Cultuur onder Vuur plaatst billboards tegen pandemiewet, 'sluipmoordenaar van de vrijheid'

Een billboard tegen de pandemiewet in Doetinchem, langs de A18.

Cultuur onder Vuur plaatst billboards tegen pandemiewet, 'sluipmoordenaar van de vrijheid'

De nieuwe Wet publieke gezondheid (Wpg) dreigt tijdelijke coronamaatregelen in vaste wetgeving te zetten. Juristen waarschuwen voor een ongekende inbreuk op de grondrechten van alle Nederlanders. Cultuur onder Vuur start daarom een campagne tegen de pandemiewet, met billboards en online advertenties.

Rutte IV duwt ons met de druk op de knop zo terug in lockdown

De Wpg geeft de regering veel macht om maatregelen te treffen tegen pandemieën. Denk aan de avondklok, de QR-code en de lockdown. De schade van zulke maatregelen zijn immens, zo hebben we afgelopen jaren geleerd. Bovendien breken ze in op grondrechten. Daarom heeft in een gezonde democratie het parlement het laatste woord. De 'pandemiewet' maakt daar een einde aan. Buiten Eerste én Tweede Kamer om kan de regering zo coronamaatregelen invoeren. Waarbij dat nu tegen pandemieën is, morgen tegen klimaatverandering. Juristen als Meike Terhorst waarschuwen voor een 'klimaatlockdown' als deze wet aangenomen wordt.

Inbreuken op grondrechten

Cultuur onder Vuur heeft vanaf het allereerste begin van de coronacrisis (2020) geprotesteerd tegen inbreuken op grondrechten onder het mom van corona. Zonder het bagatelliseren van de coronadreiging voor mensen met een zwakke gezondheid, hebben we gewezen op de disproportionaliteit van maatregelen. Die berokkenen vaak meer schade dan het virus zelf. Daar brachten we een bestseller-boek over uit: De coronacoup (2021).

Banner coronacoup

Ernst Kuipers

De coronacrisis is nu voorbij, maar de wil tot dwang niet. De aanjager daarbij is Ernst Kuipers, tijdens coronacrisis onvermoeibaar voorvechter van maatregelen, nu D66-minister van Volksgezondheid. De Tweede Kamer heeft helaas al ingestemd. Nu nog de Eerste Kamer. Maar voor wie denkt dat de Senaat dit als hamerstuk zal behandelen: het goede nieuws is dat de Eerste Kamerleden Kuipers verzoek tot versnelde behandeling heeft afgewezen. Als chambre de reflexion wil de Eerste Kamer zich bezinnen op de consequenties. Die zijn ernstig, zo legt Cultuur onder Vuur uit:

Lees ook: Nieuwe pandemiewet (Wpg) bedreigt grondrechten van alle Nederlanders

Media zijn stil, daarom komen we zélf in actie

De mainstream media zwijgen over de dreiging van de pandemiewet, die gerust een 'sluipmoordenaar van de vrijheid' genoemd kan worden. Geen verrassing voor wie de regimetrouwe opstelling herinnert van veel media tijdens de lockdown. Het is noodzakelijk dat wij als burgerbeweging zélf de publieke aandacht vestigen op de Wpg. Dat doet Cultuur onder Vuur deze week met 29 billboards langs snelwegen en in steden in heel Nederland. Naar schatting 9 miljoen mensen zien die. Ook adverteren we op de veelgelezen nieuwswebsite Nine for News, dat veel gelezen wordt door het 'coronakritisch publiek'. Meer acties volgen. We schudden Nederlanders wakker. Onze vrijheid staat op het spel!

Afb banner nfn pan

Laatst bijgewerkt: 26 april 2023 20:09

Doneer