Beruchte milieuactivisten over hun ware doel: mistroostigheid, totalitarisme en communisme (2)

Charles Manson: "Misschien had ik vier- of vijfhonderd mensen moeten doden, dan had ik me misschien beter gevoeld, dan had ik het gevoel dat ik de maatschappij echt iets had aangeboden." (foto: Wikipedia)

Beruchte milieuactivisten over hun ware doel: mistroostigheid, totalitarisme en communisme (2)

THEMA'S:

Wat zeggen milieuactivisten zelf over hun ideologische doelstellingen? Zoals duidelijk zal worden, zijn het Roden die zichzelf in groen hebben gehuld.

Tribalisme: leven als wilden in het Stenen Tijdperk als ‘vooruitgang’

De ideologische standpunten van veel van deze personages en bewegingen zijn bekend en wat ze over het onderwerp zeggen, spreekt eveneens voor zich: "Door hun vruchten zult gij hen kennen" (Mt 7,16).

In deel 1 lieten we hun antikapitalisme zien. Maar hoe zien zij de toekomst?

Stewart Brand in The Whole Earth Catalogus:

"We hebben geduimd voor.... een ramp of voor een sociale verandering om ons terug naar het stenen tijdperk te bombarderen..." (Brand heeft veel extremistische ideeën opgegeven die hij vroeger met milieuactivisten deelde.)

Charles Manson, bekende oprichter en leider van de groep die in 1987 de actrice Sharon Tate vermoordde (Today Show, MSNBC):

"Ik werk eraan mijn lucht, mijn water, mijn bomen en mijn wilde dieren te redden, en ik probeer dat zonder de samenleving af te kunnen. Waarom vertel je ze niet dat de poolkappen smelten, omdat je met deze machine zoveel warmte voortbrengt ...? Misschien had ik vier- of vijfhonderd mensen moeten doden, dan had ik me misschien beter gevoeld, dan had ik het gevoel dat ik de maatschappij echt iets had aangeboden...... de waarheid is dat de planeet Aarde aan het sterven is".

David Graber, wetenschapper, Amerikaanse National Park Services:

"We zijn een plaag voor onszelf en voor de aarde geworden... Het is kosmisch gesproken onwaarschijnlijk dat de ontwikkelde wereld ervoor zal kiezen om een einde te maken aan haar orgie van fossiele energieconsumptie en de derde wereld aan haar suïcidale consumptie van het landschap. Zolang de Homo Sapiens er niet toe komt zich weer bij de natuur aan te sluiten, kunnen sommigen van ons alleen maar hopen dat het juiste virus langskomt".

Regisseur James Cameron van Avatar in gesprek met Google CEO Eric Schmidt op Silicon Valley, okt. 2010 over hoe "misdadig" het is om de opwarmingswetenschap in twijfel te trekken. Schmidt:

"Er zijn mensen die naar mijn mening op misdadige wijze aan een deel van de wetenschap twijfelen." James Cameron voegde daaraan toe: "Op misdadige wijze. Daar ben ik het mee eens. Mensen, we moeten mentaal en filosofisch evolueren naar iets wat nog nooit eerder heeft bestaan. We moeten techno- inheemse mensen worden van een volledige aarde, niet van een natie, niet van een staat, maar van een planeet... Als dat zo doorgaat... zullen we tegen het einde van de eeuw zeventig procent van de soorten op de planeet hebben uitgeroeid".

COV WhatsApp-banner

Universeel en selectief miserabilisme

Rajendra Pachauri, IPCC-voorzitter:

"Onze [westerse] levensstijl is onhoudbaar... Ik zie niet in waarom je geen meter in de kamer zou kunnen hebben om je energieverbruik door middel van airconditioning of verwarming te registreren en waarop je zou moeten worden afgerekend. Door dit soort veranderingen tot stand te brengen, kun je er echt voor zorgen dat mensen verantwoording gaan afleggen voor hun daden..."... Hij zei dat het autogebruik moet worden "beteugeld": "Ik denk dat we zeker prijsstelling kunnen gebruiken om het gebruik van privéauto's te reguleren... Nu, wat ik graag zou willen zeggen is dat er behoefte is aan een verandering in het consumptiepatroon. Vermindering van de omvang van de veehouderij door consumptievermindering is de effectiefste manier om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen."

