Klimaat, stikstof, migratie: Nederland op het kruispunt van provinciale verkiezingen

Klimaat, stikstof, migratie: Nederland op het kruispunt van provinciale verkiezingen

Woensdag gaan we naar de stembus. Zelden zijn het zulke spannende Provinciale Statenverkiezingen geweest. Wat kunnen we hopen en mogen we verwachten?

Oordeel over koers kabinet

Spannend zijn verkiezingen altijd. Veel kiezers gebruiken de stembus om hun oordeel te geven over de koers van het kabinet. Haagse issues tellen in de overweging van kiezers dikwijls meer dan Arnhemse en Zeeuwse issues. De Provinciale Statenverkiezingen van woensdag zijn daar geen uitzondering op.

Stikstof

Dat is slecht nieuws voor Rutte IV. Bijltjesdag dreigt. Er leeft brede onvrede in Nederland over de aanpak van grote dossiers. Stikstof is daar wellicht de grootste van. De regering stelt regels over stikstofuitstoot die zo strikt zijn, dat hele sectoren op de fles dreigen te gaan. Eerst de boeren, nu de vissers, straks de bouwers. Ook de transportsector heeft al van Den Haag gehoord dat ze in ‘transitie’ moeten.

Red de vissers. Overheid, stop de aanval op hun privé-eigendom!

Massale immigratie

Ondertussen blijven immigranten op ongekende schaal ons land binnenstromen. In 2022 kwamen er 402.000 mensen bij. Een aanzienlijk deel daarvan is gelukszoeker uit kansarme landen, met laag opleidingsniveau en een islamitische overtuiging die vijandig staat tegenover de Nederlandse christelijke cultuur. Deze mensen krijgen voorrang op sociale huurwoningen, zozeer dat sommige gemeenten stoppen met het toewijzen van woningen aan Nederlanders.

Eigen autobezit moet verboden worden

Op de horizon zien we allerlei klimaatmaatregelen opdoemen die Nederland nóg verder in de problemen brengen. De Europese Unie dringt aan op een verbod op benzine- en dieselauto’s. De intellectuele rechtvaardiging geven linkse ideologen als Jason Hickel, die vorige week coalitiepartijen mocht vertellen dat economische groei een zonde is en de autoindustrie verboden moet worden. Zelfs openbaar vervoer vindt Hickel te vervuilend om toekomst te geven.

Lees ook: GroenLinks nodigt WEF-spreker uit in Tweede Kamer: lever uw eigen auto maar in

Reizen, verhuizen, werken: alles slibt dicht

Massa-immigratie, klimaat en stikstof vormen een fatale combinatie. Stel je bent docent. Je woont in Zwolle en krijgt een baan aangeboden in Harlingen. Een huis kopen kan niet, want door de stikstofpolitiek bouwen we amper. Een sociale huurwoning krijg je niet, asielzoekers gaan voor. Reizen is lastig, want het verkeer is druk door alle forenzen die in hetzelfde schuitje zitten. Bovendien vervuilt reizen nóg meer het milieu, horen we de klimaatlinkse jongens en meisjes brullen. Dan moet je die nieuwe baan maar laten gaan. Maar hoe komt die school in Harlingen dan aan nieuw personeel? De vijver is daar niet heel groot…

Kruispunt

Nederland bevindt zich op een kruispunt. Slaan we linksaf, dan komt de samenleving letterlijk en figuurlijk stil te staan. Dan wordt onze beschaving van privé-eigendom afgebroken en gaan we richting een miserabilisme naar Cubaans-communistisch model. Slaan we rechtsaf, dan verwerpen we de leugenachtige klimaatdwang, geven we vrijheid aan ondernemers en eerbieden we het recht op privé-eigendom.

Cultuur onder Vuur dringt aan bij VVD-lijsttrekkers

Cultuur onder Vuur kiest duidelijk voor de rechtse afslag. Dat laten duizenden medestanders van ons ook weten aan de VVD-lijsttrekker in hun provincie. Via post of direct via internet sturen ze berichten. Dat wordt gewaardeerd. VVD-Friesland mailt ons: “Afgelopen twee weken ontvangen wij vrijwel dagelijks kaarten en mails met oproepen van bezorgde inwoners en ondernemers... Wij willen de verzenders en u als initiatiefnemer danken voor de kaarten en de oproepen die gedaan worden. Heel veel van de kaarten bevatten een bezorgdheid die wij zeker ter harte nemen.”

VVD en CDA komen in verzet tegen stikstofdwang

VVD-Friesland heeft dan ook “ja” geantwoord op de stelling van Kieskompas dat “provincies in verzet moeten komen om boeren beter te beschermen”. Net als VVD in Limburg, Zeeland en Overijssel. Ook binnen het CDA komt men in opstand tegen de landelijke lijn: Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen en Flevoland willen verzet tegen de onteigening van de boeren en de stikstofpolitiek.

Provinciale verwerping van klimaatpolitiek

Deze oppositie is een helder signaal naar Den Haag. Maar het belooft ook tegenwerking van de Regionale Energie Strategie (RES), de provinciale uitvoering van het Haagse klimaatakkoord. Populaire nieuwkomers JA21 en BBB zijn daar niet happig op. Als zij in onderhandelingen voor provinciale colleges het CDA en de VVD aan hun zijde vinden, dan sterft de provinciale klimaatpolitiek een stille dood.

Vvd fryslan 1

Het gaat de goede richting op: VVD-Friesland spreekt waardering uit richting de campagne Cultuur onder Vuur voor de vele briefkaarten.

Haagse leiding schuwt dwang niet

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Er blijft het probleem van de massa-immigratie. Dat is nu eenmaal Haags en ook Brussels beleid. Bovendien schuwt de landelijke leiding van VVD en CDA niet het quasi-dictatoriaal optreden om dissidentie uit te schakelen: denk aan staatssecretaris Mona Keijzer, die op staande voet ontslag kreeg voor haar kritiek op de totalitaire coronamaatregelen. Provinciale politici moeten stevig in hun schoenen staan.

Politiek redt ons niet

Onze verwachtingen worden ook getemperd door de beperkte reikwijdte van politiek. "Vertrouwt niet op vorsten", raadt de Psalmist ons aan. Politiek brengt geen hemel op aarde. Politiek is bovendien benedenstrooms van cultuur. En bij die cultuur, dáár zit het probleem. Neem klimaat. Dat is een 'seculiere religie', die het katholiek geloof parodieert, inclusief zondeval, biecht, eindtijdverwachting, martelaarschap, enzovoort. Het vult het gat op dat het christendom achterlaat na massale verwerping in de jaren 1960 en 1970. We kunnen klimaatdwang niet verslaan als we dat gat niet opvullen, met een terugkeer naar het christendom.

Nieuwe Eerste Kamer

Toch durven we te hopen. Het kabinet staat al maanden onder druk door het immigratie- en klimaatgedram van D66. Het lont in het kruitvat hoeft dan niet de verkiezingsuitslag te zijn, maar een belangrijke wet die in de Eerste Kamer op de oppositie stuit van een flink gegroeid rechts deel. We gaan interessante tijden tegemoet. Cultuur onder Vuur verheugt zich op een tijd van vruchtbare actie!

Laatst bijgewerkt: 14 november 2023 11:25

Doneer