Vijf redenen waarom u er in 2025 niet op vooruitgaat
2025 belooft een uitdagend jaar te worden voor veel Nederlanders. Stijgende belastingen, de enorme omvang van de overheid, het desastreuze klimaat- en energiebeleid, de stijgende aardgasprijzen en de aanhoudende inflatie zetten de koopkracht en levensstandaard verder onder druk. Voor velen wordt het moeilijker om rond te komen.
1. Stijgende belastingen
Hogere BTW-tarieven
Vanaf 2025 worden BTW-tarieven in bepaalde sectoren fors verhoogd. Sommige van deze verhogingen raken consumenten direct, zoals in de sport- en cultuursector. Andere hebben eerder gevolgen voor bedrijven. In de agrarische sector bijvoorbeeld, leidt een hogere BTW op veevoer en landbouwzaden tot een stijging van voedselprijzen. Uiteindelijk komen uiteraard ook deze kosten voor rekening van de consument.
2. De enorme omvang van de overheid
Overheidsuitgaven domineren de economie
Nederlandse overheidsuitgaven beslaan bijna 50% van het BBP. Dit betekent dat de Nederlandse belastingbetaler bijna de helft van het werkende leven besteedt aan het betalen van belastingen en premies. Ondanks deze aanzienlijke inkomsten, komt de overheid geld tekort en loopt de staatsschuld op. Dit roept vragen op over de effectiviteit en efficiëntie van overheidsbestedingen. Elk huishouden of bedrijf dat op deze manier met haar financiën omspringt zou binnen de kortste tijd failliet worden verklaard.
NS verhoogt prijzen
De zogenaamd ‘geprivatiseerde’ NS, waarvan de Nederlandse staat voor de volle 100% aandeelhouder is, verhoogt de prijzen voor treinkaartjes met 6%. In 2024 stopte de overheid de NS nog 120 miljoen euro toe om een eerdere prijsstijging te voorkomen. Dit jaar zouden de prijzen eigenlijk met 12% moeten stijgen om de kosten te dekken, maar ook nu laat de overheid de belastingbetaler opdraaien voor de helft van deze prijsstijging.
Lees ook: 10 redenen om het socialisme af te wijzen
3. Het desastreuze klimaat- en energiebeleid
‘Energietransitie’ blijft onbetaalbaar
De ‘energietransitie’ wordt nog altijd gepresenteerd als noodzakelijk, maar heeft tot nu toe weinig opgeleverd voor de betaalbaarheid of stabiliteit van de energiemarkt. Terwijl veel gezinnen al moeite hebben om rond te komen, blijven de kosten van het huidige energiebeleid stijgen.
Klimaatdwang jaagt ondernemers op kosten
Zero-emissiezones in grote steden verplichten ondernemers vanaf 2025 over te stappen op elektrische voertuigen. Kleine ondernemers, die de economie dragen en deze gedwongen investeringen niet kunnen leien, zijn hiervan de dupe. Voor de bedrijven die dit overheidsdecreet wel weten te bekostigen, leidt dit tot hogere kosten, die uiteindelijk ook weer worden doorberekend aan consumenten.
4. Stijgende aardgasprijzen
Nederland heeft een van de hoogste aardgasprijzen in Europa. Hoewel de belasting op aardgas in 2025 minimaal wordt verlaagd (met een verwaarloosbare 0,82%, om precies te zijn), blijven de totale kosten fors. Dit komt voornamelijk omdat meer dan de helft van de Nederlandse gasrekening bestaat uit belastingen, accijnzen en andere heffingen. Deze torenhoge lasten raken vooral gezinnen die financieel krap zitten en geen alternatieven hebben voor gasgebruik. Hier komt de onzekerheid omtrent Nederlandse gasvoorraden nog bovenop. Wordt aardgas een luxe?
Lees ook: Kabinet maakt van ouders de zondebok en schuift hen de schuld van inflatie in de schoenen
5. Aanhoudende inflatie
Teruglopende koopkracht
De gevolgen van het monetaire wanbeleid van de ECB, zeker als onderdeel van de coronamaatregelen sinds 2020, zijn nog altijd merkbaar. In heel Europa leidt dit tot constante prijsstijgingen voor boodschappen, energie en huren. Eventuele loonsverhogingen houden de inflatie niet bij. Dit betekent voor veel huishoudens een teruglopende koopkracht en toenemende financiële zorgen.
Inflatie als verborgen belasting
Naast hogere prijzen ondermijnt de aanhoudende inflatie ook spaargeld en pensioenen. Door het nieuwe geld dat centrale banken in omloop brengen, verdampt de waarde van spaartegoeden. En, evenals lonen, stijgen pensioenen niet evenredig mee met de kosten van levensonderhoud. De waarde die de overheid met dit uit het niets gecreëerde nieuwe geld aan de economie onttrekt, werkt zo als een onzichtbare belasting, die de financiële stabiliteit van onze maatschappij bedreigt.
Minder socialisme
De geschiedenis heeft keer op keer bewezen: socialisme zorgt voor stagnatie en malaise. De verstrekkende mate waarin de overheid de economie manipuleert zet de financiële situatie van Nederlandse huishoudens onder druk en vergroot economisch onrecht. Er is dringend behoefte aan structurele hervormingen om de balans te herstellen en een stabiele economische toekomst te waarborgen.
Laatst bijgewerkt: 2 januari 2025 17:07