Tegen cultuurloze lelijkheid: Rotterdammers willen oud stadswapen terug

Tegen cultuurloze lelijkheid: Rotterdammers willen oud stadswapen terug

THEMA'S:

Rotterdam moet af van zijn modern logo en weer het stadswapen voeren. Dat stelt het Rotterdams CDA voor. Het is een welkome terugkeer naar Nederlandse cultuurtraditie.

Honderdduizenden euro's voor hippe logo's en slogans

Een beetje gemeente heeft een hippe huisstijl, een pakkende slogan en een vlot logo. Kost honderdduizenden euro's, maar is volgens de deskundologen hartstikke belangrijk voor je imago als gemeente. Het levert pareltjes op als Tilburg, je bent er. Nietszeggende spreuken. Nog zo'n 'pareltje': het logo van de stad Rotterdam. Een groene R met een stroom... water? Waarom de poot links onder rond is en de poot rechts onder hoekig, geen idee.

Paarse identiteitsloosheid

Het is een karakterloos logo waar niemand zich mee identificeert. Al is identificeren nooit de bedoeling geweest. Het logo komt uit 1999. Paars vierde toen hoogtij. De stad moest als de haven worden: een doorvoergebied. Gister Londen, vandaag Rotterdam, morgen Singapore. In deze kosmopolitische kijk op de stad, toen al en vogue bij de elite, is geen plaats voor historische worteling en regionale identiteit.

Historische worteling

Want historische worteling en regionale identiteit, dat belichaamt het oude stadswapen. Leeuwen, een schild, een kroon: middeleeuwse symboliek die staat voor de bescherming van de zwakkeren, het verdedigen tegen vijanden en het heersen met rechtvaardigheid. Kortom de waarden waarop Nederland is gebouwd.

'Sterker door strijd'

Dan die wapenspreuk onderaan: 'Sterker door strijd'. Koningin Wilhelmina verleende Rotterdam het recht deze wapenspreuk te voeren omdat de stad strijdbaar uit het diepe dal van het Duitse bombardement was gekropen. Het voorstel van CDA heeft onze volledige steun. Het moderne logo is zielloos. Het oude stadswapen ademt traditie. Dat verbindt burgers en geeft kleur aan de stad.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 17:05

Doneer