De tranen van Tim den Besten: waarom Zwarte Piet en Pride niet samengaan

Tim den Besten barst in tranen uit na een Sinterklaasgrapje op de Pride: "Ik ben geen racist!"

De tranen van Tim den Besten: waarom Zwarte Piet en Pride niet samengaan

De beelden van een huilende Tim den Besten op NPO Radio 1 gaan heel het internet over. De programmamaker zat volledig overstuur in de studio. Snikkend betuigt hij spijt van zijn grove misdaad. Dieper door het stof zie je zelden iemand gaan.

Tim den Besten

De misdaad van Tim den Besten was dat hij tijdens een tv-verslag van de Pride een goede vriend genaamd Nicolaas had toegezongen met het liedje “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht.” Terwijl op de boot van Nicolaas ook zwarte mannen stonden. Den Besten noemde zwarte mannen dus “knechten” van de Sint, zo vonden woke krijgers, die de programmamaker via sociale media overspoelden met bedreigingen en verwensingen.

Maoist self criticism

Een scene uit Mao's China. Een linkse meute beschuldigt een 'zondaar tegen de Revolutie', net zolang tot hij a la Tim den Besten in het publiek zijn spijt betuigt met luid gehuil. 'Zelfkritiek' noemen marxisten dat.

Knecht kan een belangrijk man zijn

Wat is er mis met “knecht” van Sinterklaas zijn? De Sint is een bisschop, een voornaam man. Zijn status straalt af op zijn dienaar Zwarte Piet. Die zou, in de hiërarchische samenleving waarin de Sinterklaastraditie gestalte kreeg, ver verheven zijn boven de (blanke) bakkersknecht. Het woord "knecht" is bovendien verwant aan het Engelse "knight", ofwel ridder. Van oudsher is een knecht dus niet per se een voetveeg.

Dienstbaarheid en nederigheid als de deugden van het Sinterklaasfeest

Zwarte Piet blijft evenwel dienaar. Zijn credo is dat van de Heilige Aartsengel Michaël: Serviam. Ik zal dienen. Deze dienstbaarheid en nederigheid staat haaks op de Revolutie, die de trots verheerlijkt. Daarom haat politiek-correct links de Sinterklaastraditie met een verzengende haat. Ook bij Pride. Juist bij Pride, dat alleen al in naam een verheerlijking van Revolutionaire trots is en een verwerping van de traditionele nederigheid van het Sinterklaasfeest.

Pride is hoogfeest van de lhbt-afgodsdienst

Het Pride-feest is het hoogfeest van een nieuwe seculiere religie: lhbt. Anders dan VVD-politici ons op het hart drukken, draait dat feest niet om “jezelf zijn”. Wel om trots en begeerlijkheid, volgens de Braziliaanse denker prof. Plinio Corrêa de Oliveira de essentie van de Revolutie die het Westen teistert. Lhbt is de vorm van de Revolutie in de 21ste eeuw, zoals communisme dat was in de 20ste eeuw – waarmee uiteraard niet gezegd is dat het communisme nu verdwenen is. Rood is roze geworden, kun je gerust zeggen.

Pride staat vijandig tegenover christelijke beschaving

Pride is de agressieve promotie van een ideologie die vijandig staat tegenover de christelijke beschaving en de deugden van nederigheid, kuisheid en zelfbeheersing. Dat uit zich in zedeloze taferelen die ronduit misselijkmakend zijn. Dat uit zich ook in een oorlog tegen Zwarte Piet, met zoveel hysterie gevoerd dat het een volwassen man tot een snikkend wrak reduceert.

Laatst bijgewerkt: 29 november 2023 17:09

Doneer