Europees leger een stap dichterbij?

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken, foto: Roel Wijnants / Flickr

Europees leger een stap dichterbij?

THEMA'S:

De Telegraaf berichtte gisteren over het plan van EU-ministers om soldaten naar Macedonië te sturen en daar de EU-grens dicht te gooien. Dit omdat het bewaken van alle Griekse eilandjes onbegonnen werk is.

Macedonië

Op zich een mooi idee. Klein detail is dat Macedonië helemaal geen EU-land is. Daarnaast moeten we, zoals altijd, goed tussen de regels door lezen. Wat staat hier eigenlijk? Er moeten soldaten naar de Macedonisch-Griekse grens worden gestuurd. Wat er niet staat is wiens soldaten dit moeten zijn.

Europese superstaat

Het ligt voor de hand dat wederom een Europese crisis wordt aangegrepen om een Europese superstaat naderbij te brengen. Een Europees leger, of een samenwerking die een opstapje vormt naar een Europees leger, moet de Europese grenzen gaan bewaken.

Peiling diversiteitsquota Defensie

Europees leger

Het is natuurlijk goed als de grenzen worden bewaakt, hoewel we ons kunnen afvragen of de soldaten geen opdracht zullen krijgen om de vluchtelingen na registratie gewoon door te laten. Maar als dit op zichzelf goede idee als excuus wordt gebruikt om een EU-legermacht te vormen, zijn we van de regen in de drup beland.

Wat als er opstand is tegen EU?

Vergeet niet: zo'n legermacht kan later ook erg handig worden ingezet, mochten er in Europa eens opstanden uitbreken tegen het eurocratisch beleid. Bovendien vormt een centraal geleid EU-leger natuurlijk een enorme bedreiging voor de soevereiniteit van de lidstaten.

Bert Koenders

Alsof dit alles nog niet erg genoeg is, heeft onze minister Koenders ook nog gezegd dat er snel een Europees-Turks akkoord moet worden gesloten over de opvang van vluchtelingen in Turkije. Waarmee ook het EU-lidmaatschap van Turkije weer een stap dichterbij komt...

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 13:31

Doneer