Deutsche Bank bepleit “eco-dictatuur” voor Frans Timmermans

Zonder enige dictatuur zal Frans Timmermans zijn Green Deal nooit voor elkaar krijgen, waarschuwt de Deutsche Bank. (Foto: World Economic Forum, CC BY-NC-SA 2.0, via Flickr)

Deutsche Bank bepleit “eco-dictatuur” voor Frans Timmermans

Voor het slagen van de Green Deal van de EU zal “een zekere mate van eco-dictatuur nodig zijn”. Dit zal Frans Timmermans, als vice-voorzitter van de Europese Commissie hiervoor de rechtstreeks verantwoordelijke, als muziek in de oren klinken.

Green Deal leidt tot megacrisis

Een senior econoom van de Deutsche Bank, Eric Heyman, uit in een analyse scherpe kritiek op het "oneerlijke debat" waarmee de EU (en dus Frans Timmermans) haar Green Deal, haar programma tegen de vermeende klimaatverandering, uitvent. In plaats van een utopisch ‘groen’ droombeeld met louter voordelen op te hangen, zoals Timmermans nu doet, zou het eerlijker zijn als de EU toegeeft dat de Green Deal recht naar een megacrisis leidt met groot “verlies van welvaart en banen”. Dat is nu eenmaal zo en daar kun je maar beter voor uitkomen.

DB waarschuwt voor 'massaal politiek verzet'

De analist van de DB hekelt de EU-verkooppraatjes die de Green Deal aanprijzen als "een nieuwe groeistrategie" waarmee de EU een "eerlijke en welvarende samenleving" kan worden. Maar in feite zal het noodzakelijk zijn heel de Europese economie, plus het politieke en juridische stelsel op de klimaatsocialistische schop te nemen, en dat zal alleen lukken met “een zekere mate van eco-dictatuur”, aldus Heyman, omdat de mensen het zonder die eco-intimidatie gewoon niet zullen pikken. De analist waarschuwt voor “massaal politiek verzet”, zodra mensen door krijgen waar het heen gaat.

COV WhatsApp-banner

Drastische ingrepen komen eraan

Voorlopig zijn de revolutionaire gevolgen van de klimaatagenda van de EU voor het dagelijks leven "nog relatief abstract" en voor de meeste huishoudens "nog aanvaardbaar." Het volk is nog rustig. Binnenkort echter zullen de door Timmermans voorgestelde maatregelen voor klimaatneutraliteit drastische ingrepen met zich meebrengen in de keuze van vervoermiddelen, de grootte van woningen, de wijze van verwarming, het bezit van elektronische consumptiegoederen, alsmede beperkingen in de consumptie van vlees en tropische vruchten.

Ondermijning privé-eigendom

Dit verzet zal zich bovendien politiek organiseren. De tegenstanders zullen met recht kunnen wijzen op enorme stijgingen van energieprijzen, draconische inperkingen van de persoonlijke vrijheid en rigoureuze ondermijning van het privé-eigendom. Verarming is dan onvermijdelijk. Daar kun je maar beter eerlijk over zijn, aldus Heyman, want er zijn immers geen goedkope oplossingen voorhanden. Wil de EU de klimaatdoelstellingen voor 2050 dus halen, dan zal Timmermans de bevolking daartoe moeten gaan dwingen, of hij daar nu een democratisch mandaat voor heeft of niet.

DB2

Eco-dictatuur is "noodzakelijk", ook al is het een "akelig woord", aldus de Deutsche Bank. (Beeld: screenshots uit de analyse op dbresearch.com)

Laatst bijgewerkt: 9 november 2023 11:01

Doneer