EU heeft oogje op uw spaarcenten
De leiders van de Europese Unie vergaderen in Brussel, voor de laatste keer in 2017. Alle media-aandacht gaat uit naar de ruzies over de asielproblematiek. Dat komt de vergaderaars best goed uit, want op de agenda staan andere punten die zij graag zo stil mogelijk afgehandeld wil zien.
Onteigend
Onze banktegoeden staan namelijk op de tocht. De EU koerst in een richting die met name de spaarders in Noord-Europa lelijk kan gaan opbreken. De rekening van de euro gaat betaald worden “door de Nederlandse spaarders en gepensioneerden”, zegt EU-kenner Derk Jan Eppink deze week in De Telegraaf. “De spaarders in Noord-Europa worden praktisch onteigend.”
Geld overmaken
Wat is er dan precies aan de hand? Bang voor een nieuwe eurocrisis, vergadert de Europese Unie op het moment dat we dit schrijven over verregaande financiële en monetaire hervormingsplannen. Al zegt niemand het zo, ze komen allemaal op hetzelfde neer: Nederland en Duitsland moeten geld overmaken naar Griekenland, Frankrijk en Italië.
Bodemloze putten
Nogmaals: niemand zal het zo zeggen. Maar het is wel waar alle plannen voor transferunies, Europees Monetair Fonds, nood- en stabilisatiemechanismen uiteindelijk op neerkomen: dat geld uit het noorden, uw en mijn geld, wegvloeit naar het zuiden. Naar de bodemloze putten van de Middellandse Zeelanden.
Bevriezen
De Europese Centrale Bank (ECB) werkt op dit moment al aan de bevoegdheid om onze spaartegoeden te bevriezen. In noodsituaties mag de Nederlandse overheid dat ook, maar het maakt nogal verschil of dit vanuit Den Haag gebeurt, met het oog op onze nationale en particuliere belangen, of vanuit democratisch ongecontroleerd Brussel omwille van een vermeend ‘algemeen’ belang.
Depositogarantiestelsel
Met een Brusselse bevoegdheid om u de toegang tot uw eigen spaargeld te ontzeggen, hangt logisch de opheffing samen van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dat is de garantie dat uw spaartegoed tot 100.000,- te allen tijd door De Nederlandse Bank is gegarandeerd.
Dwarsliggen
Je zou zeggen dat van dergelijke plannen, uiteraard gesteund door Frankrijk en Italië, niet veel terecht kan komen. Want Duitsland en Nederland zullen dwarsliggen. Die laten zich dat toch niet gebeuren? Dat zou je denken, maar toch zou het best eens anders kunnen lopen.
Niet ontkennen
Wat Nederland betreft: gefluisterd wordt dat premier Rutte de geheime kandidaat is voor de opvolging van Donald Tusk als president van de Europese Raad. Uitgedaagd door Thierry Baudet, wil Rutte zich daar niet over uitlaten. Ontkennen wil hij dus ook niet.
Weg moet vrijgemaakt
Duidelijk wordt zo wel dat van Mark Rutte geen felle verdediging van de belangen van Nederlandse spaarders kan worden verwacht. Waarom had hij met zijn nieuwe kabinet zoveel haast om het volksreferendum af te schaffen? Zodat dit geen spaak meer in het wiel zou kunnen steken, zoals het bij de Europese grondwet (2005) en de Oekraïne-kwestie (2016) heeft gedaan! De weg moet worden vrijgemaakt voor onpopulaire maatregelen uit Brussel!
Martin Schulz
Dan Duitsland. Angela Merkel worstelt na de slechte verkiezingsuitslag voor haar carrière. Vanwege de Duitse formatieproblemen is de socialistische leider Martin Schulz als sleutelfiguur naar voren gekomen. Schulz kennen we allemaal nog als de eurofiele leider van links in het Europese parlement. Het is vrijwel zeker dat hij de plannen voor nog meer Europese eenheid zal steunen, ook monetaire plannen. Bovendien wil Merkel haar positie in Europa versterken door concessies te doen aan Frankrijk.
Schuldenberg
Vervolgens Italië. Met de president van de ECB, Mario Draghi, heeft dat een sterke troef in handen. De schuldenberg van Italië wordt door Draghi jaar in jaar uit opgekocht. Ook langs die weg stroomt ons geld weg naar het zuiden. “De ECB voert een beleid dat erop is gebaseerd om de Italiaanse staatsschuld draagbaar en de Italiaanse bankensector overeind te houden”, zegt Derk Jan Eppink. “De rekening wordt betaald door de Nederlandse en Duitse spaarders en gepensioneerden. De spaarders in Noord-Europa worden praktisch onteigend.”
Zakkenrollen
Daarvoor worden steeds meer instrumenten ontwikkeld. Want dat is het grote politieke voordeel van de monetaire plannen die nu op tafel liggen: niemand heeft het in de gaten en uiteraard gebeurt alles uit ‘solidariteit’ en ‘versterking van de Unie’. Eppink: “Je kunt iemand zakkenrollen en die heeft niet in de gaten dat dit allemaal gebeurt.” Hij noemt Nederland “bijzonder naïef”. Hij denkt dat “hoe verder we met de euro gaan, hoe meer we in het scenario zitten van een piramidespel.”
Spaarzaamste land
Hoe ver verwijderd raken we hierdoor niet van onze eigen goede tradities van veilig bankieren. Van tegoeden die gegarandeerd zijn door De Nederlandsche Bank? Van de tijd dat we trots waren op de hardheid en stabiliteit van onze gulden? Toen wij een van de spaarzaamste landen ter wereld waren?
Goed geld naar kwaad geld
In plaats van onze eigen tradities te verdedigen tegenover spilzieke landen die niet de moeite nemen hun begroting op orde te krijgen en daarmee wegkomen, gaan wij ook nog hun rekeningen betalen. Dit is strijdig met alle gezonde verstand, te meer daar we deze landen hiermee hooguit een tijdelijke dienst bewijzen. Het is immers goed geld naar kwaad geld gooien. Dat kun je maar even volhouden. Net zolang totdat we allemaal even arm zijn.
Laatst bijgewerkt: 18 november 2024 06:33