Experts: ouderen verliezen 8% inkomen als woning in box 3 komt

Bron afbeelding: Wikimedia Commons / Christoph Scholz

Experts: ouderen verliezen 8% inkomen als woning in box 3 komt

THEMA'S:

De Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds én De Nederlandsche Bank: alle dringen aan op het belasten van het eigen huis. Door de hypotheekrenteaftrek verder in te perken en de woning als vermogen te belasten in box 3. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekent de gevolgen voor Nederlanders. Ouderen gaan er in inkomen wel 8% op achteruit.

‘Jongeren voelen afschaffing hypotheekrenteaftrek'

Vooral ouderen en jongeren zijn de dupe. “Jongeren hebben relatief lage inkomens en nog relatief veel aftrek,” zegt EIB-directeur Taco van Hoek. “Zij voelen een afschaffing direct in de portemonnee.” Het gevolg is dat dertigers niet kunnen doorstromen. Ze blijven hun starterswoning ‘bezetten’ voor twintigers, die daardoor geen woning kunnen krijgen. Zo raakt de woningmarkt nóg meer verstopt.

Petitie Handen af van eigen huis

Woning in box 3 nadelig voor ouderen

Ouderen hebben meer last van de overheveling van hun eigen woning naar box 3. Zij hebben vaak netjes hun hypotheek afgelost. Hun aanzienlijke overwaarde is een vette kluif voor de fiscus. De extra belastingen kunnen zij moeilijker opbrengen, doordat zij als gepensioneerden een lager inkomen hebben. Hun pensioen is bovendien vaak al jaren niet geïndexeerd.

Huis is geen inkomstenbron

In box 3 staat nu inkomen uit sparen en beleggen. Denk aan een tweede huis of aandelen. De fiscus veronderstelt dat je inkomen hebt uit dit eigendom. Daar valt wat voor te zeggen bij aandelen, die rendement hebben. Maar het veronderstelde inkomen uit het eigen huis waar je woont is toch echt fictie. Vooral in de huidige markt, waarin veel ouderen hun woning niet kunnen verkopen doordat er te weinig levensloopbestendige woningen zijn om naar door te stromen.

‘Gelijktrekken’

Een belangrijk argument van De Nederlandsche Bank is dat huurders geen hypotheekrenteaftrek genieten. Dat is oneerlijk. Daarom moeten we de situatie 'gelijktrekken'. Maar volgens de EIB is het fiscale voordeel van huiseigenaren 5,8 miljard euro per jaar, terwijl de subsidies en toeslagen voor huurders wel 14 miljard is. Huiseigenaren worden eerder benadeeld dan bevoordeeld. Terwijl bevoordelen juist goed zou zijn, omdat eigendom verantwoordelijkheid schept en de samenleving stabiliteit geeft.

Niet het gewenste effect

EIB-directeur Van Hoek verwacht niet dat de dreigende ingreep verbetering brengt op de woningmarkt. De afbouw van de hypotheekrenteaftrek zal de stijging van de huizenprijs niet temperen. Van Hoek: “Het onderzoek biedt geen enkele steun voor de veronderstelling dat de hypotheekrenteaftrek de prijzen heeft opgedreven in de achterliggende jaren.” De fiscale ingreep is een medicijn dat de kwaal niet geneest maar verergert.

Lees ook: Waarom uw eigen huis een onzeker bezit dreigt te worden

Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022 13:13

Doneer