Cultuur onder Vuur omsingelt met bushokjes het Torentje van Rutte

Cultuur onder Vuur omsingelt met bushokjes het Torentje van Rutte

THEMA'S:

Eind vorig jaar stond Cultuur onder Vuur voor een lastig dilemma. Door de coronamaatregelen was het al een tijd lastig om sommige Haagse politici direct te benaderen. Het in ontvangst nemen van onze petities bijvoorbeeld, werd uitgesteld, uitbesteed aan lagere ambtenaren, was alleen digitaal mogelijk of werd soms zelfs ronduit geweigerd. De geldende coronaregels was voor sommige volksvertegenwoordigers een makkelijk excuus om niet met de gevreesde pressiegroep uit Veenendaal te hoeven spreken.

Onteigening van burgers

Maar we hadden een belangrijke kwestie die toch echt in Den Haag op de agenda moest komen. De Nederlandsche Bank had een voorstel gedaan om de eigen woning te belasten in box 3. Huiseigenaren zouden dan vermogensbelasting moeten gaan betalen over de waarde van hun woning, die in veel gevallen flink gestegen is. Veel mensen zouden in financiële problemen komen, met name diegenen die een flinke overwaarde op hun huis maar een laag inkomen hebben. Het belasten van een primaire levensbehoefte is bovendien een grove inbreuk op het heilig recht op privé-eigendom. Cultuur onder Vuur waarschuwt daarnaast al een tijdje dat dit soort onteigening van burgers door de overheid niet op zichzelf staat, maar past in een bredere agenda die tot doel heeft in Nederland een communistische dictatuur te vestigen.

EIH voorpagina Telegraaf

20.000 handtekeningen

Actie tegen dit desastreuze plan was dus nodig. Onze petitie ‘Handen af van eigen huis!’ was meteen succesvol, mede dankzij een advertentiecampagne op de voorpagina van De Telegraaf. Binnen luttele weken verzamelden we online en op papier bijna 20.000 handtekeningen. Maar premier Rutte liet via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat hij niet in de gelegenheid was de petitie persoonlijk in ontvangst te nemen. Daarmee namen we natuurlijk geen genoegen. Rutte móest onder druk gezet worden om het plan van de DNB af te wijzen. Hoe overreed je politici die wegduiken als je ze te spreken vraagt? Goede raad was duur.

Briljante ingeving

Tot een van de medewerkers van Cultuur onder Vuur een briljante ingeving kreeg. Op foto’s van de werkkamer van de premier in het Torentje was te zien dat hij uitkijkt op bushokjes aan de andere kant van de Hofvijver. Wat als we levensgrote affiches in deze bushokjes ophingen waarin we de premier oproepen zijn rug recht te houden tegenover de DNB? Dan zouden we zijn weigerachtige houding omzeilen en hem toch onze boodschap onder de neus kunnen duwen.

Bushokje abri final min min

Wetenschap achter abri-posters

We namen contact op met de exploitant van de bushokjes. We wilden onze affiches op tientallen plekken in het land, zodat we er ook nieuwe medestanders mee konden werven. En dus ook in de bushokjes aan de Lange Vijverberg, tegenover de werkkamer van de premier. We verdiepten ons in de ‘wetenschap’ achter succesvolle abri-posters. Ze moesten bijvoorbeeld van afstand nog steeds leesbaar zijn, zowel bij dag- als bij kunstlicht, en voorbijgangers moesten de boodschap binnen enkele seconden begrijpen. Binnen een week brachten de trouwe donateurs van Cultuur onder Vuur de benodigde fondsen bijeen. Uit de reacties bleek dat velen van hen het een prachtige actie vonden.

In het zicht van Rutte

De tweede week van januari was het zover. Toen we bevestiging kregen van de exploitant dat de posters hingen, gingen we opnieuw naar Den Haag om foto’s te maken. De affiches hingen in meerdere bushokjes prachtig in het zicht van het Torentje, zoals u op de foto hieronder kunt zien.

COV EIH abri torentje succes 2

Unieke actie

De premier zal vermoedelijk niet toegeven dat hij onze posters gezien heeft, maar wij denken dat hij ze onmogelijk gemist kan hebben. En dat de boodschap van het Nederlandse volk duidelijk is: Handen af van eigen huis! Voor zover we weten is een dergelijke actie, waarbij de hoogste politicus van Nederland door middel van bushokjesaffiches buiten zijn werkkamer onder druk wordt gezet, niet eerder geprobeerd. U mag er op rekenen dat Cultuur onder Vuur nog tal van creatieve acties zal uitvoeren om te lobbyen in Den Haag, coronaregels of niet!

Laatst bijgewerkt: 21 januari 2022 11:17

Doneer