Aardgas is schoon en betaalbaar.
Gemeente Veenendaal wil Cultuur onder Vuur van het aardgas af. Dit is onze reactie
Cultuur onder Vuur moet van het aardgas af, vindt de gemeente Veenendaal. Net als iedereen op het bedrijventerrein waar we gevestigd zijn. De gemeente nodigt ons uit om onze mening te geven. Dat doen we graag. Onze reactie:
Wij beslissen zélf of we van aardgas af willen
Als eigenaar van het pand dienen wij zélf te kunnen beslissen hoe wij ons pand verwarmen. Het pand is immers ons privé-eigendom. Of wij dat verwarmen met aardgas of hout of elektriciteit of aardwarmte, dat is volledig aan ons. Niet aan de overheid. Al helemaal niet een overheid die klimaatwaanbeelden aanhangt over zeespiegels die letterlijk tot aan de lippen staan, een scenario dat serieus is geschetst door de gemeente Veenendaal tijdens de recente bijeenkomst.
Klimaat gaat niet naar de knoppen
Reality check: het klimaat gaat niet naar de knoppen. En aardgas is schoon, betaalbaar en duurzaam. De Europese Unie merkt het aan als schone energiebron. Duitsland subsidieert zelfs ondernemers om over te stappen NAAR aardgas. Misschien dat de gemeente haar licht kan opsteken bij een zustergemeente bij de oosterburen?
Lees ook: Drama met warmtepomp ontvouwt zich bij oosterburen
Het politieke tij keert
Als wij met aardgas willen blijven verwarmen, dan is dat ons goed recht. Het is zeer wel mogelijk dat de Rijksoverheid dit recht (wederom) erkent, de eerste tekenen zijn er al (zo was het aardgasverbod verdwenen uit het regeerakkoord van kabinet-Rutte III). Daarnaast zijn er zojuist verkiezingen geweest, waarbij de partijen die vóór het aardgasverbod zijn flink afgestraft zijn. De gemeente moet daarom de plannen bijstellen.
Den Haag is een onbetrouwbare partij
Naast deze gegevens is er het feit dat de Haagse energiepolitiek afgelopen jaren zéér onberekenbaar is geweest. Het gebrek aan zekerheid maakt dit wij in de afzienbare toekomst geen stappen zetten om van het aardgas af te gaan. De overheid betoont zich keer op keer een onbetrouwbare partner, zoals menig burger nu ondervindt: hoeveel mensen hebben niet zonnepanelen genomen in goed vertrouwen op aantrekkelijke salderingsregelingen, om nu te horen dat de regeling versneld wordt afgebouwd en je zelfs moet gaan betalen voor het terugleveren van stroom?
Verduurzaming is een verdienmodel
Tot slot: het doel van 2050-van-het-aardgas-af komt van de Klimaattafels (onder Rutte III). Geleid door o.a. Doekle Terpstra. Die is voorzitter van de koepel van o.a. de installatiebranche, die goudgeld verdient aan de installatie van al die warmtepompen. Houd uw ogen open en follow the money. Verduurzaming is een verdienmodel voor uitgerangeerde politici. Daar doen wij niet aan mee.
Overbelasting stroomnet
Tot zover de brief. Eerder zijn we al op een informatiebijeenkomst geweest, waar met tromgeroffel de datum van "aardgasvrij" onthuld zou worden. Dat bleek... 2050 te zijn. De wettelijk vastgestelde datum. Eerder is niet mogelijk, zo moest de gemeente erkennen, vanwege overbelasting van het stroomnet door de energietransitie. Daarnaast zijn er nu eenmaal (nog) geen alternatieven voor bedrijven als bakkerijen. Probeer maar een industriële oven te stoken op 500 graden met lauwe stadswarmte.
Ondernemers zijn sceptisch
Wat ongetwijfeld bedoeld was als een inspirerende sessie om ondernemers mee te krijgen, kwam eerder over als een schoorvoetende erkenning van de realiteit dat de energietransitie een mislukking is. Onder de verzamelde ondernemers leefde veel scepticisme. Links en rechts kon je horen klagen: 'Bedenk dat een ondernemer ook zijn brood moet verdienen' en 'Je wordt al overladen met regels en kosten, dan komt dit er ook nog bij.' We zijn benieuwd naar de vervolgstappen van de gemeente.
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 13:47