'Supreme Master' Ching Hai, uit de Himalaya:

"We moeten eerst deze planeet redden, zodat we kunnen blijven. Want als het ijs smelt, als alle polen smelten, en als dan de zee warm is, dan kan het gas uit de oceaan vrijkomen, en kunnen we allemaal vergiftigd worden..... We moeten onze manier van leven veranderen, anders is het te laat..... Vlees eten en alles wat daar bij hoort, brengt veel schade toe aan onze planeet Aarde, weet je...... Het vegetarische dieet is het snelste en vermindert ook het slechte karma van het doden, en is daarom het belangrijkste".

Paul Singer, professor aan de Universiteit van São Paulo, verdediger van een 'solidaire economie':

"Het consumptiepatroon in de wereld zal moeten veranderen. We moeten één auto meer mensen laten vervoeren, stukjes met fietsen en fietspaden creëren. De opwarming van de aarde moet zo snel mogelijk onder controle worden gebracht. We moeten terugkeren naar een granendieet. Als we de manier waarop we eten niet veranderen, zullen we tot honger gedoemd zijn."

Carlos Vicente, van de Internationale Actie voor Biogenetische Hulpbronnen (Biodiversidad, 4 juni 2007):

"We moeten het privévervoer vervangen door voertuigen die veel benzine en alcohol verbruiken met het openbaar vervoer. De perverse gevolgen van de opwarming van de aarde, van de klimaatverandering, kunnen helpen om overheden onder druk te zetten om dergelijke veranderingen door te voeren".

Bestel Groen is het nieuwe rood

'Derdewereldlanden houden waar ze nu zijn'

Leonardo Boff, bevrijdingstheoloog:

"Het vliegwiel van de opwarming van de aarde kan niet langer worden tegengehouden. De aarde als een geheel van ecosystemen is onhoudbaar geworden omdat de menselijke consumptie, vooral door de verkwistende rijken, haar vervangingscapaciteit met veertig procent overschreden heeft. Deze situatie kan leiden tot een ecologisch-humanitaire tragedie van onvoorstelbare omvang en zelfs tot het verdwijnen van de menselijke soort tegen het einde van de eeuw".

Michael Oppenheimer en Albert G. Milbank, hoogleraar geowetenschappen en internationale zaken aan de Woodrow Wilson School en de afdeling Geowetenschappen van de Princeton University:

"De enige hoop voor de wereld is ervoor te zorgen dat er niet nog een Verenigde Staten bij komt... We kunnen niet toestaan dat andere landen hetzelfde aantal auto's, dezelfde mate van industrialisatie krijgen die we in de VS hebben. We moeten deze derdewereldlanden tegenhouden waar ze nu zijn".

Paul Ralph Ehrlich, professor aan Stanford University:

"De maatschappij goedkope, overvloedige energie geven ... zou gelijkstaan aan een machinegeweer geven aan een idioot kind."

Hans Joachim Schellnhuber, hoofdklimaatadviseur van de Duitse regering:

"Elke persoon op aarde zou tussen 2010 en 2050 slechts 110 ton CO2 kunnen produceren ... Duitsland, de VS en andere geïndustrialiseerde landen hebben hun toegestane quota opgebruikt ... De geïndustrialiseerde landen hebben te maken met een CO2-insolventie... die elke persoon honderd euro per jaar zou moeten betalen ... De bedragen kunnen gigantisch klinken ... De emissiequota's van Duitsland zullen in tien jaar tijd uitgeput zijn ... De volgende regering zal onmiddellijk een nieuw en drastisch klimaatpakket moeten aannemen".

Thomas E. Lovejoy, adviseur van de president van de Wereldbank:

"De planeet staat op het punt een koortsaanval te krijgen, heeft die misschien al, en wij [mensen] zijn de ziekte. We zouden in oorlog moeten zijn met onszelf en met onze levensstijl."

José Luis Zapatero, de voormalige socialistische premier van Spanje verzekerde, op het moment dat zijn land zich in een diepe recessie bevindt met een werkloosheid van meer dan twintig procent, dat de effecten van de opwarming van de aarde:

"Veel verwoestender zullen zijn voor de komende generaties" en "de uitweg uit de crisis via duurzame ontwikkeling moet zijn" (El País, Madrid, 25 september 2009).

De citaten zijn ontleend aan Groen is het nieuwe rood, een gratis te bestellen publicatie van Cultuur onder Vuur. Deel 1 van de citaten vindt u hier.

Laatst bijgewerkt: 12 oktober 2022 11:00

Doneer