Autoriteit Consument & Markt: ‘Onteigen boeren die niet duurzaam zijn’

Autoriteit Consument & Markt: ‘Onteigen boeren die niet duurzaam zijn’

THEMA'S:

De Nederlandse landbouw moet groener. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt onderzoek laten gedaan naar de verduurzaming van de agrarische sector. Eén van de adviezen: onteigen boeren.

Consument wil niet biologisch kopen

De verduurzaming van de Nederlandse landbouw gaat niet snel genoeg, naar de smaak van de overheid. Het grootste probleem, constateert de ACM, is dat de consument geen dure biologische producten wil kopen in de supermarkt. Dat moet geen verrassing zijn. De voedselprijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen, doordat de overheid het lage btw-tarief verhoogd heeft van 6 naar 9 procent. En met de gestegen energiebelastingen houden consumenten steeds minder over voor biologische producten.

Alles biologisch is wensdroom

Helemaal over op biologisch voedsel is überhaupt een wensdroom. Bij biologische landbouw is de opbrengst de 50 procent lager dan bij reguliere landbouw. Eco-agricultuur kan Nederland niet voeden.

Bestel Groen is het nieuwe rood

'Consumentenwaakhond' aan de kant van de overheid

“De ACM laat markten goed werken voor mensen en bedrijven”, zo zegt de instantie op haar website. Maar niet voor boeren, want die worden onteigend. De ACM gaat aan de kant staan van de overheid die op klimaattoer is en de rekening bij de belastingbetaler legt. In het verhaal van de ‘consumentenwaakhond’ komt de burger hooguit voor als hardnekkige vervuiler, die maar weigert de knip open te trekken voor peperduur biologisch vlees.

Groeiend koor voor onteigening

De ACM voegt zich in een groeiend koor van overheidsinstanties – eerst al het ministerie van Landbouw, later ook de Landsadvocaat – die oproepen tot het onteigenen van boeren. Men noemt het uiteraard ‘opties verkennen’, ‘scenario’s uitwerken’ en wat niet meer. Kwestie van in de week zetten bij de burger, die onteigening terecht ziet als stelen door de staat. Je zult het ministerie van Landbouw nooit het scenario zien uitwerken van terugtrekken uit het Klimaatverdrag van Parijs.

De boer moet boer kunnen blijven. De klimaatdwang en de onteigening moeten stoppen. Teken daarom de petitie aan landbouwminister Carola Schouten. Stop het stelen door de staat. Stop het onteigenen van boeren!

Help de boeren, teken de petitie tegen de stikstofpolitiek!

Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2021 17:04

Doneer