Simon Rozendaal, chemicus en wetenschapsjournalist, stelt dat Nederlanders gemanipuleerd worden door angstcampagnes over PFAS en glyfosaat. Nergens voor nodig, aldus Rozendaal.
Angstzaaierij over PFAS en glyfosaat is onterecht
De angstcultuur rond giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat is zwaar overdreven. Dat stelt wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal in scherpe bewoordingen tijdens een uitzending van WNL Op Zondag. “Gif bestaat niet, het gaat om de dosis,” zegt hij. Zijn boodschap is helder: we moeten ophouden met paniek zaaien over onbeduidende concentraties.
Meetapparatuur voedt angst
Hoe komt het dat mensen steeds banger worden voor stoffen die in zulke lage concentraties voorkomen dat ze geen gevaar vormen? Rozendaal wijst op de technologische vooruitgang. Moderne meetapparatuur kan nu een deeltje per biljard detecteren. Dat is indrukwekkend, maar het leidt tot absurde conclusies. Zo werd baggerslib onlangs in het nieuws gebracht als “zwaar vervuild”. Wat bleek? Het ging om een concentratie van slechts 0,8 microgram PFAS per kilo slib. Dat is 0,00000008 procent. Rozendaal noemt het een voorbeeld van opgeklopte paniek die nergens voor nodig is, behalve om de groene angst-agenda te dienen.
Lees ook: ‘Milieubewuste’ papieren rietjes blijken giftige stoffen te bevatten
Overdreven normen blokkeren vooruitgang
De gevolgen van deze angst zijn volgens Rozendaal niet alleen onnodig, maar ook schadelijk. Bouwprojecten worden stilgelegd en economische activiteiten belemmerd door overbodige regels. Normen zijn belangrijk, erkent Rozendaal, maar ze moeten niet zo streng worden dat ze de samenleving verlammen. “De huidige paniek zorgt voor stagnatie, terwijl onze leefomgeving juist nog nooit zo schoon en veilig is geweest,” zegt hij.
Relativeren met cijfers
In zijn nieuwste boek Paniek om niets: Hoe de meetrevolutie onze angsten aanwakkert doet Rozendaal er nog een schep bovenop. Hij vergelijkt glyfosaat, een bestrijdingsmiddel dat door activisten wordt verguisd, met stoffen die we dagelijks consumeren. Cafeïne in koffie is bijvoorbeeld vijftig keer giftiger dan glyfosaat. En wijn? Dat bevat honderd miljoen keer meer alcohol dan glyfosaat. Toch is er geen massahysterie over koffie of wijn. Waarom dan wel over glyfosaat? Antwoord: het is een zoveelste manier waarop de eco-lobby door angst macht krijgt over de samenleving.
Tijd voor gezond verstand
Rozendaal roept op tot meer rationeel denken en minder angst. De verbeteringen in onze leefomgeving zijn enorm, dankzij technologie en regelgeving. Maar als we doorslaan in onze hang naar veiligheid, snijden we onszelf in de vingers. Het is tijd om ons niet langer door angst te laten leiden, maar door feiten. Zoals Rozendaal scherp stelt: “De dosis maakt het gif.” En die doses zijn vaak zó klein, dat ze helemaal geen gevaar vormen. Laten we stoppen met deze onnodige paniek en de échte wetenschappers aan het woord laten.
Lees ook: 10 klimaatvoorspellingen die nooit uitgekomen zijn
Laatst bijgewerkt: 2 december 2024 16:54