Asielkosten stijgen met ruim 30% door noodopvang in hotels en cruiseschepen

Vooral noodopvang in hotels en op cruiseschepen is extreem duur: maar liefst 91.000 euro per plek – meer dan drie keer zo veel als reguliere opvang. Afbeelding gegenereerd en/of bewerkt met AI.

Asielkosten stijgen met ruim 30% door noodopvang in hotels en cruiseschepen

Nederland stevent af op een migratiecatastrofe die politici weigeren onder ogen te zien. Terwijl gewone Nederlanders jarenlang op een huis wachten, boeken overheden hotels en cruiseschepen voor asielzoekers. De kosten rijzen de pan uit en blijven oplopen – ondanks “het meest rechtse kabinet ooit.”

Kosten noodopvang exploderen

De kosten voor asiel en migratie zijn in 2025 gestegen naar een recordbedrag van 9,5 miljard euro, vergeleken met 7,3 miljard euro in 2024, aldus consultancybureau PwC – een toename van ruim 30 procent. Van dat bedrag gaat het grootste deel naar het COA en de IND. Vooral noodopvang – nota bene in hotels en op cruiseschepen – is extreem duur: maar liefst 91.000 euro per plek. Dat is meer dan drie keer zo veel als reguliere opvang. En dat terwijl minister Faber nu al aangeeft nog eens 900 miljoen euro extra nodig te hebben. De belastingbetaler draait hiervoor op, terwijl gewone Nederlanders hun energierekening en huur nauwelijks kunnen betalen.

Opvangdruk neemt naar verwachting 82% toe

Toch blijft de druk op de asielopvang hoog. Er verblijven momenteel 72.468 mensen in COA-opvang, waarvan bijna 30.000 in de peperdure noodlocaties. Het COA voorspelt dat er tegen juli 2026 131.700 plekken nodig zijn – 81,7 procent meer dan nu, bijna een verdubbeling. En dat terwijl de situatie in Ter Apel al schrijnend is, waar asielzoekers voor overlast blijven zorgen en niet worden uitgezet. Een structurele oplossing is niet in zicht.

Lees ook: Kamer vreest migratiechaos door Europese ‘blauwe kaart’

Wachttijden lopen uit de hand

Ondanks de ruimere begroting, kampt de IND met enorme achterstanden. Gemiddeld duurt het 1 jaar en 5 maanden tot een asielzoeker na een eerste gesprek gehoord wordt. Bij een nareis loopt dit op tot zelfs 1 jaar en 10 maanden. En daarbij zijn aanvragen van de grootste groep asielzoekers, de Syriërs, niet eens meegeteld in de statistieken. De werkelijke gemiddelde tijd die het IND neemt om zaken te behandelen is dus nog veel langer. Dit is geen incident meer te noemen. Dit is het gevolg van falend beleid.

Meer dan de helft asielzoekers uit islamitische landen

De grootste groep asielzoekers komt nog steeds uit overwegend islamitische landen. In maart 2025 is ruim de helft – 54% – van de asielzoekers afkomstig uit landen als Syrië, Somalië, Eritrea, Jemen en Irak. Alleen al Syriërs vormden 15% van de aanvragen​. Toch worden zij buiten de cijfers gehouden. Naast de toenemende belastingdruk door de asielpolitiek, zijn de gevolgen duidelijk: islamisering van wijken, ondermijning van de Nederlandse cultuur en bevolking en toename van overlast en criminaliteit. Massa-immigratie is het ideologische paard van Troje dat Nederland sluipenderwijs verandert – tegen de wil van de bevolking in.

Lees ook: Asiellobbyisten, klimaatvluchtelingen en diversiteitsambtenaren: hoe kabinet-Schoof zijn eigen oppositie in het zadel helpt

Kabinet-Schoof laat het afweten

Kabinet-Schoof werd gepresenteerd als “het meest rechtse ooit.” In de praktijk veranderde niets. Asielzoekers blijven toestromen, de islamisering dendert voort en tegelijkertijd wachten Nederlanders nog altijd jaren op een woning – terwijl asielzoekers worden ondergebracht in hotels en op cruiseschepen. En minister Faber kondigt wéér miljoenen aan extra uitgaven aan. Ondertussen werkt de Spreidingswet, die gemeenten dwingt asielzoekers op te nemen, gewoon door. Waar blijft de beloofde koerswijziging? Nederland ziet een herhaling van zetten. Weinig daden, alleen hele dure woorden.

Laatst bijgewerkt: 1 mei 2025 10:32

Doneer