‘Milieubewuste’ papieren rietjes blijken giftige stoffen te bevatten

‘Milieubewuste’ papieren rietjes blijken giftige stoffen te bevatten

THEMA'S:

Het is de frustratie van iedere milkshakeliefhebber: papieren rietjes. De laatste jaren zijn er haast geen normale rietjes meer te vinden. Zelfs de pakjes drinken voor kinderen zijn voorzien van een papieren rietje dat – zonder greintje ironie – verpakt is in plastic. Maar uit recent onderzoek blijkt dit ‘milieuvriendelijke’ alternatief nog schadelijker dan plastic rietjes.

De aanzuigende werking van papieren rietjes

‘Amerikanen gebruiken 500 miljoen plastic rietjes per dag!’ De internationale media luidden een aantal jaar geleden de noodklok. ‘Als al die rietjes aan elkaar gemaakt zouden worden, zou de rij twee keer de wereld rondgaan.’ Deze schokkende cijfers zorgden voor een aardverschuiving in de commerciële wereld. Van grote fastfoodketens als McDonald’s tot uw lokale café; heel het Westen raakte in de ban van de ogenschijnlijk milieuvriendelijke rietjesvariant. Dit leidde vorig jaar zelfs tot een verbod voor het verhandelen van plastic rietjes in de hele EU. Milieuactivisten waren in hun nopjes over deze ‘groene ontwikkeling’ die ze de burgers door hun strot konden duwen.

Schokkend: milieuactivisten misleiden met statistieken

Ieder mens met gezond verstand ziet op het eerste gezicht al een fundamenteel probleem: de cijfers waarop de rietjespaniek is gebaseerd kloppen niet. Er wonen iets meer dan 300 miljoen mensen in de Verenigde Staten. Dat zou betekenen dat elke inwoner, zonder uitzondering, elke dag bijna twee rietjes gebruikt en weggooit. Dit ‘statistiek’ klinkt alsof het afkomstig is van een kind met een rijke fantasie, en dat blijkt te kloppen. Het ‘onderzoek’ blijkt gedaan te zijn door een tienjarig jongetje. Zelfverklaarde ‘experts’ hebben de gefantaseerde bevindingen van de groep-zesser voor waar aangenomen, en activisten hebben dat gebruikt om hun klimaatfanatisme geloofwaardigheid toe te dichten.

Milo Cress CNN

Milo Cress werd internationaal geprezen voor zijn aandeel in de ‘strijd tegen plastic’. Hij mocht zelfs live op CNN zijn ‘onderzoek’ toelichten. Aan het jargon dat hij gebruikte kan worden afgeleid dat het zichtbare oortje dat hij in heeft voorzien is van ‘instructies’ van klimaatactivisten. Zij zetten graag kinderen in voor hun doeleinden – schoolvoorbeeld: Greta Thunberg – omdat mensen terughoudend zijn om kinderen te bekritiseren. (Beeld: YouTube)

Niet onze troep

Heel het Westen (Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa) is verantwoordelijk voor slechts 5% van het plastic afval in de oceaan. Een zeer klein deel daarvan zijn de in opspraak geraakte plastic rietjes. Dus zelfs als alle plastic rietjes zouden worden verbannen, zou het een minuscuul impact hebben op het milieu. Het leeuwendeel van het plastic afval in de oceaan is van derdewereldlanden en topvervuilers als China en India. In landen als Sri Lanka dumpt de bevolking nagenoeg al hun afval in de rivieren die naar zee leiden.

Lees ook: Windturbines op zee: Het grootste milieuschandaal van onze tijd

Papieren rietjes blijken giftig

Wetenschappers in België hebben nu ontdekt dat papieren rietjes potentieel giftige chemicaliën bevatten, poly- en perfluoroalkylstoffen (PFAS), die een risico kunnen vormen voor het milieu. Naast de schadelijkheid ervan zijn de chemicaliën ook nog eens niet afbreekbaar. Het onderzoek analyseerde rietjes uit verschillende winkels en fastfoodrestaurants en ontdekte dat 18 van de 20 merken papieren rietjes PFAS bevatten. De onderzoekers keken niet naar het lekken van giftige PFAS uit de rietjes in de vloeistoffen, maar dit is goed denkbaar. De meest voorkomende PFAS, perfluoroctaanzuur (PFOA), is wereldwijd verboden sinds 2020. De onderzoekers waarschuwen dat de chemicaliën zich in het lichaam kunnen ophopen over vele jaren.

Gezondheidsproblemen door PFAS

PFAS worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een lager geboortegewicht, schildklieraandoeningen, verhoogde cholesterolgehaltes, leverbeschadiging, nierkanker en teelbalkanker. De aanwezigheid van de chemicaliën in papieren rietjes komt doordat ze worden gebruikt als waterafstotende coating. Onderzoekers pleitten voor het gebruik van stalen rietjes maar adviseerden ook om rietjes helemaal te vermijden, aangezien de PFAS in plantaardige rietjes de duurzaamheid ervan in twijfel trekken. De chemicaliën in papieren rietjes worden met name gebruikt in producten als outdoor kleding en antiaanbakpannen vanwege hun waterbestendigheid en hittebestendigheid.

Teken het Manifest tegen Klimaatdwang

‘Experts’ krabbelen terug

Deze ‘milieubewuste’ keuze kan dus grote gevolgen hebben. “Je sterft wellicht aan nierkanker, maar nu hebben zeeschildpadden tenminste geen rietjes meer in hun neus”, merkt Matt Walsh van de Daily Wire sarcastisch op. De Belgische onderzoekers stellen ons echter gerust dat de gezondheidsrisico’s niet heel groot zijn, zolang je de papieren rietjes niet te vaak gebruikt. Maar zoals Walsh terecht opmerkt, haalt dit juist het grootste argument voor het gebruik van papieren rietjes onderuit. De reden om destijds van het plastic af te stappen was júist omdat we zoveel rietjes zouden gebruiken, aldus het tienjarige orakel. Maar aangezien dit uiteraard zwaar overdreven bleek, vervalt ook de reden om überhaupt de papieren rietjes te gebruiken.

Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2023 13:34

Doneer