GroenLinks nodigt WEF-spreker uit in Tweede Kamer: lever uw eigen auto maar in

Jason Hickel spreekt in de Tweede Kamer.

GroenLinks nodigt WEF-spreker uit in Tweede Kamer: lever uw eigen auto maar in

We moeten af van groei. Dat is de boodschap van Jason Hickel. Op uitnodiging van GroenLinks sprak de antropoloog en WEF-spreker woensdag de Tweede Kamer toe.

Eigen autobezit moet verboden worden

Hickel is een zelfbenoemde “marxistische ideoloog”, gespecialiseerd in het “klassenbewustzijn” van “proletariërs” in Zuid-Afrika. Meer bekendheid geniet hij als uitdrager van degrowth, het idee dat economische groei slecht is omdat het de aarde ecologisch overbelast en zelfs richting “massa-uitsterving” duwt. De boosdoener is het “kapitalistisch systeem”, zo legde Hickel woensdag uit. De oplossing is het verbieden van “destructieve sectoren” zoals de veeteelt en autoindustrie. Die zijn onnodig en veroorzaken veel ‘klimaatschade’. Dit betekent een einde aan eigen autobezit. Maar ook aan ‘deelauto’s’ en openbaar vervoer. Burgers kunnen in het vervolg dus niet meer reizen, maar zijn gebonden aan hun land.

Jason Hickel is World Economic Forum-spreker

Letterlijke stilstand is voor Hickel geen tragische consequentie, maar een nobel ideaal. De antropoloog, die aangesloten is bij het World Economic Forum als agenda contributor, schrijft in een open brief aan Bill Gates: “Vóór de kolonisatie leefden de meeste mensen in subsistentie-economieën waar ze toegang hadden tot overvloedig gemeengoed - land, water, bossen, vee en robuuste systemen van delen en wederkerigheid… Deze manier van leven werd met geweld vernietigd door kolonisten die de mensen van het land dwongen naar mijnen, fabrieken en plantages in Europees bezit, waar ze schamele lonen kregen voor werk dat ze nooit wilden doen.”

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Linkse utopisten moeten eens koeien melken met de hand

Dat is ronduit geschiedvervalsing. Veruit de meeste mensen in de moderne geschiedenis gingen niet gedwongen maar geheel vrijwillig naar de fabrieken. Daar verdiende je meer voor minder uren werk dan op het platteland, waar boeren van ’s ochtends vier tot ’s avonds acht moesten werken. Je zou progressieve utopisten als Hickel graag eens twintig koeien laten melken. Met de hand. Meermaals per dag. Zonder verwarming of licht.

Tribalisme

Degrowth is de terugkeer naar een verloren paradijs, waarin de mens primitief leefde in harmonie met de natuur: wat professor Plinio Corrêa de Oliveira treffend tribalisme noemt. Het is de vernietiging van de Westerse christelijke beschaving die Hickel “kolonisatie” noemt. Het is marxisme, inclusief Marx’ utopie van een natuurstaat waarin je ’s ochtends filosofie leest en ’s middags vist, overgoten met een dikke saus van woke antikolonialisme. Ironisch genoeg zijn het nu juist de voormalige kolonies in de Derde Wereld die laatste decennia enorm hebben geprofiteerd van de wereldwijde economische groei. Afrikanen en Aziaten zijn niet te porren om hun ‘vervuilende’ auto weer in te leveren aan de degrowth-profeten.

Kinderen krijgen is slecht

Er valt wel wat af te dingen op het antikolonialisme van de degrowthers. Hickel onderschrijft de agenda van veel Westerse overheden en ngo’s, die vinden dat Afrikanen minder kinderen moeten krijgen dan ze willen. Een agenda die door Afrikaanse landen zélf veroordeeld wordt als kolonialisme. Maar onderbevolking is óók degrowth. Want radicaal minderen met consumptie is alleen haalbaar als het aantal consumenten flink afneemt. Zien we hier niet de sinistere essentie van degrowth, die het deelt met de eco-radicalen van Extinction Rebellion en de Human Exinction Movement? Eigenlijk wil degrowth de mens niet. De mens is een plaag. Die verdwijnt maar beter van de aardbodem.

Lees ook: Co-eigenaar Nederlandse media financierde Extinction Rebellion én vorige baan ombudsvrouw NPO

Geen degrowth voor de overheid

Er valt ook wel af te dingen op de consistentie van de degrowthers. Zij willen niet dat de overheid mee krimpt. Integendeel de staat moet de economie strak aansturen en burgers een basisinkomen geven. Dat betekent meer uitgaven, terwijl door consumptievermindering de belastinginkomsten juist dalen. De oplossing van degrowthers is dat centrale banken geld moeten bijdrukken en hyperinflatie voor lief moeten nemen. Geen degrowth dus voor de geldstapel. Het is precies wat de Europese Centrale Bank doet. Het is geen toeval dat de Europese Commissie Hickel al uitgenodigd heeft voor een gesprek in mei.

Wat zoeken coalitiepartijen bij zo'n radicaal?

Hickel is als een meloen: groen van buiten, rood van binnen. Zijn communisme - hij noemt zichzelf "marxistische ideoloog" - is onverenigbaar met onze beschaving. Het is verwerpelijk dat alle coalitiepartijen een afvaardiging stuurden naar zijn toespraak. Wat hebben een christelijke partij (ChristenUnie) en een zelfbenoemde pro-privé-eigendom-partij (VVD) daar te zoeken? Het kabinet had beter een afvaardiging van de veiligheidsdiensten kunnen sturen, aangezien de Volkert van der G.'s in de klimaatbeweging de stap van degrowth-theorie naar terroristische praktijk zo gezet hebben.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2023 10:02

Doneer