Straatsburg weert kruisbeeld van Kerstmarkt, maar Turks fruit mag wel

De wereldberoemde Kerstmarkt van Straatburg. de 'Christkindelsmärik', wordt al sinds 1570 gehouden, maar het linkse stadsbestuur wil daar nu christelijke symbolen verbieden. (Foto: Wikimedia Commons)

Straatsburg weert kruisbeeld van Kerstmarkt, maar Turks fruit mag wel

Het linkse stadsbestuur van Straatsburg heeft een lijst gepubliceerd wat wel en niet op de Kerstmarkt mag worden aangeboden. Opvallendst onder de te weren producten: het kruisbeeld van “JC”.

Burgemeester van klimaatsocialistische partij

Zo staat het echt aangegeven op de Straatburgse lijst: “het Kruis van JC”. Blijkbaar mag de Naam van Jezus Christus, Wiens geboorte met Kerstmis wordt gevierd, al niet eens meer genoemd worden, schrijft een boze oppositiepoliticus aan Jeanne Barseghian, die burgemeester van Straatsburg is namens een klimaatsocialistische partij, vergelijkbaar met GroenLinks.

Geen goedkope massaproducten

Locoburgemeester Libsig wringt zich in duizend bochten om de lijst, die in Frankrijk voor grote ophef zorgt, te rechtvaardigen. Volgens hem is Straatsburg de “Kersthoofdstad van de wereld” en dienen daarom producten geweerd worden “die daar niets te zoeken hebben". Voor mensen die religieuze dingen willen kopen, bestaan er "andere aankoopkanalen", aldus de locoburgemeester. Hij voert zelfs aan dat het kwaliteitsbewaking is, en dat Straatsburg geen goedkope “massaproducten” wil zien “zoals die in bedevaartsplaatsen verkocht worden” en die “niet altijd respectvol zijn ten aanzien van spiritualiteit en symboliek”.

COV WhatsApp-banner

Turks fruit mag wel

Voor een gemeente die het heeft over het “Kruis van JC”, en dat bovendien in de ban doet, klinkt die verdediging nogal gezocht. De lijst lijkt verder erg willekeurig. Bijvoorbeeld wel verkocht mogen worden: warm bier, kerstdrankjes, likeur van peperkoek. Ook internationale producten als hotdogs, samosa's, Italiaanse producten en Turks fruit. Het wordt pas echt vreemd, als de producten worden opgesomd die wat Straatsburg betreft in de ban moeten: champagne, raclette, popcorn, maar ook ansichtkaarten, kerstdassen en kalenders. En dus ook kruisbeelden van ‘JC’.

Kruisbeeldverbod op christelijk feest

Oppositiepoliticus Pierre Jakubowicz vraagt zich af waarom er überhaupt artikelen op de Kerstmarkt verboden moeten worden en roept op tot een "terugkeer naar de rede". Als dieptepunt noemt ook hij dat er een voorwaardelijk verbod tegen kruisbeelden wordt uitgevaardigd "op een markt waarvan de oorsprong, de Christkindelsmärik, en de betekenis samenvalt met de adventstijd voor christenen.”

‘Wat is dit voor domme ideologie?’

Ook de sociale media vullen zich met woedende reacties. "Het verbieden van kruisbeelden... op een Kerstmarkt, wat is dat voor een domme ideologie?”, schrijft iemand. Een ander zegt: ‘De Christkindelsmärik wordt al sinds 1570 in Straatsburg gehouden... en ze willen religieuze symbolen verbieden?". Weer een ander, verontwaardigd: "We zetten alles op zijn kop! Kruisbeelden, kalenders (adventskalenders, denk ik), alles wat te maken heeft met het intrinsiek christelijke karakter van Kerstmis moet worden gezuiverd. Schoften!”

Bestel het rapport over linkse indoctrinatie in schoolboeken

‘Kruis is symbool van christendom’

Een andere locale politicus, Jean-Philippe Vetter, eist een verklaring van burgemeester Barseghian. “Is het nu echt zo moeilijk de naam van Jezus Christus voluit te schrijven? Zouden we volgens u de naam niet meer moeten noemen wiens geboorte de oorsprong is van het Kerstfeest waar onze wereldberoemde kerstmarkt naar verwijst?” En wat het Kruis betreft, “dat is sinds de derde eeuw het symbool van het christendom en of u dat nu leuk vindt of niet, de Kerstmarkt verwijst naar een christelijke gebeurtenis, de geboorte van Jezus Christus.”

Christelijke traditie staat immigratie in de weg

“Het is simpelweg onze geschiedenis en ik denk niet dat we ons daarvoor moeten schamen, integendeel”, besluit Vetter. Het streven van Straatsburg om christelijke symbolen te weren, zelfs als het om haar wereldberoemde Kerstmarkt gaat, is het zoveelste bewijs dat het (klimaat)socialisme er vooral op uit is de christelijke identiteit van Europa uit te wissen. Enerzijds vanuit de intrinsieke vijandigheid van links tegen alles wat christelijk, traditioneel en ‘eigen’ is, anderzijds vanuit de pragmatische overweging dat het de immigratie – vooral de islamitische - in de weg kan staan.

Islam en de zelfmoord van het Westen

Laatst bijgewerkt: 19 oktober 2022 06:12

Doneer