De tegenstrijdigheden van de klimatariërs, een eco-sekte die de wereld wil omvormen

De tegenstrijdigheden van de klimatariërs, een eco-sekte die de wereld wil omvormen

THEMA'S:

Een moderne trendy levensstijl die momenteel de ronde doet is deels een dieet, deels eco-activisme en deels een religie. Het gaat om meer dan alleen het tellen van calorieën en stappen. Deze rage gaat verder dan fruit en noten of het milieuvriendelijke jager/verzamelaar paleo-paradigma van eerdere diëet-trends.

Klimatariër

De klimaat-gelovigen van de nieuwe levensstijl onderscheiden zich door een welhaast religieuze toewijding aan de aarde. Ze maken het hun missie om de toekomst van het ecosysteem veilig te stellen door niets te eten dat niet voldoet aan de strenge protocollen van de ecologische voetafdruk. Hun dieet heeft geen naam, maar het wordt bepaald door hun bezorgdheid om het klimaat. Gedreven door deze klimaatpaniek, wordt de klimaat-religie aanhanger zijn of haar dieet en wordt dus een klimatariër genoemd.

Premier Rutte, stop de oorlog tegen aardgas!

Voetafdruk is hoogste gebod

Voor de klimatariër draait alles om duurzaam eten en leven. Het is niet genoeg dat alle dingen biologisch of gezond zijn. Dus niet alle noten, fruit of vlees zijn gelijk. Klimatariërs dringen er op aan dat ze van lokale oorsprong zijn om het gebruik van CO2-intensieve transportinfrastructuur te vermijden. De afstand van boerderij tot bord moet tot een minimum beperkt blijven, waardoor alleen lokale avocado's acceptabel zijn. Zelfs niet alle lokale producten zijn gelijk. Alles moet nauwkeurig worden onderzocht om te zien of het voldoet aan milieuvriendelijke eisen. Gezond voedsel zoals bijvoorbeeld lokale amandelen zijn wel van dichtbij, maar taboe, omdat ze te veel water gebruiken. Het eerste en voornaamste gebod van de klimatarische religie is dan ook: nooit iets eten zonder rekening te houden met de CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk, wat er ook gebeurt.

Ondanks tegenstrijdigheden

Het tweede gebod is een beetje flexibeler. Koop alles wat door het linkse establishment als klimaatvriendelijk wordt gecertificeerd, ongeacht de tegenstrijdigheden. De tegenstrijdigheden komen van de marktkrachten die op zoek zijn naar manieren om zichzelf klimaatvriendelijk te noemen, terwijl ze tegelijkertijd maximaal winst blijven maken. De truc is om de indruk te wekken van strikte duurzaamheid, organische productiewijzen en zorg voor het klimaat, terwijl de producten natuurlijk wel met een instant muisklik op elk gewenst moment besteld kunnen worden.

Lees ook: Boeren onthullen wat écht de grootste bron van stikstof is

Klimatariërs als marketing-doelgroep

Toen rond 2015 voor het eerst klimatariërs opdoken, duurde het niet lang voordat Big Business hen opmerkte. Al snel verschenen er allerlei klimaatvriendelijke keuzemogelijkheden op de markt. Verschillende restaurants hebben deze producten op hun menukaart gezet. Supermarktketens en gespecialiseerde online-winkels bieden “klimaatneutrale” opties online aan en sturen ze overal naartoe met gratis "koolstofneutrale verzending". Bijna alles kan koolstofneutraal worden gemaakt door koolstofcompensatie te kopen in een afgelegen Amazonewoud. Zelfs tanken bij Shell kan op deze manier CO2 neutraal. Compensaties bedekken een veelheid aan eco-zondes.

Klimatarisme is een religie van de schijn

Het probleem met de klimatarische markt is dat ze functioneert binnen de geglobaliseerde high-tech wereld. De levensstijl maakt voor de consumptie-keuzes die ze aanbiedt gebruik van de wereldwijde handel, energie, elektronische en informatienetwerken die steeds de neiging hebben om de aardse lokale cultuur te vernietigen die klimatariërs beweren te ondersteunen. De postmoderne klimatarische wereld is er een van beeld, een gesimuleerde werkelijkheid en een fluïde omgang met de feiten, ondersteund door een moderne infrastructuur die de brandstof levert om de eco-show gaande te houden.

