Hoop gloort: komt dankzij Frans Timmermans het strengste asielbeleid er dan toch?

De Tweede Kamer stemt over asielwetten.

Hoop gloort: komt dankzij Frans Timmermans het strengste asielbeleid er dan toch?

Na een chaotische week heeft de Tweede Kamer wetten aangenomen die het asielbeleid strenger maken. "Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar het resultaat telt," stelt asielminister David van Weel. Maar komt dat resultaat er echt?

Frans Timmermans

De Tweede Kamer was de afgelopen week een heuse slangenkuil. Over en weer werd gescholden. Een dieptepunt was Frans Timmermans die NSC-Kamerlid Diederik Boomsma een “huichelaar” noemde. Dezelfde Timmermans hielp onbedoeld de strafbaarstelling van illegaliteit aan een meerderheid door tijdens de stemming afwezig te zijn. Timmermans en meerdere van zijn fractieleden vonden het namelijk belangrijker om bij een Keti Koti-herdenking te zijn. Het parlementaire handwerk is nu eenmaal ondergeschikt aan het politiek-correct profileren.

Wat houden de nieuwe asielwetten in?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met twee asielwetten, die voorbereid zijn door inmiddels ex-asielminister Marjolein Faber. Ondanks de tegenwerking van haar eigen ambtenaren heeft zij wetsvoorstellen kunnen maken die de gezinshereniging bemoeilijken en de verblijfsvergunning van vijf naar drie jaar verkorten. Bovendien wordt er bij asielaanvragen in het vervolg voor een snellere terugkeer naar het thuisland gezorgd als mensen vluchten voor oorlog. Deze asielzoekers krijgen minder rechten dan mensen die vluchten voor etnische of religieuze vervolging. De Faberplannen omvatten ook de strafbaarstelling van de illegaliteit.

(Artikel gaat verder onder deze tekst) De gewelddadige islam rukt steeds meer op. Ook Nederland is in het vizier van Jihadisten. Cultuur onder Vuur heeft een brochure uitgebracht die deze dreiging bestrijdt met de waarheid over islam: 'Islam en de zelfmoord van het Westen'. Download hier GRATIS uw exemplaar, of bestel het kosteloos via deze link.

Eerst door de Eerste Kamer

De asielwetten staan nog niet in de wetboeken. Ze moeten eerst door de Eerste Kamer. De partijen die in de Tweede Kamer voor stemden, hebben geen meerderheid in de Senaat. Meerdere Senatoren die de swing vote kunnen uitbrengen, geven aan nog te twijfelen. Zij krijgen binnenkort een spoedadvies van de Raad van State over het criminaliseren van illegaliteit. De Raad van State wordt geleid door D66-prominent Thom de Graaff.

Ambtenaren saboteren asielbeleid

De verstrenging van het asielbeleid kan rekenen op een groot en blijvend draagvlak bij de Nederlandse bevolking. We lopen ermee in pas met onze buurlanden, waar al asielbeperkingen zijn doorgevoerd. Aan de praktische uitdagingen kan het niet liggen: de nieuwe asielkoers werd meer dan een jaar geleden ingeslagen. En hebben we tijdens de coronatijd niet geleerd dat als men echt wil, de grenzen binnen luttele dagen dicht kunnen? De weg is er. Dan is de enige logische conclusie dat de wil ontbreekt. Dat is zeker het geval bij een deel van de ambtenaren op het asieldossier: zij plaatsten een advertentie tegen het beleid van hun toenmalig minister Faber.

Volg COV op Telegram

D66 is om

Het strengste asielbeleid ooit kán er toch komen. D66 is om en presenteert een nieuwe koers, die kritisch is op veel heilige huisjes van asiellinks. Zo wil de partij van Rob Jetten dat vluchtelingen voortaan in het buitenland asiel aanvragen. Het is een rijkelijk late bekering, die volgt op jarenlange D66-demonisering van iedereen die hetzelfde voorstel deed.

Zelfs Labour voert asielinperkingen door

Een oprecht berouw is onaannemelijk bij D66. De Migrationswende van de partij is haast gedwongen. De culturele stroom tegen massa-immigratie is simpelweg te sterk. In Nederland maar ook in West-Europese landen, waar zelfs linkse leiders als de Britse premier Keir Starmer (Labour) asielbeperkingen doorvoeren. Een Eerste Kamer die niet snel de asielwetten aanneemt, brengt Nederland in een internationaal isolement. Dat zou voor linkse politici, immer bezorgd om ons aanzien in het buitenland, toch al reden genoeg moeten zijn om het strengste asielbeleid ooit te steunen.

Laatst bijgewerkt: 4 juli 2025 16:36

Doneer