Eurocraten erkennen: groeiplan voor EU-economie is mislukking

De toenemende vervlechting van Europese economieën door de euro leidt tot lagere groei.

Eurocraten erkennen: groeiplan voor EU-economie is mislukking

THEMA'S:

Het gaat niet goed met de Europese economie. De groei blijft achter bij die van ontwikkelde landen als de Verenigde Staten.

EU-top over economische groei

Deze week kwamen EU-regeringsleiders samen voor een conferentie over ‘competitiviteit en de interne markt’. Het voorwerk was gedaan door Enrico Letta en Mario Draghi, beiden voormalig premier van Italië. In opdracht van de Europese Commissie peilden zij de groei van de Europese economie.

Eurocrisis heeft de groei geremd

Na de invoering van de euro in 1999 groeide de Europese economie netjes mee met de Amerikaanse economie. De kink in de kabel kwam in 2011, toen de volle omvang van de ‘eurocrisis’ duidelijk werd: de financiële huishouding van Griekenland bleek een grote puinhoop te zijn. Vanaf toen is de Europese groei minder geworden dan die van de Verenigde Staten.

Lees ook: Debat over Nexit uit euro: 'Onmatigheid is de norm in de EU'

'Radicale verandering'

De socialisten Letta en Draghi geven advies over het aanzwengelen van de dynamiek in de Europese economie. “Radicale verandering is wat nodig is”, zo heeft Draghi – ex-president van de Europese Centrale Bank – zijn rapport als titel gegeven. U kunt raden dat die verandering meer macht voor Brussel betekent.

Han de Jong

Econoom Han de Jong kan “een cynische grijns niet onderdrukken”, zo schrijft hij op bnr.nl. De Italiaanse economie is onder de hoede van Letta en Draghi per saldo gestagneerd. Dit terwijl de Nederlandse economie in dezelfde periode met 19 procent gegroeid is. “Als Letta en Draghi zo goed weten hoe het moet, waarom hebben ze in hun eigen land dan geen groei teweeggebracht?”

Bbp in volume

De eurozone loopt steeds meer achter op de Verenigde Staten.

Singapore laat zien hoe het wel moet

Wij weten het antwoord wel. Singapore is een sterke staat met een vrije markteconomie met eigen munt. Het land vaart zelfstandig een koers en heeft strikte controle over de eigen grenzen. Het laat zien dat een klein land – Singapore heeft 6 miljoen inwoners – succesvol kan zijn in de wereld van vandaag.

Nederlandse beleidsmakers, let op

Singapore ontkracht de fabeltjes van eurocraten over de noodzaak van méér Europese integratie om grootmachten als China het hoofd te bieden. Nederlandse beleidsmakers zouden er goed aan doen dit voorbeeld nauwgezet te bestuderen.

Laatst bijgewerkt: 23 april 2024 11:38

Doneer