Help de boeren, teken de petitie tegen de stikstofpolitiek!

Spirituele tegenstrijdigheden

Deze tegenstrijdigheid van duellerende fysieke infrastructuren wordt weerspiegeld door een botsing van spirituele perspectieven. Het klimatarische aanbod is gechoreografeerd om het beeld neer te zetten van organisch geproduceerd voedsel dat afkomstig is van natuurvriendelijke gemeenschappen die respectvol omgaan met het land. Ze stelt zich voor als een low-tech product, gemaakt met authentieke lokale kleur en creativiteit. De producten die aangeboden worden veronderstellen dus een type mens met het gewortelde karakter en de spirituele kwaliteiten die een dergelijke productie vereist.

Geen band met plaats

De klimatariërs zijn echter niet bereid om zelf ook de levensstijl aan te nemen die deze door de marketeers gepromote organische en lokale productie mogelijk zou maken. De doorsnee klimatariërs hebben zelf geen band met hun plaats, omdat zij geen vaste wortels of stabiele identiteit hebben. Het zijn hyper-individualisten die geen morele beperkingen aanvaarden, omdat zulke morele regels de onmiddellijke behoeftebevrediging in de weg zouden staan, die hen in staat stelt te doen en laten wat ze willen.

Lees ook: Voorzitster ABP bevestigt: Nederlands pensioengeld in gevaar

Echt organische levensstijl

Een echt organische samenleving veronderstelt een morele infrastructuur, die de meeste klimatariërs niet zullen omarmen. Het veronderstelt diepgewortelde gemeenschappen die generaties lang tradities hebben gekoesterd en zo zorg dragen voor het land. De productie van dergelijke lokale en biologische producten heeft vitale families met sterke tradities nodig om de productie stabiliteit en dynamiek te geven. Bovenal is de meest authentieke organische samenleving een vrucht van de christelijke beschaving die mensen leert samen te leven in deugdzaamheid en harmonie met de natuur, inclusief de menselijke natuur. Deze christelijke visie biedt de voorwaarde voor de volledige ontwikkeling van cultuur en economie, die de schepping beschouwen als een gave van God om zijn grootheide en glorie te weerspiegelen.

Hectische onmatigheid

De klimatarische levensstijl is dus in essentie niet te verenigen met de organische gemeenschappen die het voedsel kunnen voortbrengen waarnaar zij hunkeren. Het is nog steeds getekend door de hectische onmatigheid die geleid heeft tot de geïndustrialiseerde massaproductie werkelijkheid die zij beweren te haten. Klimatariërs omarmen een primitief stammenbestaan binnen de hippe modebewuste wereld van alles wat liberaal is.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Ongestructureerde daden en keuzes

Postmoderne klimatariërs lijken vaak onverschillig voor de tegenstrijdigheden in hun levensstijl. Het is voor hen deel van een wereld die ze zien als intrinsiek chaotische en ongeordend. Hun individualistische immorele levensstijl vernietigt de samenleving, terwijl hun eco-activisme beweert de aarde te redden. Hun levenskeuzes en daden zijn ongestructureerd binnen hypergeorganiseerde infrastructuren. Ze zoeken naar mystieke ervaringen binnen een nietsontziend secularisme.

Moreel kompas

De klimaat-religie komt voort uit de terecht opgemerkte onevenwichtigheid en het gebrek aan harmonie tussen onze maatschappij en de natuur. Klimatariërs zien de hectische onmatigheid van een samenleving die geleid heeft tot chaos en wanorde. Zij signaleren zeer reële problemen die moeten worden aangepakt. Maar zij durven het maatschappelijke gebrek aan een moreel kompas, dat verantwoordelijk is voor zoveel van deze wanorde, niet aan de orde te stellen. Sterker nog, zij veranderen hun eetgewoonten zonder het morele kader te willen aanvaarden dat nodig is om de orde te herstellen.

Dit artikel van John Horvat II is een vertaling van "The Contradictions of the Climatarians, an Eco-Sect that Wants to Change the World" en verscheen eerder op returntoorder.org.

Banner coronacoup

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2023 13:55

Doneer