Koningin Elizabeth: een baken van stabiliteit in een wereld vol drijfzand

Koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth: een baken van stabiliteit in een wereld vol drijfzand

THEMA'S:

Onlangs maakte ik iets opmerkelijks mee. Bij een boekverkoop van een plaatselijke bibliotheek stuitte ik op een prachtig fotoalbum van het Gouden Jubileum van Koningin Elizabeth in 2002. Even later zag een Canadese dame het boek en sprak haar bezorgdheid uit over wie de troonopvolger zal worden. "Ze is per slot van rekening mijn koningin” besloot ze. Tot mijn verbazing zei Nancy, een Amerikaanse dame die erbij stond, dit ook en bevestigde categorisch: "Ze is iedereens koningin."

70 jaar koningin

Dit jaar wordt Elizabeth II's 70ste jaar als staatshoofd gevierd, wat haar de langst regerende Britse monarch in de geschiedenis maakt. Hoewel de duur van haar ambtstermijn indrukwekkend is, is haar publieke aantrekkingskracht nog verbazingwekkender. Volgens een opiniepeiling van You-Gov geniet zij een verbazingwekkend populariteitspercentage van 83%. Dit is ondenkbaar voor eender welk staatshoofd, vooral voor iemand die al zeven decennia regeert. Ik vroeg Nancy: "Wat maakt haar zo aantrekkelijk?" Ze dacht even na en zei toen: "Het is haar grandeur." Ondanks een aantal betreurenswaardige vrijzinnige standpunten, is de koningin’s strikte naleving van de zware eisen van haar nobele ambt zonder twijfel aantrekkelijk.

Queen Elizabeth II

Hare Majesteit Elizabeth II. Foto: © De gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland, fotograaf Julian Calder, CC BY-SA 4.0

Grandeur

Deze grandeur wordt weerspiegeld in een foto uit 2011 van Hare Majesteit in de Blauwe Kamer van Buckingham Palace. Ze draagt de tiara van haar grootmoeder (Queen Mary) en een diamanten varen-broche die haar in 1953 werd geschonken door de vrouwen van Auckland. Haar uitdrukking is ernstig en vastberaden, maar er is ook een noot van droefheid ... echter zonder een spoor van zelfmedelijden. Integendeel, zij is vastbesloten om monarch te zijn. Toen zij koningin werd, begreep zij dat zij dit ambt zou uitoefenen tot haar dood. Dit is geen kleinigheid, want het betekent leven onder de microscoop van de publieke opinie. De wereld bekijkt elk gebaar van haar. Bovenop haar koninklijke plichten komen nog de zware problemen van het moederschap met een familie die haar portie aan hartzeer en tragedies heeft gekend. Toch blijft de koningin altijd onberispelijk gekleed en neemt zij haar rol zonder onderbreking serieus.

De verfomfaaide premier

We kunnen haar waardigheid nog meer waarderen, als wij deze afzetten tegen premier Boris Johnson. Op deze foto van hem zien we niet de gravitas van de koningin, maar de cynische grijns van iemand die zijn ambt niet serieus lijkt te nemen. Terwijl koningin Elizabeth er altijd onberispelijk uitziet, heeft hij de verfomfaaide blik van een tiener zonder verantwoordelijkheden. Ik liet de foto van de Engelse premier aan Nancy zien, die hem trefzeker omschreef als "slordig". We verwachten veel meer van een man in een leidinggevende positie, vooral met zijn stamboom. Inderdaad, de heer Johnson heeft niet alleen een Oxford-opleiding genoten, maar hij is ook nog eens verre familie van Koning George II.

Prime Minister Boris Johnson

Premier Johnson. "...heeft de verfomfaaide blik van een tiener zonder verantwoordelijkheden."

Liefde voor traditie

Sommigen zeggen dat zijn onverzorgde uiterlijk politiek is berekend om zijn bevoorrechte opvoeding te maskeren en zo de massa beter aan te spreken. Als dat zo is, dan trekt hij een lange neus naar het historische verleden van Groot-Brittannië, dat zo goed gerepresenteerd wordt door koningin Elizabeth II. We zouden deze analyse gemakkelijk kunnen herleiden tot louter uiterlijke kenmerken. Wij voelen echter dat de uiterlijke kenmerken een weerspiegeling zijn van de innerlijke houdingen van beide personen. Helaas zal een kapbeurt het probleem van onze moderne bureaucraten zoals de heer Johnson niet oplossen. Wat nodig is, is een hernieuwde liefde voor traditie. Nu de Koningin dit jaar haar platina-jubileum viert, zouden we over de afgelopen zeventig jaar kunnen zeggen dat zij werkelijk een baken van stabiliteit is geweest in een wereld vol drijfzand, van onzekerheid en chaos. In die zin is zij, zoals Nancy het zei, "de koningin van iedereen".

Dit artikel door Norman Fulkerson verscheen eerder in het Engels op returntoorder.org

Bestel het rapport over linkse indoctrinatie in schoolboeken

Laatst bijgewerkt: 8 maart 2022 06:02

Doneer