
Het eren van vader en moeder – en daarmee de maatschappij en traditie waaruit men voortkomt – is een goddelijk gebod. Een natie die haar ouderen uitkleedt, tast haar eigen fundament aan.
Advies topambtenaren: ‘Langer doorwerken, minder AOW’
Terwijl het ambtenarenapparaat blijft uitdijen, de klimaatpotten vollopen en pensioenen in rook opgaan, staat AOW’ers een volgende domper te wachten. Het nieuwste advies: 7 miljard euro bezuinigen op Nederlandse ouderen. Wie verdedigt het vijfde gebod nog in politiek Den Haag?
Ambtenaren adviseren: ‘Minder zorg, minder AOW’
Volgens het rapport De toekomst begint nu van de 18e Studiegroep Begrotingsruimte dreigt vanaf 2030 jaarlijks een structureel tekort van 7 miljard euro. De ambtelijke werkgroep adviseert daarom onder andere harde ingrepen in “vergrijzingsgevoelige” uitgaven: AOW en zorg. Concreet moet de AOW fiscaal worden omgebouwd zodat gepensioneerden premie gaan afdragen – een knap staaltje broekzak, vestzak – terwijl de pensioenleeftijd nog sneller omhoog gaat. Daarnaast wil men hogere eigen bijdragen in de zorg en een ‘versoberd’ basispakket.
Nederland reageert met onbegrip en woede
Het advies maakt veel los, in aanloop naar de verkiezingen. Regeringspartijen zijn pijnlijk stil, terwijl oppositiepartijen het demissionaire kabinet “AOW-slopers” noemen. Critici bestempelen het voorstel als “politieke zelfmoord” en spreken van het ‘bestelen’ van de AOW’ers. De media koppen over “pijnlijke keuzes,” terwijl alternatieve oplossingen onderbelicht blijven. Tienduizenden boze Nederlanders uiten onvrede op sociale media en eisen snijden in subsidies, niet in het levensonderhoud van de ouderen.
Lees ook: Mag u met 75 jaar pas met pensioen? Wel als het aan deze advocaat ligt
Wel geld voor klimaat en asiel
Terwijl ‘het mes in de AOW moet,’ reserveert het demissionaire kabinet tegelijk 7 miljard euro voor “beperking van de klimaatverandering.” Noodopvang voor asielzoekers kost inmiddels 91.000 euro per bed; totale migratie-uitgaven stegen dit jaar naar 9,5 miljard. Bovendien drukken niet-westerse asielzoekers en allochtonen disproportioneel op de zorg. Zo worden eigen burgers gekort terwijl de asielindustrie en de klimaatpolitiek op volle toeren doorrazen. Het voelt als een omgekeerde liefdadigheid: de Nederlandse grootouders subsidiëren de hobby’s van de links-globalisten. Een samenleving met dergelijke prioriteiten verraadt haar wortels.
Overheid groeit 25 procent, ouderen betalen de prijs
Sinds 2015 groeide het aantal FTE’s (‘full time equivalent’ – het totaal aan werkuren, uitgedrukt in het aantal full time medewerkers) in het openbaar bestuur met zo’n 25%: van ruim 410.000 naar meer dan 510.000. De bureaucratie, die economisch onproductief is – zij bestaat geheel bij gratie van belastingheffing – dijt uit, terwijl de productieve burger gedwongen wordt méér af te dragen en langer door te werken. Iedere extra ambtenaar betekent extra lastenverzwaring, maar de optie om keihard te snoeien in het ambtenarenapparaat blijft uiteraard buiten beschouwing als realistische bezuinigingsoptie. Het is eenvoudiger om AOW’ers te korten dan om in eigen vlees te snijden. Zo laat de overheid zichzelf groeien terwijl ze de beloning voor levenslange arbeid afknijpt.
Lees ook: Pensioenoverzicht blijkt waardeloos: ABP geeft man duizenden euro’s minder dan beloofd
Het grote plaatje: aanval op privé-eigendom
Het advies past in een bredere trend waarbij politici en economen, opiniemakers en nu ook topambtenaren wijzen op wat zij zien als ‘onbenut en onbelast kapitaal’ – denk aan de eigen woning en opgebouwde pensioenen. Zo komt het fundamentele recht op privé-eigendom steeds verder onder druk te staan. Het luidt feitelijk een nieuw socialisme in: stukje bij beetje neemt de staat in wat burgers hebben opgebouwd. Als die trend doorzet, verliest de samenleving niet alleen financiële draagkracht, maar ook datgeen waar alle economische voorspoed uit voorkomt: haar morele grondbeginselen.
Ouderen verdienen respect, zorg en bescherming, geen korting
Het eren van vader en moeder – en daarmee de maatschappij en traditie waaruit men voortkomt – is een goddelijk gebod. Een natie die haar ouderen uitkleedt, tast haar eigen fundament aan. In plaats van de korting van de AOW met doorzichtige boekhoudtrucs te verbloemen, zou Den Haag onze senioren, die dit land opbouwden, moeten beschermen. Met deze keuze stevent het af op een totaal moreel bankroet. Werkelijke hervorming begint bij het snoeien van de bureaucratische ballast en megalomane klimaat- en asielprojecten. Alleen zo bewijst Nederland dat het zijn prioriteiten op orde heeft: door de eigen mensen op de eerste plaats te zetten.
Laatst bijgewerkt: 15 juli 2025 16:01