Wie is Gidi Markuszower, minister van immigratie?

Gidi Markuszower wil politici die het open grenzen-beleid steunen voor een tribunaal dagen. "Want jullie maken Nederland helemaal kapot."

Wie is Gidi Markuszower, minister van immigratie?

THEMA'S:

Gidi Markuszower (46) zal een belangrijke rol krijgen in het nieuwe kabinet, hoe de verdeling van ministerposten ook uitvalt. Mogelijk zelfs als vice-premier en minister voor immigratie. Dat ware te wensen, want Markuszower onderscheidde zich als Kamerlid door een no nonsense-benadering van het onderwerp, die zelfs voor een PVV’er opmerkelijk is.

Gidi Markuszower

In debat met Sigrid Kaag in 2021 over het terughalen van IS-vrouwen beschuldigde Gidi Markuszower de D66-minister ervan dat die blijkbaar “heel graag terroristen om zich heen heeft”, wat mede een toespeling was op Kaags huwelijk met een voormalige vice-minister van de Palestijnse Autoriteit en op haar persoonlijke bekendheid met wijlen terroristenleider Yasser Arafat. “Ze sponsort terroristen in de Palestijnse gebieden”, haalde Markuszower uit, “die vervolgens een Jood meisje vermoorden. Dat weten we toch allemaal?” Kaag is ervan beschuldigd dat ze als minister via een tussenorganisatie de terreurbeweging Peoples Front for the Liberation of Palestine (PFLP) gesubsidieerd heeft.

Tegen Kuzu: ‘Kaag is wel bijna uw partij’

De uithaal van Markuszower leidde tot een eendrachtige oploop bij de interruptiemicrofoon van linkse partijen als GroenLinks (Corinne Ellemeet) en D66 (Hanneke van der Werf) en de islamitische partij DENK. De toenmalig fractievoorzitter van DENK, Tunahan Kuzu, nam het nadrukkelijk voor Kaag op “al is het niet mijn partij”, waarop Markuszower repliceerde, “wel bijna uw partij”.

Volg COV op Telegram

‘Gekke linkse joden’

Het incident typeert Markuszower. Als overtuigde Jood, in Israël geboren en in Nederland opgegroeid, is hij gespitst op de gevaren die islamitische immigratie met zich meebrengt en hij aarzelt niet dat uit te spreken. Het ergert hem dat joden in Nederland niet vaak op de PVV stemmen, en dat “gekke linkse joden, die vergeten wat er gebeurd is”, zich zelfs tegen die partij keren. “De Nederlandse verzorgingsstaat loopt gevaar door de grote instroom van islamitische immigranten. Ook brengt de immigratie grote veiligheidsproblemen met zich mee.”, zegt hij op zijn pagina op Tweedekamer.nl.

Wapenbezit

Zelf ontkent de Amsterdamse jurist en ondernemer een radicaal type te zijn. “Ik ben niet eens zo religieus, maar een gewone joodse, traditionele jongen met liberale ideeën”, zei hij in gesprek met Trouw. Wel kwam hij in opspraak toen een e-mail van hem uitlekt waarin hij zich heftig keerde tegen joden die de VN-kritiek op Israël onderschreven. “In het oude Polen (waar mijn roots liggen) wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes.” In diezelfde tijd werd bekend dat Markuszower aangehouden was met een wapen in zijn bezit, zonder dat hij de daarbij horende vergunning (die hij wel had) bij zich droeg.

Belastende AIVD-informatie

Toen Geert Wilders ook nog een brief kreeg van de demissionaire minister van Binnenlandse Zaken, Ernst Hirsch Ballin, met informatie van de AIVD dat Markuszower “een risico voor de integriteit van Nederland” zou inhouden vanwege banden met een buitenlandse (lees: Israëlische) inlichtingendienst, beschuldigde Markuszower de minister van manipulatie van “de kieslijst van een concurrerende partij”. Niettemin hield hij de eer aan zichzelf en trok hij zich als PVV’er tijdelijk zelf terug.

Lees ook: Wie is Sophie Hermans, de nieuwe VVD-minister van klimaat?

Gidi Markuszower is zelf immigrant

Markuszower is geboren in Tel Aviv en vindt dat hij, zelf immigrant, bijzonder recht van spreken heeft: “Een immigrant moet net iets beter zijn best doen. Hij moet zich als gast bescheiden opstellen.” Volgens hem is het immigratiebeleid “eigenlijk één grote misdaad tegen het Nederlandse volk” en zou iedereen dat dat steunt, inclusief de verantwoordelijke politici, voor een tribunaal gedaagd moeten worden “vanwege het misdadige open grenzen-beleid. Want jullie maken Nederland helemaal kapot.”

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 15:37

Doneer