'EU moet kernwapens krijgen,' zegt christendemocratisch leider Manfred Weber

De EU als kernmacht? EU-leiders praten er hardop over.

'EU moet kernwapens krijgen,' zegt christendemocratisch leider Manfred Weber

THEMA'S:

De Europese Unie moet zich gaan bewapenen. Dat zegt Manfred Weber tegen nieuwssite Politico. De leider van de christendemocraten in het Europees Parlement wil zelfs dat Brussel zeggenschap krijgt over kernwapens.

Manfred Weber

Manfred Weber, leider van de Europese Volkspartij (EVP), vreest de herverkiezing van Donald Trump. Die is kritisch over de lage defensie-uitgaven van Europese NAVO-leden. Daardoor rust de last van Europese verdediging teveel op Amerikaanse schouders, vindt Trump.

Gouden kans om EU nog machtiger te maken

Het ligt voor de hand dat de Europese natiestaten hun defensie-uitgaven opschroeven. EVP-leider Weber ziet de Trump-kritiek echter als een gouden kans om de macht bij de natiestaten weg te halen en de Europese Unie te versterken. De EU “moet zichzelf onafhankelijk kunnen verdedigen”, vindt de christendemocraat.

EU, handen af van onze pensioenen

'Nucleaire wapens Europees inbedden'

Weber wil een “cyberverdedingsbrigade” en “een raketverdedigingssysteem voor de Europese Unie”. Dat gaat echter nog niet ver genoeg. We moeten nadenken over “hoe Frankrijks nucleaire wapens ingebed kunnen worden in Europese structuren.”

Kernwapens zouden Brussel ongekend machtig maken

Het blijft onduidelijk hoe Weber dit concreet voor zich ziet. Gaan andere landen dan meebeslissen over het afvuren van kernwapens? Of gaat de Europese Commissie daar uiteindelijk over? Een supranationale staat die kernwapens in handen heeft, krijgt een ongekende macht. Ook ten opzichte van de eigen lidstaten. Dan is elke soevereiniteit van Nederland voorgoed verloren.

'Eigen leger eerst' was het Franse devies

Opmerkelijk genoeg is Frankrijk een groot voorstander van het ‘Europeaniseren’ van de eigen kernwapens. Tijdens de Koude Oorlog waren de Fransen afkerig van supranationale zeggenschap over de eigen krijgsmacht: in 1966 trok Charles de Gaulle het land terug uit de bevelsstructuur van de NAVO.

Lees ook: Franse oud-generaals waarschuwen voor burgeroorlog. En de Nederlandse?

De bondskanselier is zwak

De militaire isolatiepolitiek werd doorgezet door de socialist François Mitterrand in de jaren 1980 en 1990. Deze Franse president had een krachtdadige tegenhanger in de Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Dat is anno 2024 anders. Bondskanselier Olaf Scholz is een onervaren en weifelende leider.

Macron en Scholz ruziën openlijk

Emmanuel Macron, onderhand een veteraan in Europa, buit de Duitse zwakte uit om de Franse macht te vergroten in de Europese Unie. Sympathie met medesocialist Scholz heeft hij niet: vorige maand ruzieden de twee openlijk over troepeninzet in Oekraïne.

Rutte bestelt onderzeeboten in Frankrijk

Macron is de kingmaker van de Europese Unie. Als Commissievoorzitster Ursula von der Leyen na de verkiezingen van juni door mag, dan is dat bij gratie van Macron. Veelzeggend is dat Mark Rutte, Spitzenkandidat voor de NAVO, de order voor nieuwe Nederlandse onderzeeboten aan een Frans bedrijf gunde. Macrons steun mag best wat kosten.

Volg COV op Telegram

Von der Leyen wankelt

Probeert Manfred Weber een wit voetje te halen bij de Franse president? De Duitser zou partijgenoot en landgenoot Von der Leyen van haar troon kunnen stoten. Von der Leyen roept meer en meer weerstand op en voelt door de boerenprotesten het vuur aan haar schenen. De Franse Europees Commissaris Thiery Breton valt haar openlijk aan op Twitter.

Weber-woordvoerder is nu NSC-lijsttrekker

In de Europese Unie delen Frankrijk en Duitsland de lakens uit. Nederland dreigt vermalen te worden tussen de belangen van de twee grootmachten. Er loopt overigens een interessant lijntje naar ons land. Manfred Webers woordvoerder Dirk Gotink is de lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract bij de Europese verkiezingen.

Laatst bijgewerkt: 26 april 2024 06:45

Doneer