Groene sprookjes weerlegd: zó inefficiënt is wind- en zonne-energie

Overheden geven wereldwijd jaarlijks vele miljarden uit aan zonne- en windenergie. Ondanks deze ongekende berg subsidie, is de beloofde ‘groene energietransitie’ nog altijd een sprookje.

Groene sprookjes weerlegd: zó inefficiënt is wind- en zonne-energie

THEMA'S:

Al vanaf de jaren 1970 pretenderen klimaatactivisten dat de wereld kan draaien op zonne- en windenergie. Een halve eeuw en vele miljarden subsidie later is dit nog altijd even onwaar.

1% energievoorziening

Jaarlijks geven regeringen over de hele wereld zo’n 125 miljard euro uit aan het ontwikkelen van zonne- en windenergie. Volgens het Internationaal Energieagentschap is deze ‘groene stroom’ verantwoordelijk voor slechts 1% van de wereldwijde energievoorziening. Wind- en zonne-energie ‘inefficiënt’ noemen is een understatement. Vandaar dat alleen regeringen van rijke Westerse landen, die meer om hun groene idealen blijken te geven dan de welvaart van hun burgers, meegaan in deze klimaatsprookjes.

‘Groene energietransitie even realistisch als de tandenfee’

Zelfs Jim Hansen, voormalig klimaatadviseur van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore, vindt het idee dat de wereld ooit zal draaien op zonne- en windenergie absurd. Volgens de natuurkundige en voormalig NASA-hoofd is dit even realistisch als “geloven in de paashaas of de tandenfee”. Dit heeft er vooral mee te maken dat deze energie niet betrouwbaar is. Op een bewolkte dag wordt er bijna geen zonne-energie opgewekt, laat staan in de nacht. Vooral tijdens de winter is de vraag naar energie groot. Helaas schijnt de zon dan het minst. Ditzelfde geldt voor windenergie: als het niet waait, is er geen stroom.

Lees ook: 10 klimaatvoorspellingen die nooit uitgekomen zijn

Ode aan fossiele brandstoffen

Wat fossiele brandstoffen betreft, is er in die zin geen wolkje aan de lucht. Ze zijn goedkoop, betrouwbaar en relatief schoon vergeleken met de primitievere manieren van stroom opwekken in derdewereldlanden. Ondanks de beste inspanningen van klimaatactivisten en hun schijnbaar oneindige voorraad aan subsidie, zullen fossiele brandstoffen voorlopig nog wel de hoofdzakelijke energiebron blijven voor de wereld. Dit geldt vooral voor armere landen die de peperdure ‘groene’ energievoorzieningen waar Frans Timmermans voor pleit, niet kunnen betalen. Een goed voorbeeld van de kracht van fossiele brandstoffen is India. Dat land behoorde een aantal decennia terug nog tot een van de armere landen. Meer dan de helft van de mensen had geen toegang tot elektriciteit. Dankzij fossiele brandstoffen was in 2020 maar liefst 99% van de bevolking aangesloten op het stroomnet. Vorig jaar zette het land zelfs voor het eerst een ruimtevoertuig op de maan.

Alternatief?

Het enige serieuze alternatief op fossiele brandstoffen is kernenergie. Het feit dat klimaatactivisten dit schone, efficiënte en veilige energiealternatief op fossiele brandstoffen verguizen in plaats van verwelkomen, verraadt iets van hun ware motieven. Hetzelfde geldt voor biomassa en waterstof. Deze energiebronnen vallen onder de noemer ‘hernieuwbare energie’, en zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de opgewekte ‘groene stroom’. Een groot voordeel van deze energiebronnen is dat ze niet weersafhankelijk zijn, in tegenstelling tot wind- en zonne-energie. Toch zijn volgens de Australische klimaatwebsite RenewEconomy veel klimaatactivisten kritisch, onder andere omdat de energiebronnen niet CO2-neutraal zijn en “inheemse bossen” beschadigd raken.

Artikel financiering Extinction Rebellion

De harde werkelijkheid

Dharnai is een klein dorp in India. Het lukte de inwoners niet om toegang te krijgen tot het nationale stroomnet. Daarop sprong Greenpeace in actie en voorzag hen in 2014 van een eigen groene stroomnetwerk. Hierdoor werd Dharnai het eerste dorp ter wereld dat helemaal afhankelijk was van zonne-energie. Greenpeace en linkse media waren in hun nopjes over dit experiment. Hun proefkonijnen waren echter minder blij. Binnen een paar uur was alle stroom van de accu op. De lamp in de keuken deed het soms wel. Maar het fornuis werkte niet. De stroom was te zwak. De woedende dorpsbewoners eisten toegang tot ‘echte’ stroom. Uiteindelijk is dit gelukt en hebben ze nu toegang tot betrouwbare stroom, opgewekt door fossiele brandstoffen.

Groen sprookje

Hoe je het ook wendt of keert, wind- en zonne-energie blijft inefficiënt, onbetrouwbaar en duur. Volgens Bjorn Lomborg, een Deense publicist die zich veel met de politieke en economische kant van klimaatactivisme bezighoudt, is dit een onvermijdelijk feit. Er is natuurlijk wel een stijgende trend in de bruikbaarheid van ‘groene energie’, maar de wereldwijde energiebehoefte groeit harder dan ooit. De almaar groeiende implementatie van kunstmatige intelligentie is daar een voorbeeld van. De NOS waarschuwde vorig jaar nog dat als deze technologie zó blijft doorgroeien, het wereldwijd in 2027 evenveel energie zal verbruiken als heel Nederland.

Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2024 10:14

Doneer