Asielzoekers massaal in de bijstand. Blijvend.

Asielzoekers massaal in de bijstand. Blijvend.

Het aantal bijstandstrekkers is bezig de records van de jaren negentig te benaderen. In het eerst kwartaal van dit jaar gaat het met 474.000 al in de richting van een half miljoen. De groei is, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, vooral te wijten aan asielzoekers die een status hebben gekregen: mensen dus, die niets aan het nationaal inkomen hebben bijgedragen, en dat in veel gevallen ook nooit zullen doen.

Vroom

De grootste groep bijstand trekkende asielzoekers zijn namelijk Syriërs, gevolgd door Eritreeërs. Zoals de NOS vroom meldt: “Velen van hen hebben onvoldoende vaardigheden of kennis om snel aan de slag te komen en doen daarom een beroep op de bijstand.”

Islam en de zelfmoord van het Westen

Nieuw arbeidspotentieel

Wat betekent dit voor de Nederlandse economie? In 2016 kregen bijvoorbeeld 17.000 Syriërs een bijstandsuitkering, maar slechts 2000 kregen in de loop van het jaar een baan. 15.000 blijven dus hangen in de bijstand, en wie weet voor hoelang. Dit contrasteert wel heel sterk met het vanuit EU en Den Haag opgehangen beeld alsof over de Middellandse Zee kansrijk nieuw arbeidspotentieel naar ons toestroomt.

‘Allochtonenuitkering’

Bijstandstrekkers met een Nederlandse achtergrond laten daarentegen wel een gunstiger beeld zien. In 2016 stroomden 78.000 nieuwe mensen de bijstand in, tegen 79.000 mensen van wie de uitkering werd gestopt omdat ze bijvoorbeeld een baan hadden gevonden. Zo’n in- en uitstroom is normaal. Mensen maken gebruik van de bijstand als ze die nodig hebben, en verlaten die als ze werk vinden. Daar is de uitkering voor bedoeld: voor overbrugging. Niet als blijvend infuus voor kanslozen op de arbeidsmarkt. Of, zoals Syp Winia van Elsevier schrijft: als allochtonenuitkering.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 17:32

Doneer