
Migranten die naar Duitsland willen hoeven soms niet eens met een bootje naar Europa te varen. Sommigen worden per vliegtuig gehaald, op koste van de belastingbetaler. Deze afbeelding is gemaakt met hulp van kunstmatige intelligentie.
Duitsland blijft Afghaanse migranten per vliegtuig ophalen
De Duitse coalitie van CDU/CSU en SPD beloofde migratieprogramma’s zoals die voor Afghanen te stoppen. Toch landt deze week opnieuw een chartervlucht met 162 Afghanen in Leipzig. Het overgrote merendeel heeft geen enkele band met Duitsland.
Burger mag de knip trekken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder leiding van de Groenen, lijkt de coalitieafspraak straal te negeren. CSU’er Martin Huber noemt dit “onfatsoenlijk” en spreekt van ideologische doordrammerij. De financiële lasten zijn enorm. Alleen al de veiligheidsonderzoeken kostten vorig jaar 4,3 miljoen euro.
Veiligheidsrisico’s
Nog erger: het selectieproces deugt niet. Valse documenten worden vaak geaccepteerd op basis van vage “geloofwaardigheid”. Dit terwijl de politie waarschuwt voor de risico’s van twijfelachtige identiteiten. Nepdiploma’s en Taliban-paspoorten worden nauwelijks geweerd. Het vertrouwen in de overheid neemt zo verder af.
Lees ook: Waarom islamitische migranten bijna allemaal jonge mannen zijn
Politie slaat alarm
De Duitse politievakbond is duidelijk: mensen met onduidelijke papieren vormen een veiligheidsrisico, niettemin voor de agenten zelf. Voorzitter Heiko Teggatz wijst op de gevaren van dit soort lakse controles. Die zorgen zijn niet ongegrond. Recente incidenten tonen aan hoe reëel het gevaar is.
Criminaliteit neemt toe
De voorbeelden stapelen zich op. Een Afghaan stak in Aschaffenburg een peuter en een volwassene dood. In München verwondde een afgewezen asielzoeker 28 mensen door op een demonstratie in te rijden. In Frankfurt en Mannheim vonden eveneens steekpartijen plaats door Afghaanse migranten.
Hoe lang nog?
Deze incidenten voeden de onrust onder burgers. Hoe lang blijft Duitsland deze risico’s negeren, sterker nog, actief vergroten? De vraag is hoelang de Duitse regering deze chaos laat voortduren. Het negeren van afspraken, de hoge kosten en de veiligheidsrisico’s stuiten op steeds meer kritiek van onze Oosterburen.
Laatst bijgewerkt: 22 april 2025 08:58