Thierry Baudet: Nederland heroveren op ‘linkse mensen’
“Met afstand de beste, meest interessante beschaving óóit.” Met grote nadruk op ‘óóit’. Thierry Baudet liet er op het symposium in Gouda geen twijfel over bestaan: de Nederlandse cultuur kan op hem rekenen. Dat wil zeggen, op die van Thierry Baudet als denker en voorman van het Forum voor Democratie.
Goed overzicht
Cultuur onder Vuur was erbij in Gouda. We wilden zelf horen wat de leider van Forum voor Democratie te vertellen had, want de reguliere pers kun je daarin niet vertrouwen. Zo probeert het Algemeen Dagblad in zijn verslag Baudet in de extreemrechtse hoek te drukken. Er was niets in Baudets betoog dat zelfs maar in die richting zweemde. Alsof de Forum-leider daarmee in dit christelijk gezelschap trouwens was weggekomen. Het Nederlands Dagblad besteedt dan weer nauwelijks aandacht aan Baudets nadrukkelijke waardering voor het christendom en de christelijke cultuur.
Hoopvolle perspectieven
NRC Handelsblad had columnist Lotfi El Hamidi gestuurd. Die probeert het betoog van Thierry Baudet te ontkrachten door het als ondergangsdenken te typeren, hoewel Baudet in Gouda exact het tegenovergestelde deed en juist sterk het belang van nieuwe, hoopvolle perspectieven voor Nederland benadrukte. Maar dit zou dan, volgens El Hamidi, weer “opportunistisch” van Baudet zijn om het “conservatieve christendom” voor zich te winnen.
Genuanceerd overzicht
Hoewel het symposium als promotie bedoeld was voor Het opmerkelijke einde van Europa van Douglas Murray beval Baudet dat boek eigenlijk nauwelijks aan. Hij interesseert zich als politicus voor waar het boek ophoudt: voor de oplossingen, want het probleem – multiculturalisme - kennen we al. Daarmee doet Baudet het boek wat tekort, want het is een goed en genuanceerd overzicht hoe Europa bezig is zelfmoord te plegen: door een combinatie van onvoldoende geboortecijfers en ongebreidelde massa-immigratie. Plus een multiculti-ideologie om dat alles te rechtvaardigen.
Kolonialisme
Thierry Baudet doorbreekt politieke conventies op een wijze die verademend is. Welke andere politicus durft voor een groot gehoor te zeggen dat het kolonialisme - met alle gebreken die het had – in wezen toch “een enorm avontuur” was, dat ons - ondanks alle bezwaren die je ertegen zou kunnen hebben - wél uitdaagde en stimuleerde tot grote daden. Zulke dromen moeten we weer gaan creëren. We moeten weer naar de maan, een luchthaven in zee. We hebben weer positieve idealen nodig.”
Bijzonder onderwijs
Ook beaamde Baudet rondborstig dat christelijke onderwijs het beste onderwijs is: “Ik ben groot voorstander van bijzonder onderwijs.” Hij vindt het wel een probleem dat islamitische scholen nu van artikel 23 grondwet mee kunnen profiteren. “We moeten veel strenger zijn op islamitisch onderwijs”. Het bijzonder onderwijs dreigt anders een vehikel van islamisering te worden. Daar is artikel 23 nooit voor bedoeld.
‘Culturele zelfmoord’
Wat Nederland nu nodig heeft, aldus Baudet, is “een cultuuromslag”. Een die vergelijkbaar is die met de ‘revolutie in ’68’, maar dan in de goede richting: om ons land te “heroveren op linkse mensen die VVD stemmen (luid gelach en applaus van publiek) en hun hermetisch van culturele zelfmoord bevangen brein”.
‘Heel erg weinig’
Maar die contra-revolutie begint bij onszelf, zo hield Baudet zijn gehoor voor. “Wat zijn de twee grootste risico’s die onze samenleving bedreigen?” Enerzijds de klimaathoaxers, anderzijds de radicale islam. “Maar als je nagaat om hoeveel mensen dat gaat, zijn dat er eigenlijk maar heel erg weinig.”
Concrete gevallen
Overtuigde minderheden kunnen echter maatschappelijke veranderingen afdwingen. Zij weten wat ze willen en gaan daarvoor. In een samenleving die twijfelt aan zichzelf, krijgen ze veel voor elkaar. Tegenover het opdringen van gevaarlijke ideologische fanatici, moeten gewone mensen zich durven herpakken, vindt Baudet. “Bijvoorbeeld ouders tegenover de school.” Die moeten geen genoegen nemen met de linkse indoctrinatie van hun kinderen, maar daarover met gelijkgezinde ouders hun beklag doen.
Cultuur onder Vuur
Zowel in zijn analyse als in zijn oplossing ondersteunt Thierry Baudet precies de aanpak die Cultuur onder Vuur sinds jaar en dag in praktijk brengt. Enerzijds analyseren en de vinger op de wonde leggen, anderzijds actie voeren en het verzet organiseren. We zullen de partij en leider kritisch blijven volgen.
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 09:07