Akwasi slaat weer toe: claimt Amsterdamse grachtenpanden

Akwasi slaat weer toe: claimt Amsterdamse grachtenpanden

Op Twitter duiken bijzondere beelden op van Akwasi. Daarin pleit de Zwarte Piethater voor het innemen van Amsterdamse grachtenpanden, omdat ze “over de ruggen van slaven” zijn gebouwd.

'Ik ga huis claimen'

De beelden zijn in 2015 door omroep Funx gemaakt. Akwasi Owusu Ansah, die recent op de Dam aankondigde Zwarte Piet "hoogstpersoonlijk op zijn gezicht" te gaan trappen, beweert tegenover een groepje mensen om hem heen dat “een aantal panden zijn gebouwd over de ruggen van slaven”. Daar zijn geen herstelbetalingen voor geweest, zo zegt hij. Daarom vindt Akwasi dat “we op een gegeven moment wel een huis moeten claimen hier. Ik ga daar wel voor. Ik moet straks op de Herengracht gaan wonen.”

https://twitter.com/SpoedNickje/status/1278923040613597185

Akwasi stamt zelf af van slavenhandelaren

De claim is opmerkelijk. Akwasi is mede-eigenaar (voor 50 procent) van een vastgoedproject van 6,3 miljoen in Weesp. Een Amsterdams grachtenpand kan hij zo aanschaffen. Daarnaast zei Akwasi in 2017 tegen de Volkskrant dat hij afstamt van de Ashanti, een Ghanees volk dat een heel imperium bouwde op slavenhandel. Over excuses, laat staan herstelbetalingen, wilde hij niet eens denken. Want: “Het zou gek zijn als mijn beste vriend [een Surinamer, red.] me kwalijk ging nemen wat er in het verleden is gebeurd.”

Lees ook: Demonstrant op de Dam: ‘Ik trap Zwarte Piet op zijn gezicht’

Nederland heeft al herstelbetalingen gedaan

Over herstelbetalingen gesproken: Nederland heeft dat zeker wel gedaan. Toen wij in 1975 onafhankelijkheid schonken aan Suriname, heeft kabinet-Den Uyl wel 3,5 miljard gulden geschonken aan het nieuwe land. En dat op een Surinaamse bevolking van 360.000. Dat was bijna 10.000 gulden per Surinamer, een astronomisch bedrag in die tijd. Het was socialistische verkwisting van Den Uyl, maar het maakt wel dat je gerust kunt zeggen dat er meer dan genoeg herstelbetaling is verricht.

Zakkenvuller

Als er iemand herstelbetalingen moet doen en vastgoed moet afstaan, dan is het Akwasi. Laat hem daad bij woord voegen. Tot die tijd blijft het vooral linkse praatjes van een ordinaire zakkenvuller.

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2022 15:45

Doneer