
Wie het recht op privé-eigendom opoffert, offert ook vrijheid, gezin en de christelijke beschaving op. Dit manifest herinnert DNB-president Olaf Sleijpen aan het primaire doel van de centrale bank: het bewerkstelligen van financiële stabiliteit voor de Nederlander.
Cultuur onder Vuur lanceert Manifest voor Privé-eigendom
Inflatie vreet aan de portemonnee, klimaatregels aan de hypotheek en Brussel lonkt naar de pensioenpot. Daarom lanceert Cultuur onder Vuur het Manifest voor Privé-eigendom, gericht aan de nieuwe DNB-president Olaf Sleijpen. Het tienpuntenplan is een voorzet voor de verwezenlijking van zijn taak: het waarborgen van de “financiële stabiliteit” voor de Nederlander.
De scheve prioriteiten van DNB
Sinds 1 juli jl. staat Olaf Sleijpen aan het roer van De Nederlandsche Bank, belast met de wettelijke taak “financiële stabiliteit”. Tijdens zijn eerste werkweek lanceerde Cultuur onder Vuur een nieuwe actie: het Manifest voor Privé-eigendom. In tien behapbare punten vragen duizenden ondertekenaars Sleijpen om inflatie terug te dringen, de pensioenroof door Brussel te blokkeren en de eigen woning uit box 3 te houden. Het manifest wijst op de 3,2 procent inflatie van 2024, ver boven het Europese gemiddelde. Ook hekelt het de koerswijziging onder oud-DNB-president Klaas Knot, die klimaatbeleid belangrijker leek te achten dan het bewaken van rente-stabiliteit. Deze gevolgen van deze prioritering vertalen zich rechtstreeks naar koopkracht en levensstandaard van miljoenen Nederlanders.
De rode draad: ondermijning van privé-eigendom
De zorgen die geuit worden in het manifest zijn niet uit de lucht gegrepen. Pensioenfondsen lenen zich massaal voor klimaatpoltiek, terwijl indexatie achterblijft bij de inflatie; dat betekent concreet minder koopkracht voor pensioendeelnemers. Tegelijk lobbyen Zuid-Europese landen voor een transferunie, waarmee zij mogelijk zeggenschap verkrijgen over onze pensioenvermogens – zij zien Nederland als melkkoe van 1.650 miljard euro. Binnenlands wordt de eigen woning steeds vaker gezien als “vermogensobject,” en wordt langzaamaan de weg vrijgemaakt voor nieuwe belastingen. Het manifest verbindt deze dossiers door de rode draad te benoemen – de ondermijning van het heilige recht op privé-eigendom – en spreekt van een “stille onteigening,” waarbij de middenklasse stap voor stap haar financiële vrijheid verliest. Zo wordt Sleijpen onder andere opgeroepen de geldpers van de ECB te stoppen en contant geld als vrijheidswaarborg te behouden.
Privé-eigendom: pijler van harmonie en welvaart
Wie het recht op privé-eigendom opoffert, offert ook vrijheid, gezin en de christelijke beschaving op. Dat is dan ook waar het om te doen is: het groene dogma van Timmermans en de EU wil niet zo zeer de CO₂-uitstoot verlagen, maar vooral controleren en nivelleren. Het is weinig meer dan de zoveelste technocratische planeconomie, die eerder in de Sovjet-Unie dan in een vrije samenleving thuishoort. Cultuur onder Vuur wijst erop dat privé-eigendom de pijler is waarop harmonie en welvaart berusten – een principe dat door de katholieke sociale leer wordt bevestigd. Door dit heldere plan voor te leggen, herinnert het manifest Olaf Sleijpen aan het primaire doel van de centrale bank: waardevast geld als schild van de gewone Nederlander. Dat schild moeten wij samen smeden, vóórdat anderen het omsmelten tot politieke munt.
Laatst bijgewerkt: 14 juli 2025 14:04