
De redder in nood waar niemand omheen kan als het er écht op aan komt: een door diesel aangedreven noodaggregaat om het stroomnet te ontzien, ook als het niet waait of het bewolkt is.
Stroomnet kraakt onder groene dromen: noodaggregaten redden Paasweekend in Zeeland
Het is een doorn in het oog van klimaatfanaten: smerige, door diesel aangedreven aggregaten. Deze zware jongens stoten niet alleen eigenwijsveel koolstofdioxide uit, maar zijn ook nog eens onmisbaar om het overbelaste energienet te ontzien.
Groene overbelasting in Zeeland
Het Zeeuwse stroomnet piept en kraakt, vooral als de paastoeristen Walcheren overspoelen. Netbeheerder Stedin zet daarom zes noodaggregaten in om te voorkomen dat de lichten doven in Serooskerke, Domburg en omstreken. Waarom? Het net kan de vraag niet aan, een probleem dat verdacht veel samenhangt met de ‘duurzame’ keuzes van de klimaatlobby. Windmolens en zonnepanelen zijn prachtig voor de bühne, maar als het erop aankomt, hapert de levering.
Lees ook: Waarom drastische klimaatplannen niet alleen ineffectief maar ook levensgevaarlijk zijn
Fossiele redders in nood
Wat is de oplossing? Diesel-slurpende noodaggregaten, ironisch genoeg. Terwijl de klimaatprofeten fossiele brandstoffen verketteren, bewijzen diezelfde brandstoffen hun onverwoestbare betrouwbaarheid. Stedin belooft stillere machines na klachten over Boeing-achtige herrie met Kerst, maar de boodschap is duidelijk: zonder fossiele back-up zouden de Zeeuwen in het donker gourmetten. En dat in een regio die bol staat van de groene ambities.
Wachten op een wonderstation
Stedin hoopt dat een nieuw verdeelstation in Grijpskerke tegen 2028 verlichting brengt. Tot die tijd blijven noodaggregaten het antwoord op de groene kortsluiting. Het toont pijnlijk aan hoe ver de klimaatlobby verwijderd is van de realiteit. Betrouwbare energie? Die komt nog altijd uit de oude, vertrouwde fossiele koffer. Laat dat een les zijn voor wie droomt van een windmolenparadijs.
Laatst bijgewerkt: 17 april 2025 11:58