Twintig miljoen Brazilianen de straat op voor president Bolsonaro

Twintig miljoen Brazilianen gingen op 7 september, Onafhankelijkheidsdag, de straat op om hun steun aan president Bolsonaro te betuigen. (Foto: Twitter)

Twintig miljoen Brazilianen de straat op voor president Bolsonaro

THEMA'S:

Meer dan 20 miljoen Brazilianen zijn de straat opgegaan in groen en geel, de nationale kleuren, zongen het volkslied en zongen het Onze Vader ter ondersteuning van president Bolsonaro. Dit gebeurde op Sete de Setembro, 7 september: Onafhankelijkheidsdag.

Demonstranten willen Bolsonaro’s herverkiezing

Wie de media volgt, of het nu in Nederland is of in Brazilië zelf, zou het niet verwachten, maar president Jair Bolsonaro heeft een enorm draagvlak onder de meer dan tweehonderd miljoen inwoners van zijn land. Zij willen zijn herverkiezing bij de komende verkiezingen in oktober, en vrezen de uitdager, de wegens corruptie in hoger beroep veroordeelde, maar toch weer op vrije voeten gestelde socialist Luiz Inácio Lula da Silva. Overigens was Lula op 7 september nergens te bekennen.

IPCO organiseerde openbaar rozenkransgebed

Het Instituut Plinio Corrêa de Oliveira (IPCO) – zusterorganisatie van Cultuur onder Vuur - organiseerde openbare rozenkransgebeden in onder meer São Paolo en Brasilia in het kader van zijn ideologische strijd tegen het socialisme en het communisme en zijn verdediging van het gezin tegen genderideologie en abortus. Zoals de krant O Tempo meldde, bad ook in Belo Horizonte “een groep katholieken de rozenkrans. De actie werd georganiseerd door het Plínio Corrêa de Oliveira Instituut, een organisatie van katholieken die de christelijke waarden verdedigt en anticommunistisch is." In de hoofdstad Brasilia werd het Gebed tegen het Communisme uitgedeeld.

Belo Horizonte Praca da Liberdade IPCO

Openbaar rozenkransgebed op Praça da Liberdade (Plein van de Vrijheid) in Belo Horizonte.

Stemmingmakerij door media

De massale maar vreedzame volkssteun voor Bolsonara was des te opmerkelijker omdat de media ernstige ongeregeldheden hadden voorspeld. Mensen werden gemaand “veilig” thuis te blijven. Maar zelfs de bijeenkomst van honderdduizenden mensen op het Praça dos Três Poderes in de hoofdstad Brasilia leverde geen enkel incident op. Wat zijn de veiligheidsanalyses van politieke onderzoekers dus eigenlijk waard, vraagt de Braziliaanse krant O Estado de S. Paulo zich af. Het lijkt achteraf meer stemmingmakerij geweest te zijn.

Brasilia IPCO

In de hoofdstad Brasilia deelden leden van TFP/IPCO het Gebed tegen het Communisme uit.

Waar was ‘kandidaat van het volk’?

De commentator in de O Estado de S. Paulo vroeg zich ook af waar tegenkandidaat Lula die dag eigenlijk gebleven was. “Waar was de kandidaat die volgens de peilingen tot voor kort gekozen was met 150% van de stemmen? Waarom komt hij nooit opdagen als de mensen de straat opgaan? Waarom blijft hij opgesloten met zijn aanhang van intellectuelen, vakbondsleden en linkse zakenlieden, omringd door beveiligers en met gecontroleerde toegang? Hoe verklaart u dat de kandidaat die zich presenteert en wordt voorgesteld als de kandidaat van het volk zich verbergt op de dag waarop 200 jaar onafhankelijkheid van zijn eigen land wordt gevierd?”

'Braziliaanse vlag is nu Bolsonaro-campagneposter'

Lula heeft de fout gemaakt de liefde voor het vaderland en de daarbij horende symbolen: de Braziliaanse vlag en kleuren, het groen-geel, aan Bolsonaro over te laten, schrijft O Estado de S. Paulo. “Het resultaat is wat op Sete de Setembro op straat te zien was: de Braziliaanse vlag werd definitief het grote symbool van een van de kandidaten - op de rug van mensen, op de ramen van gebouwen, op autoruiten. Er is geen manier meer, nu, om dit te stoppen.” In feite “fungeren de Braziliaanse vlag en kleuren nu als Bolsonaro’s campagneposter, of als stemverklaring voor hem.”

Laatst bijgewerkt: 14 september 2022 11:52

Doneer