Van Haga: stop ‘wokegedram’ van scholierenorganisatie LAKS

Genderideologie en doorgedreven gelijkheidsdenken bedreigen het onderwijs en de onderwijsvrijheid.

Van Haga: stop ‘wokegedram’ van scholierenorganisatie LAKS

THEMA'S:

De gesubsidieerde scholierenorganisatie LAKS wil af van de aanspreking “jongens en meisjes”. Met een taalgids wil de organisatie het taalgebruik op school politiek-correct en genderideologisch aansturen.

‘Ene opleiding niet beter dan andere’

Opvallend is het egalitarisme, het doorgedreven gelijkheidsdenken in de nieuwe taalgids. Hoog- en laagopgeleiden zou bijvoorbeeld het beste kunnen worden vermeden, “want dat roept het idee op dat de ene opleiding beter is dan de andere”. Hetgeen in de werkelijkheid natuurlijk ook het geval is: straten maken is niet hetzelfde als hersenchirurgie.

‘Doubleren’ voor ‘zitten blijven’

Andere woorden, zoals “achterstandsscholen”, “zwarte scholen” en “gehandicapt” wil het LAKS ook in de ban, terwijl “zitten blijven” vervangen zou moeten worden door het deftiger klinkende “doubleren”. “Dat je doubleert, wil lang niet altijd zeggen dat je minder goed bent op school”, aldus LAKS-voorzitter Janouke van Meerveld in De Telegraaf. Ze wil zelfs dat slimme leerlingen niet meer als zodanig worden aangeduid. Dat kan “ervoor zorgen dat leerlingen zich minder goed voelen over hun eigen capaciteiten als ze dit soort onderscheidingen niet krijgen.”

COV WhatsApp-banner

’Gendersensitief’

Ook gaat het LAKS geheel mee met de genderideologie. Het aanvaardt niet de “veronderstelde tweedeling” van de natuur in mannelijk en vrouwelijk. Daarom zouden docenten voortaan “goedemorgen allemaal” moeten zeggen, in plaats van “goedemorgen jongens en meisjes”, want dat kan leerlingen vervreemden die er nog niet uit zijn of ze wel een jongen of een meisje – of nog iets anders – zijn, zo vindt de scholierenorganisatie.

D66: schaf ‘excellente school’ af

Ook het - overigens weinig inhoudende – keurmerk ‘excellente school’ is het LAKS een doorn in het oog, want dat doet andere scholen minder goed schijnen. D66, dat zich graag afficheert als 'onderwijspartij', heeft onlangs al een motie ingediend om de aanduiding om die reden af te schaffen. Kamerlid Wybren van Haga (BvNL) heeft daarentegen geen goed woord over voor de ‘inclusieve taalgids' en de daarin gedane voorstellen. Hij heeft er vragen over gesteld aan onderwijsminister Wiersma en stelt voor de subsidie voor LAKS stop te zetten.

'Wokegedram'

“In een tijd met een gigantisch lerarentekort en grote problemen in het onderwijs komen met zo’n voorstel, dan verlies je de realiteit wel behoorlijk uit het oog,” aldus Van Haga, die. “Dit soort wokegedram jaagt leraren weg en zorgt voor grote verwarring bij jonge kinderen, die zich in veruit de meeste gevallen wel gewoon een jongen of een meisje voelen.”

Teken tegen de Week van de Lentekriebels

Wilders: 'Knettergek'

De PVV valt Van Haga bij. "Knettergek", noemt Geert Wilders het idee van ‘inclusieve’ taaltips. "Beste leraren en leraressen, als jullie enig zelfrespect hebben, lach de jongens en meisjes van het LAKS dan hartelijk uit", zegt ook PVV-onderwijsspecialist Harm Beertema. "Natuurlijk gaan jullie niet mee in hun hijgerige activisme. Zeg het ze gewoon, nadat jullie uitgelachen zijn: ‘Doe ‘s normaal!" Ook Beertema vindt dat de subsidie van LAKS ingetrokken moet worden.

Laatst bijgewerkt: 12 april 2023 16:58

Doneer