Artsen luiden de noodklok: asielboot Rotterdam verzinkt in wanhoop en ellende

De asielboot in Rotterdam zit overvol. Deze afbeelding is gemaakt met hulp van kunstmatige intelligentie en dient slechts ter illustratie. Het is geen afbeelding van de asielboot in kwestie.

Artsen luiden de noodklok: asielboot Rotterdam verzinkt in wanhoop en ellende

THEMA'S:

Destijds werd het geprezen als een briljante oplossing voor het migratieprobleem én het huizentekort: een asielboot. In plaats van een woning toegewezen krijgen waar Nederlanders voor moeten wijken, of jarenlang hutjemutje zitten in een opvangcentrum, verruilen migranten hun gammele bootjes voor een stabiel cruiseschip, van alle gemakken voorzien. Maar zoals altijd in het asieldebat blijkt de realiteit veel minder fraai.

Snelkookpan van ellende

De Silja Europa, het asielschip in Rotterdam-West, zou een tijdelijke oplossing zijn voor de opvang van vluchtelingen. Maar wat begon als een pragmatisch plan, is volgens artsen en verpleegkundigen verworden tot een drijvende snelkookpan van geweld, ziekte en wanhoop. Bijna 2.000 mensen, veel meer dan de beoogde 1.000, leven opgepropt in krappe hutten zonder ramen. Het resultaat? Een brandbrief aan het COA waarin de medische staf smeekt om verandering.

Kinderen en vrouwen in de knel

Vooral kinderen en jonge vrouwen betalen de prijs. Kinderen, verstoken van speelruimte en fatsoenlijke begeleiding, raken overprikkeld en vertonen gedragsproblemen. Hun ouders, vaak getraumatiseerd of uitgeput, kunnen amper voor hen zorgen. Erger nog: er zijn signalen van verbaal en fysiek geweld, zelfs vermoedens van seksueel misbruik. Jonge vrouwen delen hutten en houden om beurten de wacht, uit angst voor belaging door mannen. Welkom in Nederland.

Lees ook: Waarom islamitische migranten bijna allemaal jonge mannen zijn

Ziekte broeit in stilte

Alsof dat niet genoeg is, woekeren ziektes als schurft, waterpokken en zelfs tuberculose aan boord. De krappe ruimtes maken isolatie onmogelijk, hygiëne een farce. Artsen waarschuwen: “Wij maken mensen nu ziek(er).” Het schip, ooit een cruiseschip, is nu een drijvend ziekenhuis – maar dan zonder adequate zorg. Critici vinden dat andere opvanglocaties in Nederland hen moeten opvangen, maar niemand staat om ze te springen, en dat is goed te begrijpen.

Politiek gepalaver

De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (Denk) noemde de Silja eerder “goed genoeg” en sprak van “oprechte trots”. Nu de brandbrief op tafel ligt, wijst hij naar het COA. Leefbaar Rotterdam ziet het schip als een schild tegen druk op de woningmarkt, maar wil “tuig” direct verwijderen. Het COA? Die nemen het “zeer serieus”. Intussen blijft de Silja dobberen, een symbool van de goede bedoelingen van links en de onvermijdelijk weerbarstige praktijk. Hoelang willen we nog mensen ons land binnen laten zonder dat we voorzieningen hebben?

Laatst bijgewerkt: 23 april 2025 14:45

Doneer