Een tienpuntenplan voor Olaf Sleijpen, de nieuwe president van De Nederlandsche Bank

Olaf Sleijpen. Bron afbeelding: YouTube / De Nederlandsche Bank

Een tienpuntenplan voor Olaf Sleijpen, de nieuwe president van De Nederlandsche Bank

Olaf Sleijpen treedt op 1 juli aan als president van De Nederlandsche Bank. De Limburger volgt Klaas Knot op. Wij helpen de kersverse DNB-chef op weg met een tienpuntenplan.

Punt 1. Rem de inflatie

De Nederlandse inflatie was in 2024 3,2%. Dat is boven het EU-gemiddelde van 2,4%. Wie de jaarlijkse inflatie optelt, komt over een periode van 20 jaar uit op 57%. Dat merken burgers in alles. Energie, boodschappen, benzine, restaurant: alles wordt duurder. Dit mag “niet het nieuwe normaal worden”, zo waarschuwde de DNB in maart van dit jaar. De centrale bank verwacht dat de ECB “naar verwachting weinig [zal] bijdragen” in de strijd tegen de inflatie. Dan moeten de overheid en de sociale partners maar ingrijpen, bijvoorbeeld door loonstijgingen te temperen. Dan draait de burger dus op voor de hoge inflatie. Terwijl de oorzaak van die inflatie zonneklaar is: het bijdrukken van geld door de Europese Centrale Bank. Sinds de coronacrisis begon in 2020 draait de geldpers in Frankfurt overuren. Als DNB-president is Sleijpen ook ECB-bestuurslid. Vanuit die positie kan hij druk zetten om het bijdrukken van geld drastisch te verminderen.

Lees ook: Kabinet maakt van ouders de zondebok en schuift hen de schuld van inflatie in de schoenen

Punt 2. Breek met het klimaatmoralisme van Klaas Knot

De eerste verantwoordelijkheid van de DNB is het creëren van rentestabiliteit. Bij Klaas Knot was daar afgelopen 14 jaar weinig van te merken. De DNB-president ontpopte zich tot klimaatactivist in maatpak. Knot pleitte voor het afschaffen van bedrijven die “profiteren” van “fossiele subsidies”. Op bezoek op de Antillen hield Knot een preek over toerisme dat moet wijken voor biodiversiteit. In het DNB-jaarverslag voor 2021 komt het woord “klimaat” wel 184 keer voor, zes keer zoveel als “pensioenfonds” en vier keer zoveel als “inflatie”. Achter het eco-bankieren van Knot zit het klimaatsocialisme, dat het heilig recht op privé-eigendom ondergeschikt maakt aan het bestrijden van de klimaatverandering. Het is een huis gebouwd op zand, want hoeveel klimaatvoorspellingen van zure regen en de nieuwe ijstijd uit de jaren zeventig zijn er nu daadwerkelijk uitgekomen?

Punt 3. Sta voor het eigen woningbezit

Eens in de zoveel maanden pleit een politicus of een academicus weer voor het belasten van de eigen woning in box 3. Ook Klaas Knot heeft dit pleidooi gevoerd, met als argument dat de ongelijkheid in woonlasten van huurders en eigenaren rechtgetrokken moet worden. Dus in plaats van het huren goedkoper te maken, door meer te bouwen en minder immigranten binnen te laten, moet het eigenaar zijn van een woning duurder worden. Het is een volstrekt socialistische redenering: als de één in miserie verkeert, dan moeten we de ander in dezelfde staat brengen. De nieuwe DNB-president moet zich verzetten tegen dit socialistisch graaien van privé-eigendom, dat uiteindelijk in het voordeel van huurder noch eigenaar is en alleen maar dient om de staatskas te spekken. Formeel gezien is DNB niet de directe toezichthouder op het eigen woningbezit, maar als de biodiversiteit in het takenpakket mag, dan toch ook de woningmarkt?

Vul de peiling in: ziet u een persoonlijk CO2-budget zitten?

Punt 4. Bescherm Nederlandse pensioenen tegen de EU

Cultuur onder Vuur waarschuwt al sinds 2017 dat verschillende partijen binnen de EU azen op Nederlandse pensioenen. Daarbij kregen we in 2020 bijval van Corine Wortmann-Kool, toenmalig voorzitster van pensioenfonds ABP. “Ik weet dat buitenlandse partijen de Nederlandse pensioenmarkt als een strooppot zien waarvan ze grote delen willen inpikken,” zei Wortmann-Kool. “Dat mogen we niet laten gebeuren.” Vooral in EU-landen waar socialisten de scepter zwaaien, worden pensioen uit de belastingopbrengst betaald. Nu hun beroepsbevolking krimpt door de vergrijzing, lonken ze naar de Nederlandse pensioenberg van 1.900 miljard euro. Ondertussen zet de Europese Investeringsbank druk op onze pensioenfondsen om in (verlieslatende) klimaatprojecten te stappen. De nieuwe DNB-president moet in Europa glashelder maken dat niemand ook maar één euro van de Nederlandse pensioengelden krijgt.

(Artikel gaat verder na de tekst) U hoeft niet toe te kijken terwijl de EU uw pensioen rooft. Kom in actie door vandaag nog de petitie aan de nieuwe DNB-chef Olaf Sleijpen te tekenen. Roep hem af onze pensioenen te beschermen tegen de grijpgrage vingers van Brussel. Teken tegen EU-pensioenroof!

