Wie is Sophie Hermans, de nieuwe VVD-minister van klimaat?

Sophie Hermans tegen Geert Wilders die haar weer eens de tassendraagster van Rutte had genoemd: "Ik merk dat dit me raakt". Hoewel ze een traantje leek weg te pinken, verklaarde ze later "pislink" te zijn geweest. (Beeld: via YouTube)

Wie is Sophie Hermans, de nieuwe VVD-minister van klimaat?

THEMA'S:

Sophie Hermans (43), fractieleidster van de VVD, maar mogelijk binnenkort de minister van klimaat en vicepremier, is niet bepaald de kleurrijkste vogel in het parlement. Integendeel, de karakterisering van haar als “tassendraagster” (van Rutte) door Geert Wilders kwam zo hard aan omdat die zo treffend was. Toen Wilders het later herhaalde, pinkte ze vanaf het spreekgestoelte in de Kamer een traantje weg. “Ik merk echt dat het me raakt.” Later zou ze dat traantje ontkennen. “Ik was juist pislink.”

Sophie Hermans

Toch is Sophie Hermans nu hoog gestegen: het ministerschap ligt binnen handbereik. Een wat dweperig promotiestuk in NRC roemt haar als “slimme strateeg” omdat ze bij haar eerste Algemene Politieke Beschouwingen in 2021 Geert Wilders vóór liet gaan. Een onnozele anekdote, die weinig zegt, maar juist omdat er blijkbaar geen betere te vinden was, daarom tekenend over de grijsheid van deze als vrijgezel door het leven gaande, geheel op haar carrière gefocuste politica. Als haar voorbeelden noemt ze Angela Merkel en Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland.

‘Pittig gesprek met Rutte’

Op dezelfde, weinig overtuigende manier kwam ze in beeld bij de asielcrisis in 2022, toen nieuwe golven asielzoekers over Nederland sloegen. Als VVD-fractieleidster had ze daarom met en namens haar fractieleden een “pittig gesprek” met de op dat moment nog oppermachtige premier Rutte gevoerd, zo verzekerde ze aan journalisten. Ze herhaalde daarbij zo vaak dat het gesprek “pittig” was geweest dat het pijnlijk werd. ’s Avond was zij daarom de risée bij Vandaag Inside, waar ze meewarig als een “omhooggevallen meisje” werd weggezet die “op haar tenen loopt” en “afgaat als een gieter”.

Volg COV op Telegram

Vader als kruiwagen binnen VVD

Dat “omhooggevallen” refereert aan het gegeven dat Sophie Hermans de dochter is van VVD-mastodont Loek Hermans, oud-commissaris van de Koningin in Friesland. Ze is bovendien de oudste zus van Caroline Hermans, die haar opvolgde als adviseur van Rutte (“Mark Rutte wisselt van zusje Hermans”, kopte het Algemeen Dagblad). Dat de zusjes in hun vader een krachtige kruiwagen binnen de VVD hebben, is een gevoelig onderwerp. Zozeer zelfs dat Loek Hermans op televisie met kracht – wellicht zelfs iets té nadrukkelijk –betoogde dat zijn dochters niet op hem maar op hun moeder lijken, en ontkende dat zij politiek ook maar iets aan hem te danken hebben.

‘Het moest van Sophie Hermans’

Of ze haar positie nu wel of niet aan haar vader te danken heeft, evengoed zou Sophie Hermans bij vriend en vijand hoog aangeschreven staan, houdt NRC vol. “Als er in Den Haag iemand is met politiek tactisch en strategisch inzicht, weten ook niet VVD’ers, is het Sophie Hermans”, valt te lezen in zo’n typisch vrouw-schrijft-over-andere-vrouw promotieartikel. Dat Rutte in 2019 de op dat moment voor de EU-verkiezingen in de lift zittende Thierry Baudet zou hebben aangevallen als “zolderkamergeleerde”, zou ook al weer een briljante ingeving van haar zijn geweest. Die aanval “moest van Sophie Hermans”, aldus de krant.

Bijna nooit naar de kerk

Sophie Hermans werd geboren in Nijmegen maar groeide op in Friesland. Ze deed HAVO en VWO. Het gezin was van origine katholiek: de kinderen deden eerste communie, “maar naar de kerk gingen ze bijna nooit”. Ze studeerde in Amsterdam politicologie en was lid van het corps. In vakanties ging ze bijvoorbeeld “naar Marokko om yoga te doen”. Na haar studie volgde ze het Emerging Leaders Program van de London Business School, maar ze viel niemand bijzonder op.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Niets aan toeval overgelaten

Totdat ze in 2012 bij de VVD kwam, waar Hermans werd gepokt en gemazeld in de liberale partijmachine. Daarin wordt niets aan het toeval wordt overgelaten en wordt elke nieuwe nuance in het verhaal van de partij eerst uitgetest in een permanent kiezersonderzoek. “Ze weet heel precies wat riskant kan zijn voor een politicus, hoe fouten politieke levens kunnen tekenen”, meent NRC, daarbij refererend aan de afgang die haar vader in 2015 beschoren was, toen de Ondernemingskamer Amsterdam hem als toezichthouder medeverantwoordelijk stelde voor de ondergang van thuiszorgorganisatie Meavita.

Ongeboren kind vergeleken met insect

Hermans staat erom bekend aandacht te hebben voor “ethiek”, in het bijzonder “medische ethiek”. Ze heeft zich daarmee althans enigszins geprofileerd. In gesprek met scholieren merkt ze op een vriendin te hebben die werkt “in de buurt van Ede of Veenendaal’ en “zij durft niet te zeggen dat ze met een vrouw getrouwd is. Dat maakt me zo boos!” Als het over abortus gaat, vergelijkt ze het ongeboren kind onbekommerd met een insect: “Een embryo is toch nog lang geen kind? Dan kun je het ook wel over de vrijheid van een mier hebben.”

‘Schone wereld doorgeven’

Sophie Hermans is nu in beeld als minister van klimaat. Ook op dat punt valt van haar niet veel originaliteit te verwachten. Ze doet daarin nauwelijks onder voor Rob Jetten van D66. Een brief over het klimaat, die ze aan twee scholieren richtte, hangt van de klimaatclichés aan elkaar. Ze heeft het over “een schone wereld doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen” over een “groene toekomst” waarin het “goedkoper en makkelijker” is voor mensen om “elektrisch gaan rijden, een warmtepomp te nemen of zonnepanelen op het dak te leggen.

Lees ook: Wie is Gidi Markuszower, minister van immigratie?

Sophie Hermans had evengoed D66 kunnen zijn

Als nominale liberale blijkt Sophie Hermans in werkelijkheid toch op de eerste plaats een klimaatsocialiste, met alle overheidsdwang die daarbij komt kijken. Weliswaar moet je van haar burgers niet straffen als ze niet meteen mee kunnen komen en “nog wat tijd nodig hebben”. Maar daarna kennelijk wel? Pak in ieder geval nu al de onwillige bedrijven aan, vindt Hermans: Want die “moeten wel leveren. Want ik zeg ook: de tijd is voorbij dat de VVD stil bleef over bedrijven die geen verantwoordelijkheid nemen.” Je moet “verder durven kijken” en dat heeft volgens haar “de VVD gedaan. Wij vechten niet langer tegen windmolens, wij investeren erin.” Net alleen burgers, ook het bedrijfsleven kan de borst natmaken. Sophie Hermans had net zo goed een politica van D66 of GroenLinks kunnen zijn.

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 15:02

Doneer