De warmtepomp was het ei van Columbus voor de ‘klimaatcrisis’. Nu is de ecopomp zélf in een crisis beland
Eco-lobby op hete kolen: verkoop warmtepomp stort in
Lagere gasprijzen, zorgen over een overbelast stroomnet en politieke onzekerheid… Volgens het Algemeen Dagblad hebben Nederlanders weinig vertrouwen meer in de zwaar gesubsidieerde warmtepomp.
Drastische daling
De Vereniging Warmtepompen, de brancheorganisatie voor leveranciers van warmtepompen in de woningbouw, rapporteert een sterke afname in de vraag naar warmtepompen volgens de meest recente cijfers. De verkoop is jaar op jaar meer dan gehalveerd. In het eerste kwartaal van vorig jaar werden er nog 42.000 verkocht in de woningbouw, maar in het laatste kwartaal van 2023 was dit aantal gedaald naar 26.000, en in het eerste kwartaal van dit jaar waren het er nog geen 20.000.
Productie verloopt “mondjesmaat”
Fabrikanten van warmtepompen hebben nieuwe productiefaciliteiten opgezet om te anticiperen op de verwachte vraag, maar de werkelijke vraag vanuit de markt blijft achter. Zo heeft Remeha een productiehal opgezet om jaarlijks 140.000 warmtepompen te produceren, maar het bedrijf bevestigt dat de productie slechts mondjesmaat verloopt.
Lees ook: Wat de klimaatlobby u niet vertelt: 10 nadelen van de warmtepomp
Bedrijven in de problemen
Andere fabrikanten, zoals Itho Daalderop en Intergas, richten zich ook sterk op de productie van warmtepompen, zo meldt het AD. Ze hebben elk een capaciteit van meer dan 100.000 stuks per jaar. Daalderop is zelfs een paar jaar geleden na een kwart eeuw gestopt met het produceren van cv-ketels ten gunste van de warmtepomp. Een beslissing die ze nu waarschijnlijk beschouwen als een grote vergissing.
Consument vreest overvol stroomnet
De Vereniging Warmtepompen stelt dat "voortdurende zorgen" over netcongestie en de angst voor een uitvallend stroomnet aanzienlijk bijdragen aan de aarzeling om een warmtepomp aan te schaffen. Zelfs de provincie Utrecht en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten adviseren Utrechters sinds vorige week om geen volledig elektrische warmtepomp te installeren, vanwege capaciteitsproblemen in het stroomnet. Een gasaansluiting blijft noodzakelijk om de woning warm te houden, aangezien een cv-ketel eveneens niet zal functioneren bij stroomuitval.
Oplossing? ‘meer subsidie!’
In plaats van een pas op de plaats te maken, legt de klimaatlobby zich niet neer bij de redelijke keuzeafweging van Nederlanders over de verwarming van hun huis. Het AD meldt dat de Vereniging Warmtepompen nieuwe maatregelen wil om de ‘groei te bevorderen’. Dit houdt onder andere in om er nóg meer subsidie in te pompen om de torenhoge kosten verder te temperen. Ook met het verder verplichten van een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 hoopt de eco-lobby op een keer in het tij.
Meer warmtepompdwang
Het moge duidelijk zijn dat de warmtepomp voor veel huishoudens simpelweg geen goede investering is. Daar miljoenen aan subsidie tegenaan smijten verandert daar niets aan, aangezien dat geld uiteindelijk uit de zak van de consument komt. Maar efficiëntie en betaalbaarheid is de minste zorg voor de klimaatlobby. Hun ware, totalitaire neigingen steken ook hier de kop op: ‘Wilt u niet vrijwillig aan de warmtepomp? Dan zorgen we er wel voor dat u moet’. Het falen van de warmtepomp zorgt dus voor meer warmtepompdwang in plaats van minder.
Laatst bijgewerkt: 13 mei 2024 15:36