De wraak van de ijsbeer

De wraak van de ijsbeer

THEMA'S:

Laten we eerlijk zijn. Het worden zware tijden voor radicale ecologen. Het is al erg genoeg dat hun conferenties over de opwarming van de aarde lijken samen te vallen met ijskoude weerpatronen.

IJsberen keren zich tegen de ecologen

En dan is er nog het probleem van de fossiele brandstoffen. Net wanneer ze verklaren dat de wereld de "piekolie"-productie heeft bereikt, maakt de energie-industrie alles kapot en ontdekt ze nog een enorm olieveld dat de energie-apocalyps nog tien of twintig jaar uitstelt. Nu lijkt het erop dat de ijsberen zich tegen de ecologen hebben gekeerd en hen onder een biodieselbus hebben gegooid.

Explosie van ijsberenpopulatie

Dat is juist. De ijsberen, de posterbeesten van de klimaatveranderingslobby, hebben geweigerd mee te werken aan hun eigen uitroeiing. Rapporten uit het noorden beweren dat het goed gaat met de ijsberen. In feite explodeert hun populatie. Inwoners van Canada's Nunavut territorium melden dat de beren dorpen zijn binnengedrongen, inbreken in hutten en eigendommen en over het algemeen een ravage aanrichten. De groeiende berenpopulatie is een reëel probleem aan het worden, omdat de lokale bevolking die van buitenactiviteiten geniet, op de beren moet letten en vaak jagers uitnodigt voor bescherming. In zuidelijker delen van het gebied verschijnen beren op plaatsen waar ze nooit eerder zijn geweest.

Vul de peiling in: Moet Nederland stoppen met de  EU-klimaatdoelen?

Overheid vraagt ecologen om retoriek af te zwakken

Met zo'n 25.000 ijsberen die op de noordelijke breedtegraden rondzwerven, vragen zelfs regeringsinstanties aan ecologen om hun retoriek over het uitsterven van de soort af te zwakken. Daniel Shewchuk, minister van Milieu van Nunavut, verklaarde in een persbericht dat ijsberen niet afnemen, maar "floreren", en dat "er geen bekende milieu- of andere factoren zijn die op dit moment een significante of directe bedreiging vormen voor ijsberen in het algemeen".

Naderend onheil

En toch melden ecologen nog steeds teruglopende berenpopulaties en het naderende onheil van het zoogdier. Onder andere de Polar Bear Specialist Group (PBSG) is van mening dat de opwarming van de aarde hun voortbestaan uiteindelijk in gevaar zal brengen. Voorstanders van ijsberen beweren dat slechts één van de in totaal 19 ijsbeer-subpopulaties momenteel toeneemt, dat er drie stabiel zijn, dat er acht afnemen en dat van de overige zeven niets kan worden vastgesteld.

Lees ook: Klimaatideologen pleiten voor dictatuur: ‘Vier jaar zou goed zijn’

Speculatieve computermodellen

Het probleem is dat het bewijsmateriaal ter plaatse een tegengestelde mening ondersteunt. De ijsberen lijken zich niets aan te trekken van statistieken. In feite worden dergelijke statistieken betwist door wetenschappers en prognosedeskundigen die opmerken dat de ongerustheid over de toekomst van de ijsbeer gebaseerd is op speculatieve computermodelvoorspellingen die vele tientallen jaren in de toekomst worden verwacht en niet op feitelijke waarnemingen van beren.

Snelle helikoptersurveys

Plaatselijke wildbeheerders presenteren schattingen die gebaseerd zijn op plaatselijke jagers en verzamelaars die een gevoel hebben voor hoe het met de populatie gaat en waar de ijsberen gevonden kunnen worden. Zij zetten vraagtekens bij de officiële cijfers, die voor een groot deel gebaseerd zijn op snelle helikoptersurveys door wetenschappers, die een beperkte reikwijdte hebben en niet alle plaatsen kennen waar de beren kunnen worden aangetroffen.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Plaatselijke bewoners klagen over verlaagde jachtquota

Hoewel veel plaatselijke bewoners erkennen dat het weer verandert, beweren zij dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de ijsbeerpopulatie - en zelfs een positieve factor is om het aantal beren hoog te houden. Veel bewoners vermoeden dat de ijsbeerkwestie wordt gebruikt om het publiek bang te maken voor de opwarming van de aarde. Zij klagen over verlaagde jachtquota die niet overeenkomen met de noodzaak om bloeiende berenpopulaties af te maken.

Wetenschap raakt gepolitiseerd

De ongemakkelijke waarheid is dat ijsberen niet bedreigd zijn. Wat wel bedreigd wordt, is echte wetenschap, die steeds meer gepolitiseerde wetenschap wordt. Intussen gaat, tot grote schaamte van de eco-radicalen, de wraak van de in vrijheid levende beren gewoon door.

Dit artikel is een vertaling van "The Revenge of the Polar Bears" en verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2022 17:18

Doneer