiger nog is dat kerken – vaak met onduidelijke oorzaak - steeds vaker in brand vliegen. Deze trend culmineerde op 15 april 2019 in de grote brand van de Notre Dame in Parijs.

Bestel moskeerapport

Steun leger

Zinspelen de generaals niet openlijk op de christelijke cultuur van Frankrijk, ze halen ter berisping van de regering wel de grote Belgische kardinaal Mercier (1851-1926) aan, die stelde dat “waar overal voorzichtigheid heerst, nergens moed is”. “U heeft al te lang uitgesteld”, aldus de generaals tot Macron, “de tijd is ernstig, het werk kolossaal.” Bij het afwenden van burgeroorlog en het herstellen van de orde in Frankrijk kan de regering rekenen op de steun van het leger.

Door adder gebeten

Franse politici aan de linkerzijde, maar ook de vrouwelijke minister van Defensie, Florence Parly, en de huidige opperbevelhebber generaal François Lecointre hebben als door een adder gebeten op de open brief van de oud-generaals gereageerd en maatregelen tegen hen in het vooruitzicht gesteld. Media stellen waarschuwen voor burgeroorlog gelijk met het dreigen met een staatsgreep.

‘Klokkenluiders’

Deze voorstelling van zaken is echter een manipulatie, meent de conservatieve columnist Ivan Rioufol. Van aankondiging van een staatsgreep is immers geen sprake. Deze militairen zijn eenvoudig “klokkenluiders”, schrijft hij in Le Figaro. “Niet is onfatsoenlijker dan de gevaren ontkennen die Frankrijk bedreigen, als doelwit van een islamisme dat op confrontatie uit is. Realisme gebiedt, of de ontkenners het leuk vinden of niet, om de hypothese van burgeroorlog onder ogen te zien.” De Franse oud-militairen komt dus lof toe dat ze de moed gevonden hebben zich uit te spreken. De massieve ontkenning vanuit links was te verwachten en onderstreept hooguit de juistheid van de waarschuwing. Het zou goed zijn als hun Nederlandse collega’s diezelfde moed zouden kunnen opbrengen. Voordat het niet meer nodig is.

Laatst bijgewerkt: 24 februari 2022 17:16

Doneer