Punt 5. Stop de bankcensuur en bescherm contant geld

Den Haag én Brussel proberen in toenemende mate geldstromen te controleren. Onder het mom van fraudebestrijding worden contante betalingen aan steeds meer beperkingen onderworpen. Zo heeft het kabinet contante betalingen vanaf 3.000 euro verboden. Bij ondernemers maar ook particulieren en stichtingen die zich netjes aan de regels houden, wordt toch de rekening geblokkeerd of mogen zij zelfs helemaal geen rekening openen. Ondertussen dringt de ECB aan op een digitale euro, waarbij de EU transacties kan blokkeren als je naar de mening van eurocraten teveel CO2 uitstoot. Als DNB-president moet Sleijpen opkomen voor de financiële rechten van burgers en bedrijven, tegen de controlezucht van overheden.

Punt 6. Dwing een bindend Uniform Pensioenoverzicht af

Jarenlang wordt je een goed pensioen beloofd. Tot je de AOW-leeftijd bereikt en aanvullende pensioenuitkering veel lager uitvalt. Dat overkwam een Nederlandse man, die meerdere rechtszaken voerde tegen dit onrecht. Pensioenfondsen laten hun deelnemers zo in onzekerheid over hun financiële toekomst. Dit is in strijd met het eigendomskarakter van pensioen, dat immers “uitgesteld loon” is. Wie eigendom in bewaring geeft bij een fonds, mag op z’n minst de waarde ervan weten. De kersverse DNB-president is wettelijk verantwoordelijk voor een “stabiel financieel stelsel”. Dit omvat een pensioenstelsel dat betrouwbaar communiceert en uitkeert aan gepensioneerden. Daartoe moet DNB toezien op een rechtsgeldig Uniform Pensioenoverzicht.

Lees ook: Pensioenoverzicht blijkt waardeloos: ABP geeft man duizenden euro’s minder dan beloofd

Punt 7. Ga eens écht toezicht houden op de pensioenen

De DNB schiet ernstig tekort in het toezicht op de Nederlandse pensioenen. Daarbij lijkt er sprake van collusie van DNB en fonds Aegon, zo blijkt uit documenten in de rechtszaak van advocate Florence Schoonderwoerd tegen de overname van havenarbeidersfonds Optas. De DNB heeft veel te weinig oog voor het belang van de pensioenspaarder. Waar was Klaas Knot toen bleek dat de nieuwe Pensioenwet een einde maakt aan de inspraak van deelnemers? De DNB is afgelopen jaren te druk geweest met toezicht houden op de biodiversiteit. Het moet het degelijke doel van maximaal rendement weer op de eerste plaats zetten.

Punt 8. Haal de bezem door de DNB

Onder Klaas Knot is de DNB gegroeid van 1.700 naar 2.300 man personeel. Wat wil je, als je naast bankieren ook nog het klimaat moet redden? Hooggeplaatste DNB'ers gaan helemaal op in hun rol als klimaatridder. Frank Elderson, de DNB-afgevaardigde bij de ECB, zou zelfs hebben gezegd dat DNB-personeelsleden 'geherprogrammeerd' moeten worden als ze bezwaar hebben tegen de klimaatkoers. Zo'n uitspraak overschrijdt niet alleen een morele grens, maar ook bevoegdheidsgrenzen. Binnen de DNB heerst grootheidswaanzin: we moeten de wereld redden. Ondertussen boekt de centrale bank recordverliezen, waar de belastingbetaler voor opdraait. Sleijpen moet stevig de bezem halen door het personeelsbestand én de bedrijfsvoering.

Volg COV op Telegram

Punt 9. Ontwikkel een visie op de toekomst van Nederland

De grootste uitdaging voor de Nederlandse economie is niet klimaatverandering maar het gebrek aan gezinsvorming. Door torenhoge huizenprijzen vormen steeds minder twintigers en dertigers een gezin. Het geboortecijfer wordt verder gedrukt door een fiscaal beleid dat kostwinners straft en tweeverdienen stimuleert. Nederland krijgt nu al zo weinig kinderen dat onze bevolking op den duur uitsterft. Wie dit negeert steekt zijn kop in het zand. Als belangrijke adviseur van de Nederlandse regering moet Sleijpen met een visie komen op de demografische winter waar Nederland op afstevent.

Punt 10. Verwerp centrale planning, omarm vrijheid en privé-eigendom

De DNB draagt bij aan de randvoorwaarden van een florerende economie. Dat is de theorie. De praktijk is echter dat het planningsdenken hoogtij viert bij de centrale bank. Dat kan ook niet anders, want als Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn, dan moet je de economie actief aansturen. “Maar dit veronderstelt de mogelijkheid van centrale planning en afwezigheid van fundamentele onzekerheid met altijd mogelijke verrassingen,” zegt professor Lex Hoogduin. “De hoogmoed druipt ervan af.” Het planningsdenken leidt tot “verspilling, mogelijke ondermijning van de democratie en rechtsstaat, en bij te veel vasthoudendheid tot chaos en geweld.” Hoogduin stelt dat niet overheidsingrijpen, maar vrij ondernemerschap en eerbied voor privé-eigendom voor welvaart zorgen. Saillant detail: Hoogduin is ex-DNB-directielid én de leermeester van Sleijpen, die in 1997 bij hem promoveerde.

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2025 08:53

Doneer