
Pensioenbobo's leggen het idee alvast in de week: doorwerken tot je 75ste.
Mag u met 75 jaar pas met pensioen? Wel als het aan deze advocaat ligt
De AOW-leeftijd moet flink omhoog. Dat betoogt pensioenadvocaat Theo Gommer in De Telegraaf. Hoe eerlijk is het om tijdens de wedstrijd zo drastisch de spelregels te wijzigen?
Klaas Knot
Pensioenadvocaat Gommer reageert op de afscheidsspeech van Klaas Knot, die per 1 juli gestopt is als president van De Nederlandsche Bank. Knot roept het kabinet op om te investeren in de toekomst van ons land. Alleen zo kunnen we de stijgende kosten dragen. Want bij invoering van de AOW in 1957 waren er 5 werkenden voor elke AOW’er, zo rekent Gommer voor. Tegen 2040/2050 zullen er echter nog maar 2 werkenden zijn, die samen één gepensioneerde moeten onderhouden. De oplossing van de advocaat is eenvoudig: “Gewoon een AOW-leeftijd van 75 jaar in 2050 dus...”
De finishlijn wordt wel erg ver opgeschoven
Nu kruipt de AOW-leeftijd al jaren omhoog: van 65 in 2013 naar 67 jaar en 3 maanden in 2025. Maar acht jaar erbij zou een zeer ingrijpende wijziging van de spelregels zijn voor de miljoenen werkenden. Decennialang dragen zij belasting af voor de AOW, in de verwachting zélf zo rond de 65 of 67 ook te kunnen genieten van hun oude dag. Maar wat als dat pensioen nooit komt? Doordat telkens weer de finishlijn wordt opgeschoven? Zo blijft er weinig over van het draagvlak voor belastingen.
Gezinsvorming, de echte oplossing, blijft buiten beeld
Het verhogen van de AOW-leeftijd is een schijnoplossing voor het probleem van de vergrijzing. De echte oplossing is de vergroening: het stimuleren van gezinsvorming. De AOW-lasten zijn makkelijk te dragen als een gemiddeld gezin niet één maar drie kinderen heeft. Maar pensioenbobo’s als Knot én Gommer – en praktisch heel politiek Den Haag – weigeren deze harde demografische feiten onder ogen te zien. Het stimuleren van gezinsvorming gaat immers in tegen de dogma’s van het links-liberalisme, dat seksualiteit als louter genotsmiddel ziet en kinderen een sta-in-de-weg acht.
AOW had betaald kunnen worden uit aardgasbaten
Het AOW-probleem was overigens heel wat minder problematisch geweest als de Nederlandse overheid haar aardgasbaten – 417 miljard euro tussen 1959 en 2018 – in een fonds had gedaan. Door het rente-op-rente-effect had daar anno 2025 een aanzienlijk deel van de AOW uit betaald kunnen worden. Zo doen de Noren dat deels: hun oliefondsen betalen indirect mee aan de AOW. Nederland heeft de honderden miljarden echter socialistisch verkwanseld. Mogen Nederlandse burgers daar nu de rekening van betalen tot hun 75ste?
Laatst bijgewerkt: 7 juli 2025 16:59